Κριτική του φιλμ: Ένας αληθινός φίλος/A dog’s journey

Κριτική του φιλμ: Ένας αληθινός φίλος/A dog’s journey

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Ένας αληθινός φίλος/A dog’s journey»
7,5/10

Η ταινία αποτελεί σίκουελ του χιτ (λόγω και κινέζικου box office) A Dog’s Purpose (2017) του Lasse Hallstrom (συμπαραγωγός στο Ένας αληθινός φίλος), το οποίο αντιμετώπισε αντιδράσεις από την PETA (η οποία απαιτεί χρήση αποκλειστικά C.G.I. ζώων στις ταινίες ήτοι αύξηση κόστους για τους παραγωγούς), όταν ένα βίντεο από τα γυρίσματα, που έπαιξε στο κανάλι TMZ

δημιούργησε υποψίες βασανισμού ζώου, που συμμετείχε στα γυρίσματα. Καλό είναι να ενημερωθεί όποιος ενδιαφέρεται, διαβάζοντας και για τις δύο απόψεις στο internet:

https://www.abc.net.au/news/2017-02-05/a-dogs-purpose-viral-video-of-abuse-misleading-report-says/8242262

https://www.peta.org/blog/dangerous-messages-dogs-way-home/

https://www.vanityfair.com/hollywood/2017/01/a-dogs-purpose-animal-abuse-gavin-polone-response

https://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-a-dogs-journey-china-animal-treatment-20190510-story.html

https://www.theverge.com/2017/2/4/14508808/investigation-a-dogs-purpose-video-faked-video

Η υπόθεση του φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 2012 του W. Bruce Cameron, που συνυπογράφει το σενάριο με τους Maya Forbes, Cathryn Michon και Wallace Wolodarsky. Ο Cameron έγραψε και το βιβλίο (2010), στο οποίο βασίστηκε το φιλμ του 2017, αλλά και το βιβλίο (2017), στο οποίο βασίστηκε το φιλμ A Dog’s Way Home (2019) (7,5/10). Επαν-ανακαλύφθηκε προφανώς μία νέα αγορά.

Σκηνοθετεί η καταξιωμένη τηλεοπτική σκηνοθέτις Gail Mancuso και επαναπρωταγωνιστεί ο Dennis Quaid. Με την φωνή του συμμετέχει ξανά ο Josh Gad, ενώ χαρακτηριστικό ρόλο κρατά η Marg Helgenberger. Ακόμα μία καλή παρουσία προσθέτει η Betty Gilpin (Glow) στο βιογραφικό της, υποδυόμενη μία αλκοολική μητέρα. Συμπαθητικό και το νεανικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι Kathryn Prescott και Henry Lau (προς τιμήν της κινέζικης αποδοχής της προηγούμενης ταινίας). Η δράση αγγίζει δύσκολα θέματα, αλλά ας ομολογηθεί: την παράσταση κλέβουν τα ζωάκια.

Ακόμα και αν δεν έχεις σκύλο ή δεν σκοπεύεις να αποκτήσεις, θα αγαπήσεις περισσότερο, όσο βλέπεις αυτό το φιλμ, τα συμπαθή τετράποδα. Τετράποδα που πολλοί ιδιοκτήτες τους παρατούν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους ή στις αυλές τους με χιόνι ή καύσωνα και τους επιτρέπουν να γαβγίζουν για ώρες σε ότι περνάει και ότι κινείται. Τετράποδα που οι ιδιοκτήτες τους τα καθηλώνουν στις ταράτσες και αναπόφευκτα αυτά γαβγίζουν, οπότε και αυτοί τα χτυπούν με το σκουπόξυλο, ως κλασικοί επικίνδυνοι συμπολίτες. Ο γράφων κάλεσε την Άμεση Δράση σε τέτοια περίπτωση και το σκυλάκι γλύτωσε από τον κομπλεξικό και τρωγλοδύτη ιδιοκτήτη του.

Δεν πέφτεις από τα σύννεφα. Όπου πας στην Ελλάδα πια, σε πόλη ή σε χωριό, βλέπεις σκυλιά να βασανίζονται από ασυνείδητους υπανθρώπους, που νομίζουν πως τα αγαπούν. Ούτε βόλτα δεν τα βγάζουν και αυτά λυσσούν μέσα σε διαμερίσματα και αυτοκίνητα. Δίποδος εγωισμός στο απόγειό του σε μία χώρα, που χάνει με ταχείς ρυθμούς την ανθρωπιά της. Πολίτες που δένουν τα σκυλιά στα οχήματά τους και τα βασανίζουν. Επικίνδυνοι που τα κλωτσούν στον δρόμο ή τα βάφουν με μπογιές ή τους κόβουν πόδια, αυτιά και ουρές. Δολοφόνοι που τους αφαιρούν την ζωή και που - αν δεν τιμωρηθούν - θα αφαιρέσουν την ζωή ενός συνανθρώπου τους. Και φυσικά όλα αυτά τα ασυνείδητα καθάρματα, μόλις τα βαρεθούν - αυτοί ή τα παιδιά τους - τα παρατούν με μεγάλη ευκολία στους δρόμους της πόλης, χωρίς καν να τα έχουν στειρώσει. Δεν έχεις δει σκυλιά ράτσας με λουράκι να κυκλοφορούν δυστυχισμένα στην Ελλάδα; από κάποιο σπίτι τα παράτησαν. Δεν έχεις δει αδέσποτα σκυλιά να χρησιμεύουν ως ευρω-παγίδες επαιτών; Ειρήσθω εν παρόδω, περπατώντας ολημερίς και για μέρες στο Λονδίνο δεν συναντάς ένα αδέσποτο (σκύλο ή γάτα).

Ας ξυπνήσει ο καθείς και ας διαμαρτυρηθεί εμπράκτως. Μην φοβάσαι να ειδοποιήσεις τον Δήμο σου, ακόμα και αν στην αρχή αντιμετωπίσεις αδιαφορία. Καλό είναι να ενεργήσεις μέσω mail, καθώς scripta manent. Προχώρησε σε καταγγελία για τον βασανισμό ενός ζώου στο 100 επωνύμως, ώστε να μπορείς να λάβεις αργότερα έγγραφη ενημέρωση. Αν δεις σκυλί σε κλουβί, ειδοποίησε τις Αρχές. Ο γράφων το έκανε για σκυλί σε κλουβί κοντά στην οδό Φυλής και το θέμα πλέον δεν υφίσταται. Μην φοβάσαι. Δράσε! Κινητοποίησε και τους γύρω σου, αν και μόνος αποφασίζεις στην τελική αν αντέχεις πια να είσαι σιωπηλός μάρτυρας εγκλημάτων, ήτοι συνένοχος. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοκτήτης οικόσιτων ζώων, για να τα αγαπάς. Δεν χρειάζεται να είσαι γονέας, για να υπερασπιστείς ένα παιδί, που κακοποιείται.

Ευτυχώς υπάρχει το νομικό καθεστώς και στην Ελλάδα, που προστατεύει τους αδύναμους. Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου, ο γονέας ενός παιδιού μπορεί να είναι ο βασανιστής του. Δράσε! Μην φοβάσαι! Τα «κάνε αναδημοσίευση να βρεθεί το τομάρι» μέσω διαδικτύου δεν είναι αποτελεσματικά. Άνοιξε το στόμα σου!

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την Odeon.