Κριτική του δανέζικου animation Checkered Ninja/Καρό Νίντζα

Κριτική του δανέζικου animation Checkered Ninja/Καρό Νίντζα

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Checkered Ninja/Καρό Νίντζα
7/10

Πρόκειται για ένα σκληρό κινούμενο σχέδιο, προερχόμενο από την Ευρώπη. Απορίας άξιο τι rating θα λάβει, αφού η εναρκτήρια σεκάνς αφορά στην δολοφονία ενός ανήλικου εργάτη, σε εργοστάσιο κατασκευής παιχνιδιών στην Μπανγκόκ, από τα αφεντικά του. Με έναν απόκοσμο τρόπο η ψυχή του παιδιού-σκλάβου μεταφέρεται στην κούκλα-νίντζα, που κατασκεύαζε λίγο πριν πεθάνει. Η κούκλα-μετενσάρκωση αποζητά εκδίκηση μέσω της αυτοδικίας, αλλά για αυτό θα πρέπει να ταξιδέψει από την Ταϊλάνδη στην Γηραιά Ήπειρο.

Το σενάριο έγραψε ο Δανός Anders Matthesen, συν-σκηνοθετώντας με τον συμπατριώτη του Thorbjorn Christoffersen και διατηρώντας – ως έμπειρος ηθοποιός – ρόλους και τραγούδια για την φωνή του. Μάλιστα ένας εκ των ηρώων του καστ είναι χαρακτήρας από τηλεοπτική σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Matthesen το 2003, όπου υποδυόταν 14 διαφορετικούς χαρακτήρες. Και ενώ εδώ τα ιδιωτικά κανάλια ασχολούνται με τον εκκεντρικό βασιλιά της ασιατικής χώρας και την παλλακίδα του, ο Δανός δημιουργός επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των παιδιών της χώρας, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για το καθεστώς εργασίας, που συντηρούν οι πολυεθνικές εταιρείες στις πτωχευμένες μοναρχίες.

Παράλληλα θίγει το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, που αφορά στα παιδιά, αλλά και εισάγει στην ιστορία του σκηνές και ορολογία διακίνησης σκληρών ναρκωτικών ή αυτοχειρίας, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να τις διαχειριστεί και να τις κατανοήσει ένα παιδικό μυαλό.

Trivia:

Στην Δανία το φιλμ σημείωσε ρεκόρ, καθώς το είδαν περισσότεροι από 1.000.000 θεατές, αριθμός που αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών, που παρακολούθησαν οποιαδήποτε δανέζικη ταινία από το 1985.
Η αφίσα του δωματίου του πρωταγωνιστή αντιγράφει το πόστερ πρόσφατης stand-up κωμικής παράστασης του Matthesen.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 31 Οκτωβρίου 2019 από την Tanweer.