Κριτική για την ορμητική παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες»

Κριτική για την ορμητική παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

To 411 π.Χ. ο σατιρικός ποιητής Αριστοφάνης (445 π.Χ. – 386 π.Χ.) παρουσίασε δύο έργα: την Λυσιστράτη και τις Θεσμοφοριάζουσες. Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνονται και οι δύο παραγωγές, που παρουσιάζονται στο Από Μηχανής Θέατρο, ξεκινώντας από το Summer Stock Theatre με δύο αλλαγές στον θίασο. Ο 28χρονος Κύπριος Πάνος Λουκαΐδης σκηνοθετεί τις Θεσμοφοριάζουσες σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου (1934-2015), έχοντας στην διάθεσή του έναν νεανικό κυρίως θίασο. Το έργο αποτελεί μία σάτιρα του τραγικού ποιητή Ευρυπίδη (480 π.Χ. – 406 π.Χ.).

Οι γυναίκες [Σοφία Κεσίδου (χήρα), Αγγελική Κιντώνη (Σωστράτη), Μυρτώ Μπέρνχαρτ (Κηρύκαινα), Ειρήνη Πετράκη (δημιουργός των σκηνικών και των κοστουμιών), Ειρήνη Τζαβάρα (Λυσίλλα)], τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη (Γιώργος Δουργούτης), επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο ίδιος ταραγμένος, προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο, αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο (Θωμάς Χαβιανίδης) ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη, ωστόσο έπειτα προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας πως είναι και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού, μαθαίνουν από τον Κλεισθένη (Παναγιώτης Τσουκάτος) πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους.

Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων, ενώ παράλληλα ο Ευριπίδης, στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο, με την προϋπόθεση πως θα σταματήσει να τις κακολογεί.

Πρόκειται για το θέατρο που θες να βλέπεις από μία ομάδα, που αναπνέει σαν ένα σώμα. Ο Θωμάς Χαβιανίδης, αν και ψηλός, διακρίνεται από ευλυγισία και θάρρος στο τσαλάκωμα. Στις κοινές σκηνές τους ο Γιώργος Δουργούτης ιδρώνει την φανέλα, ώστε να σταθεί επάξια στο πλάι του νεότερου συναδέλφου του. Για τον άφοβο Παναγιώτη Τσουκάτο ως drag και σαδομαζοχιστή ένα μένει να πεις: Shante, you stay! Η Σοφία Κεσίδου ξεχωρίζει στον ρόλο της χήρας, αλλά και για την χορευτική της δεινότητα. Η Αγγελική Κιντώνη είναι πανέμορφη και ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό. Ως ενζενί δείχνει ικανή και για κωμωδία και για δράμα. Η Μυρτώ Μπέρνχαρτ είναι επιβλητική και η Ειρήνη Πετράκη πραγματοποιεί ιδιαίτερη εμφάνιση. Η Ειρήνη Τζαβάρα θα πρέπει να λάμπει σε κωμικούς ρόλους.

Πλην της ταιριαστής μουσικής του Άγγελου Καλογιάννη, κουμπώνουν στην δράση τα Romeo And Juliet, Op.64 - Dance Of The Knights, 1938 (Sergei Prokofiev, 1891-1953), το οποίο ακούγεται και στο τρίτο επεισόδιο του τηλεοπτικού Watchmen

Psycho OST, 1960 (Bernard Herrmann, 1911-1975), Bad Guy της 17χρονης Billie Eilish και του 22χρονου αδελφού της Finneas Baird O’Connell (Glee).
Εκδόσεις: ΚΑΚΤΟΣ Αρχαία Ελληνική Γραμματεία «Οι Έλληνες». Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς. Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη. Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης (1980). Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας.

thesmoforiazouses 1

«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΚΩΜΩΔΙΑ του Αριστοφάνη.

• Από Μηχανής Θέατρο ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ www.amtheater.gr Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Τ.Κ. 10436, Τηλέφωνο: 210 5232097.

Βαθμολογία: 7,5/10