Charade: Μία όμορφη διαχρονική ταινία με τους Audrey Hepburn και Cary Grant!

Charade: Μία όμορφη διαχρονική ταινία με τους Audrey Hepburn και Cary Grant!

Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τι πιο όμορφο για ένα Σαββατόβραδο από το να παρακολουθήσεις την κλασσική ταινία του 1963 Charade με δύο μύθους του Παγκόσμιου σινεμά, όπως την Audrey Hepburn και τον Cary Grant; Τίποτα.

Η ταινία Charade (μεταφράζεται στα Ελληνικά ως Ραντεβού στο Παρίσι ή ο Γρίφος), είναι μία εξαιρετική σύνθεση τριών κινηματογραφικών ειδών: συμπυκνώνει με ισορροπημένο τρόπο το μυστήριο, την κωμωδία και το ρομαντικό δράμα το οποίο κορυφώνεται στην πόλη του έρωτα, το Παρίσι. Η ταινία θυμίζει σε πολλά τον μαιτρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ, για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως ‘’ Η καλύτερη χιτσκοκική ταινία που δεν γυρίστηκε από τον Χίτσκοκ’’’.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή της Αμερικανίδας Ρετζίνα Λάμπερτ (Audrey Hepburn), η οποία λίγο πριν πάρει διαζύγιο, πληροφορείται τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της. Μαθαίνοντας για τις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, βρίσκεται από το πουθενά μπλεγμένη, καθώς η Αμερικάνικη κυβέρνηση θέλει πίσω τα χρήματα του συζύγου ως αντάλλαγμα για την κλοπή του χρυσού. Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκεται μαζί της και ένας γοητευτικός άνδρας, ο Πίτερ Τζόσουα (Κάρι Γκραντ), ο οποίος κρύβει και εκείνος ένα μεγάλο μυστικό. Ο ίδιος ο Cary Grant ανησυχούσε για τη διαφορά της ηλικίας του με την Audrey Hepburn (εκείνος ήταν 60 και η Audrey 33), για αυτό και οι σεναριογράφοι πρόσθεσαν ατάκες στη νεαρή γυναίκα οι οποίες φανερώνουν πως εκείνη επεδίωκε τη σχέση τους.

THREESHEET117 2

Η μουσική της ταινίας είναι αριστουργηματική (την υπογράφει ο Henry Mancini), η ίδια η ταινία είναι ένα μείγμα μίας σοφιστικέ κωμωδίας και ενός φιλμ μυστηρίου το οποίο σίγουρα αξίζει κάποιος να δει.

Ο παλιός κινηματογράφος δεν έχει απογοητεύσει ποτέ, χαρίζοντάς μας αξεπέραστες δημιουργίες. Και η συγκεκριμένη ταινία ανήκει σε αυτές με τη δική μου βαθμολογία σε όλα να είναι 9/10.

Η μουσική της ταινίας