Κριτική του ντοκυμαντέρ RBG: Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη

Κριτική του ντοκυμαντέρ RBG: Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη

 

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
7/10

Η δικηγόρος Ruth Bader Ginsburg γεννήθηκε το 1933 στο Μπρούκλυν των ΗΠΑ και στα 60 της η επαγγελματική της πορεία την έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πατρίδας της. Η ζωή της έγινε ταινία το 2018 (On the basis of sex, 7,5/10), ενώ την ίδια χρονιά προηγήθηκε η προβολή του υποψήφιου για Όσκαρ ντοκυμαντέρ των Julie Cohen και Betsy West, που έχει ως τίτλο τα αρχικά του ονόματος της ηρωίδας.

Η μόλις δεύτερη γυναίκα αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (πρώτη η συντηρητική Sandra Day O’ Connor, 1930) κατάφερε να ταυτίσει την καριέρα της με νομολογία, που άλλαξε προς το καλύτερο την θέση της γυναίκας στις ΗΠΑ, δίνοντας το παράδειγμα και στον υπόλοιπο νομικό και νομοθετικό κόσμο. Κίνητρο στην δουλειά της βρήκε μέσα από τον αγώνα για σταδιακή κατάργηση των διακρίσεων βάσει του φύλου, που πλήττει άντρες και γυναίκες. Το φιλμ υπενθυμίζει τον ρατσισμό, που η ίδια αντιμετώπισε κατά την διάρκεια των σπουδών της, αλλά και στην συνέχεια, καθώς στα ‘50’ς οι νέες γυναίκες των ΗΠΑ ανατρέφονταν, για να γίνουν νοικοκυρές. Ακόμα και αν ήταν μια διακεκριμένη δικηγόρος, κανένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης δεν ήθελε να την προσλάβει.

rgb documentary

Παντρεύτηκε έναν άντρα που αγάπησε και την εξυπνάδα της, ενώ και ο ίδιος νυμφεύθηκε το απόλυτο στήριγμά του στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του. Εργασιομανής, αφού ως γυναίκα έπρεπε να δουλεύει περισσότερο, για να πείσει για την αξία της, εργάστηκε με ζήλο για την καταπολέμηση θεσμοθετημένων αδικιών, που σοκάρουν. Θαυμάζοντας τις επαγγελματικές επιλογές του αφροαμερικανού δικαστή Thurgood Marshall (1908-1993), κατάφερε στα ‘70’ς ως δικηγόρος να κερδίσει υποθέσεις με σημαντικό αντίκτυπο για το φεμινιστικό κίνημα. Επαγγελματίας, θαυμάστρια της όπερας, δις επιζήσασα του καρκίνου, φρικτή μαγείρισσα, δίνει μέχρι και σήμερα μάχες για την ίση αντιμετώπιση από τον νόμο των δύο φύλων, ακόμα και αν χρειάζεται να κοντράρει στα ίσα τον σημερινό αμερικανό πρόεδρο.

Η ταινία προσπαθεί να είναι αμερόληπτη και θυμίζει ότι επί προεδρίας Obama αρκετοί Δημοκρατικοί υποστήριξαν πως θα έπρεπε να παραιτηθεί, ώστε να διορίσει ο τότε πρόεδρος έναν νεότερο αντικαταστάτη της, για να μην υπήρχε σήμερα ως αναπληρωτής ο Brett Kavanaugh.

Trivia: στο φιλμ ακούγεται το The Bullpen (Dessa), το Summetime (Big Brother & The Holding Company, Janis Joplin), το τραγούδι των τίτλων τέλους και υποψήφιο για Όσκαρ I’ll Fight (Jennifer Hudson), αλλά και η άρια της Βασίλισσας της Νύχτας (Μαγικός Αυλός, 1791) από την Natalie Dessay

 

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου 2019 από την Neo Films