Κριτική για το κωμικό stand up «Για γυναίκα, καλή είναι»

Κριτική για το κωμικό stand up «Για γυναίκα, καλή είναι»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Για γυναίκα, καλή είναι»

Βαθμολογία: 8/10

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το stand up των Ήρα Κατσούδα - Ανδρέα Πασπάτη «Ο καθένας τα δικά του» (7/10). Έκτοτε η εκ Πάτρας ορμώμενη ηθοποιός έχει ακονίσει την τέχνη της. Της εμφάνισής της στην σκηνή προηγείται το σύντομο stand up της 22χρονης Δήμητρας Νικητέα. Ως opening act η Νικητέα ζεσταίνει το κοινό με το διαφορετικό χιούμορ της. Ιδιαίτερη φιγούρα και ενδιαφέρον κείμενο. Στο χέρι της είναι να εξελιχθεί.

Πηγή έμπνευσης του τίτλου της παραγωγής υπήρξαν κάποιοι θεατές, που - στο τέλος της παράστασης - εκμυστηρεύονται στην πρωταγωνίστρια την σκέψη τους: «Μπράβο, για γυναίκα καλή είσαι». Άραγε δεν γνωρίζουν την Κατερίνα Βρανά ή την αξεπέραστη Αμερικανίδα Ali Wong; τις Amy Schumer, Michelle Wolf, Sarah Silverman, Phyllis Diller, Joan Rivers, Wanda Sykes και Kathy Griffin; Το φύλο δεν θα έπρεπε να έχει σημασία στην τέχνη, όπως αποδεικνύουν τα lgbtq stand ups του Netflix.

Η Κατσούδα σπούδασε Οικονομικά (Α.Π.Θ.) και υποκριτική (studio Φλέμινγκ). Ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy από το 2006. Έχει παίξει σε θέατρα, πολυχώρους, αλλά και μικρές ανεξάρτητες σκηνές σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί ιδρυτικό µέλος της stand up comedy οµάδας S.U.T.. Το 2012 έγραψε σε συνεργασία με τον Δ. Βαλσαμίδη και ανέβασε το sold out κωµικό show «Ο ΓΑΜΟΣ», που παιζόταν για δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Μετά το πρώτο ζωντανό stand up comedy talk show «The Comedians» (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2016), παρουσίασε την σόλο παράσταση με τίτλο «Χωρίς Γλουτένη» (sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 2017-18).

Στην δεύτερη σόλο παράστασή της «Για γυναίκα καλή είναι» η πνευματώδης Ήρα Κατσούδα πατά πιο γερά το πόδι της στο σανίδι. Ο λόγος της είναι έξυπνος και τίμιος. Δεν βρίζει. Αγγίζει δύσκολα θέματα, αποφεύγοντας την παγίδα της στοχευμένης προσβολής ή της πολιτικής κορεκτίλας. Η ποιότητα του χιούμορ της διακρίνεται από την πλάκα. Όπως και το 2015, η μαγκιά της Κατσούδα βρίσκεται στον αυτοσαρκασμό και όχι στην κοροϊδία.

«Ήρα Κατσούδα-Για γυναίκα, καλή είναι» STAND UP COMEDY.

  • Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677. Κάθε Πέμπτη έως και 26 Δεκεμβρίου στις 21:30. Είσοδος:10,00 €.
  • Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου. Διάρκεια:80’ (χωρίς διάλειμμα).