Η βόλτα του Γιώργου Παπαστεφάνου στο Βόσπορο

Η βόλτα του Γιώργου Παπαστεφάνου στο Βόσπορο

Από τα νησιά τού Βόσπορου μόνο στην Πρίγκηπο έχω πάει. Και βέβαια, σαν τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσα παρά να κάνω και εγώ αυτό που κάνουν όλοι.

Από την πιάτσα με τα μόνιππα λοιπόν, μπήκαμε κι εμείς στο αμαξάκι και ξεκινήσαμε τη βόλτα, περνώντας μπροστά από κήπους και ωραία αρχοντικά, ανασαίνοντας, τουλάχιστον με τη σκέψη, τον αέρα μιας άλλης εποχής. Και κάθε φορά που ο αμαξάς γύρναγε να μάς κοιτάξει και να μάς χαρίσει ένα χαμόγελο, το μυαλό μου έτρεχε και πάλι προς τα πίσω και θυμόμουν την Ελένη Χαλκούση να διαβάζει στο ραδιόφωνο την «Λωξάνδρα» τής Μαρίας Ιορδανίδου, και με πολίτικη προφορά να φωνάζει δυνατά «αραμπατζή, αραμπατζή».

Arabaci όμως, θα ακούσουμε να τραγουδά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μια σκηνή από την ταινία τού Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Όπως διηγόταν ο αγαπημένος κυρ-Αλέκος οι ταινίες τής Βουγιουκλάκη δεν ήταν δημοφιλείς μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην γείτονα Τουρκία.

Γι’ αυτό γύρω στο 1963 ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και την εταιρία Birsel Film η πρόταση να γυριστούν τα «Χτυποκάρδια» όχι μόνο ελληνικά, αλλά και τουρκικά, με Τούρκους ηθοποιούς δίπλα στην Αλίκη. Αυτό σήμαινε πως κάθε σκηνή θα έπρεπε να γυρίζεται δύο φορές, μία για κάθε βερσιόν. Στους διαλόγους το θέμα τής γλώσσας θα λυνόταν βέβαια με ντουμπλάζ.

Και η έκπληξη τού κυρ-Αλέκου ήταν μεγάλη, όταν ανακάλυψε πως η ντουμπλύρ τής Βουγιουκλάκη δεν ήταν κανένα φρέσκο κοριτσόπουλο, αλλά μία καραμπινάτη 60άρα, που «η φωνή της είχε την ίδια χάρη και νεανική δροσιά με τής Αλίκης». Βέβαια όσο αγαπητή ήταν στην Τουρκία η Αλίκη, άλλο τόσο δημοφιλείς, ίσως και περισσότερο, ήταν στην Ελλάδα η Χούλια και η Τουρκάν. Η Χούλια Κότσιγιτ, δηλαδή και η Τουρκάν Σοράι.

Και θα θυμάστε το αστείο που είχε κυκλοφορήσει το 1974, με την Μεταπολίτευση. Το σύνθημα ήταν τότε «δώστε τη χούντα στο λαό». Ε, το αστείο ήθελε την Αλίκη να προσαρμόζει στα μέτρα της το σλόγκαν και να ζητά να δώσουν την Χούλια στο λαό. Όμως, ας τα αφήσουμε αυτά και ας γυρίσουμε στον Βόσπορο. Τού Μάνου Χατζιδάκι και πάλι η μουσική και στην τσάρκα, εκτός από τον «καροτσέρη - arabaci», ο Ορχάν Γκυνσιράι (1928-2008) είναι συνεπιβάτης τής Αλίκης.