Κριτική για την παιδική παράσταση «Η Μαρία πριν την Κάλλας - Τα παιδικά της χρόνια»

Κριτική για την παιδική παράσταση «Η Μαρία πριν την Κάλλας - Τα παιδικά της χρόνια»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ»

Βαθμολογία: 8,5/10

Η νέα παιδική παράσταση του Θωμά Καραχάλιου (κείμενα - μουσική σύνθεση - ενορχήστρωση) και της Ειρήνης Ιακώβου (σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή κειμένων - ενδυματολογία) γνωρίζει στα παιδιά το λυρικό θέατρο, μέσα από την αφήγηση της άγνωστης παιδικής ηλικίας της Μαρίας Κάλλας (1923-1977). Είναι από τις σπάνιες φορές που μία παράσταση για παιδιά δεν αφορά σε παραμύθι, αλλά σε μία πραγματική ιστορία, διαπραγματευόμενη ταυτόγχρονα επίκαιρα ζητήματα και αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, χωρίς να δημαγωγεί. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι αποκαλυπτικά και φανερώνουν ότι έχει προηγηθεί σοβαρή δουλειά από τους δημιουργούς.

Ολόκληρος ο θίασος ερμηνεύει υποδειγματικά τους ρόλους. Η Αλίνα Κοτσοβούλου είναι λαμπερή, συγκινητική και μαγική στον ρόλο της Ελβίρας ντε Ιντάλγκο (1891-1980). Με την ζεστή φωνή της αποδίδει εξαιρετικά δύο γνωστές ηχογραφήσεις της αγαπημένης δασκάλας της Κάλλας: «Μαριώ/La Paloma»

και «Μπάρμπα Γιάννης κανατάς»

Η 29χρονη Εστέλλα Κοπάνου (απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Βόλου) παραδίδεται από την αρχή ολοκληρωτικά στον χαρακτήρα της Κάλλας, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της στο φινάλε του έργου.

Ο Δημήτρης Μικιός υποδύεται - μεταξύ άλλων - τον Ευάγγελο Μαγκλιβέρα (1909-1952), αλλά κλέβει την παράσταση με την κωμική παρουσία του ως μέλος πληρώματος πλοίου. Ο έμπειρος Σπύρος Ιωάννου παίζει με ενέργεια και ως πατέρας της Κάλλας και ως θείος Μάκης και ως καπετάνιος και ως Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), εμψυχώνοντας τους συναδέλφους του. Πολύ καλή και η πανέμορφη Κατερίνα Μάντζιου, που καταφέρνει να ξεχωρίσει αν και δεν έχει τον πιο συμπαθητικό ρόλο στο έργο, υποδυόμενη την απαιτητική και αυστηρή μητέρα της Κάλλας Ευαγγελία (Λίτσα) Δημητριάδη-Καλογεροπούλου (1894-1982). Συμπαθητική παρουσία, που σου τραβά το βλέμμα, η Βαλεντίνα Βεκκίνι, που υποδύεται μεταξύ άλλων την φίλη-συμμαθήτρια της Κάλλας Ζωή Βλαχοπούλου, αλλά και μία κουτσομπόλα. Η Ζωή Αρβανιτάκη αναλαμβάνει στην παράσταση κυρίως τον ρόλο της αδελφής της Κάλλας Υακίνθης/Jackie (1917-2004), βρίσκοντας και αυτή τον δικό της χώρο στην παράσταση. Η Κατερίνα Πυρινή συμπληρώνει με τις Βεκκίνι και Αρβανιτάκη, την τριάδα των νεαρών γυναικών, που αξιοποιούν επί σκηνής και τις χορευτικές τους ικανότητες. Πυρινή, Βεκκίνι και Αρβανιτάκη έχουν χιούμορ, ορμή και φέρουν σκηνικό ήθος. Η Πυρινή ξεχωρίζει ως μία κουτσομπόλα και ως υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ελβίρα Ματαράγκα. Ο Πέτρος Πέτρου υποδύεται κυρίως τον Μίλτον Εμπειρίκο, μοναχογιό του εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου, επιδεικνύοντας μέτρο. Ο Δημήτρης Μαργαρίτης (υπεύθυνος και για την χορογραφία) παίζει τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη (1889-1957), αλλά ως κονφερασιέ υποστηρίζει και την χορευτική του παιδεία. Στο πλάι του θιάσου εμφανίζονται δεκάδες κορίτσια από την ιδιωτική σχολή χορού της Βίλλυς Αλεξίου.

Τα λειτουργικά κοστούμια που σχεδίασε η σκηνοθέτις είναι ιδανικά για κάθε ηθοποιό. Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Διακομιχάλη. Σκηνογραφία: Στέλιος Κουτρούλης. Κατασκευές: Τόλιας Τούντας. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (c) Σταύρος Χαμπάκης.

mikro pallas 1

«Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ» ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ των Θωμά Καραχάλιου και Ειρήνης Ιακώβου.

• ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ, Αμερικής 2, 210 321 0025. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κυριακή: 11.00. Τιμές εισιτηρίων: €12 γενική είσοδος, €10 ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών, πολυτέκνων, ανέργων https://www.viva.gr/tickets/theater/mikro-pallas/i-maria-prin-tin-kallas/ Διάρκεια: 100’ (με διάλειμμα). Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε: Μιχάλης Ιακώβου: 210 5767193, 210 5752978, 6974810416, 6947760225. Κατάλληλο για όλες τις τάξεις. www.sofikoukouvagia.com