Stephen King - Κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King - Κεφάλαιο 2ο!

Stephen King - Κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King - Κεφάλαιο 2ο!

Αφού είδαμε και απολαύσαμε την κινηματογραφική μεταφορά του ‘IT’, είμαστε εδώ πάλι 11 μήνες με το δεύτερο μέρος ‘ΙΤ chapter 2’. Ισάξιο του πρώτου, με πολύ δυνατό καστ βραβευμένων ηθοποιών και έντονη την παρουσία του ψυχικού τραύματος που κουβαλάει ο κάθε χαρακτήρας. Ο δε Pennywise πιο τρομακτικός από ποτέ.

Στο διάστημα που πέρασε υπήρξαν πολλές μεταφορές των βιβλίων του Stephen King σε σενάριο για ταινίες. Το απογοητευτικότατο ‘The Dark Tower’ με τους Idris Elba και Matthew McConaughey, που σου έδινε την εντύπωση ότι κάτι έχασες από την αρχή και κάτι δεν σου είπανε.

Μια μικρή ανάσα ικανοποιητικής αγωνίας έδωσε το Netflix με τη διανομή της ταινίας ‘Gerald's Game’ του Mike Flanagan που είχε ήδη δοκιμασθεί σε δικό του κλειστοφοβικό σενάριο με το αγωνιώδες ‘Hush’, πάλι στο Netflix. Επίσης ο Flanagan θα σκηνοθετήσει και συνυπογράφει το σενάριο του επερχόμενου ‘Doctor Sleep’ της συνέχειας του βιβλίου ‘The Shinning’, με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor. Από ό’τι βλέπουμε στο πρώτο trailer, και από δηλώσεις του ίδιου του King, δεν μπορούν να μην έχουν επιρροές από την πρώτη ταινία του Stanley Kubrick.

Μένουμε στο Netflix και παρακολουθούμε το “1922” βασισμένο σε νουβέλα του Κing από τη συλλογή του Full Dark, No Stars. Εδώ ο αυστραλιανός σκηνοθέτης Zak Hilditch καταφέρνει να μας μεταφέρει στην Νεμπράσκα του 1922 και στο δράμα μια αγροτικής οικογένειας. Αν έχετε φοβίες για τρωκτικά, μείνετε μακριά. H ταινία έχει ωραίο ρυθμό, λόγω και του καλού μοντάζ.

Το 2019 ξεκίνησε με το ‘Pet Sematary’. Δεν έχει να πει κάτι περισσότερο από το παλιό. Πειράζει λίγο την ιστορία ως προς το ποιος πεθαίνει και πότε, και αφήνει μια πικρή, ανολοκλήρωτη γεύση στο τέλος. Ο πολύ καλός Jason Clarke στον ρόλο του πατέρα πείθει για τον πόνο της απώλειας.

Το 2019 θα κλείσει με To ‘Ιn the Tall Grass’ στο Netflix. Σύμφωνα με το σκηνοθέτη των films ‘Cube’ και ‘Splice’, είναι ότι πιο τρομακτικό έχει διαβάσει για ένα χωράφι στο Κάνσας.

Ακολουθεί μια λίστα με αναμενόμενες κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του συγγραφέα.

‘Mile 81’ σε παραγωγή Ross M. Dinerstein και σκηνοθεσία Alistair Legrand.

Hearts in Atlantis’ Θα βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία της συλλογής ιστοριών του 1999. Υπάρχει ταινία με τον ίδιο τίτλο με τον Anthony Hopkins, αλλά βασιζόταν σε 2 άλλες ιστορίες της ίδιας συλλογής (στο ‘Low Men in Yellow Coats’ και ‘Heavenly Shades of Night Are Falling’).

‘The Long Walk’ από τον σκηνοθέτη André Οvredal του φετινού ‘Scary Stories to Tell in the Dark’

‘Tha Jaunt’ από την εταιρία παραγωγής του Brad Pitt - Plan B με σκηνοθέτη τον Andy Muschietti

‘Rest Stop’ σε σκηνοθεσία Paul Mortsolf

Firestarter’ (remake της ταινίας του 1984 με τους Drew Barrymore, David Keith και Heather Locklear) που ο Stephen Κing το είχε χαρακτηρίσει ως μία από τις χειρότερες μεταφορές βιβλίου του. Λέτε να δούμε την Drew και σε αυτή την μεταφορά;

‘The Tommyknockers’ από τον σκηνοθέτη του ‘Aquaman’ James Wan. Έχει γίνει τηλεοπτική mini series το 1993 που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο παρακάτω link.

‘From a Buick 8’. Όπως το ‘Cristine’ έτσι και εδώ η Buick του τίτλου είναι δαιμονισμένη. Σε σκηνοθεσία του θριλεράκια William Brent Bell.

‘Drunken Fireworks’ με πρωταγωνιστή τον James Franco.

Είναι αναμενόμενες τόσες πολλές ταινίες βασισμένες στα βιβλία του Stephen King.
Ο King είναι ένας συγγραφέας που έχει καταφέρει να ισορροπήσει την ποσότητα με την ποιότητα και οι τελευταίες παραγωγές, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι ποιοτικές και σέβονται το βιβλίο σε σχέση με τις παραγωγές περασμένων δεκαετιών. Τέλος, ο συγγραφέας δεν σταματάει να γράφει best sellers που σίγουρα θα μεταφερθούν στην μεγάλη ή στη μικρή οθόνη. Το τελευταίο του βιβλίο ‘The Institute’ είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Καλή θέαση και καλή ανάγνωση.

Κωνσταντίνος Φλαμιάτος