Κριτική για την λονδρέζικη παραγωγή του μιούζικαλ «THE PHANTOM OF THE OPERA»

Κριτική για την λονδρέζικη παραγωγή του μιούζικαλ «THE PHANTOM OF THE OPERA»

Από τον Κωστή Μπίτσιο

«THE PHANTOM OF THE OPERA»
Βαθμολογία: 8/10

Το να παρακολουθήσεις το μιούζικαλ Το Φάντασμα Της Όπερας (1986) στην χώρα γέννησής του και στην θεατρική σκηνή του West End από όπου ξεκίνησε, αποτελεί ευλογία. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή και διαδραματίζεται το 1881, όταν οι πρόβες μιας θεατρικής παράστασης ταράσσονται από έναν παρεμβατικό θαμώνα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της παραγωγής του Cameron Mackintosh εμφανίζεται ο 49χρονος Καναδός Tim Howar (νυν frontman των Mike and the Mechanics). Ο Howar (Last Chance Harvey, 2008) δεν εντυπωσιάζει τόσο με την τραγουδιστική του δεινότητα (καθήμενος στην πρώτη σειρά, δεν άκουγες την φωνή του σε όλο το The Music Of The Night), αλλά κυρίως με την ερμηνευτική του απόδοση. Παίζει με εσωτερικότητα έναν δύσκολο ρόλο, εξανθρωπίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του έργου, υπενθυμίζοντας κυρίως στην τελική σκηνή τα φωνητικά του προσόντα. Αντί της βασικής πρωταγωνίστριας Kelly Mathieson, στον ρόλο της Christine αναδείχθηκε η Αυστραλή Amy Manford.

Η πρώην αθλήτρια της ρυθμικής και πρώην επικοντίστρια διαθέτει φωνή, εμφάνιση, πειθαρχία και λάμψη. Με τον Howar πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό ντουέτο στο τραγούδι The Phantom Of The Opera. Μία άλλη ηθοποιός όμως κλέβει σε αρκετές σκηνές την παράσταση: η Kimberly Blake στον ρόλο της ντίβας Carlotta εμφανίζεται ως μία κοκκινομάλλα παρωδία της Μαρίας Κάλλας, μιμούμενη εμφατικά τις κινήσεις και τις μούτες της Ελληνίδας σοπράνο. Η επιτήδευση της Blake θυμίζει καρικατούρα της Κάλλας. Η σκηνή που τραγουδά με όλο τον θίασο το Prima Donna, ολοκληρώνει την αποθέωσή της.

ThePhantomOfTheOpera2

Ο γοητευτικός Jeremy Taylor υποδύεται το αντίπαλον δέος του Φαντάσματος, ο οποίος όμως επίσης κάποιες φορές δεν ακουγόταν στην πρώτη σειρά. Και στους υπόλοιπους ρόλους οι ηθοποιοί ξεχώριζαν για τον αέρα τους, το ταλέντο τους ή την υποκριτική τους δεινότητα. Αναμεσά τους συγκαταλέγονται οι Jacinta Mulchahy, ο Paul Ettore Tabone και η Georgia Ware.
Γενικά η παράσταση σε ταξιδεύει με όμορφο τρόπο σε ένα φανταστικό παρελθόν, αφού είναι καλοκουρδισμένη, με απίστευτη παραγωγή στα φώτα (Andrew Bridge), στις κομμώσεις (Stefan Musch, Emma Grant, Ella van der Zwart), στα κοστούμια (Sue Wilmington, Jill Parker, Ceris Donovan, Graig Rowledge) και στα σκηνικά (Maria Bjornson), σκηνοθετημένη από τον καταξιωμένο Harold Prince και χορογραφημένη από την Gillian Lynne (1926-2018) (Yentl, 1983).

«THE PHANTOM OF THE OPERA» μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber (μουσική) και Charles Hart-Richard Stilgoe (στίχοι), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Gaston Leroux.
• Θέατρο Her Majesty’s Theatre. 57 Haymarket, London SW1Y 4QL, Τηλ. 00442070877962. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δ., Τρ., Τετ. Πέμ., Παρ. και Σ. στις 19:30. Πέμπτη και Σάββατο και στις 14:30. Τιμές εισιτήριων: από 35,41€. Μέχρι τις 4/6/19. Διάρκεια: 150’ (με διάλειμμα).