Ποιoς σας είπε ότι δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε; - Χρυσός Φοίνικας για το Βασίλη Κεκάτο

Ποιoς σας είπε ότι δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε; - Χρυσός Φοίνικας για το Βασίλη Κεκάτο

Από τον Γιώργο Παπαδόπουλο

Ο Χρυσός Φοίνικας για την καλύτερη ταινία Μικρού Μήκους στο 72ο φεστιβάλ Καννών απονεμήθηκε στον Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο για την τέταρτη ταινία του με τίτλο "Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς".

Ο Βασίλης Κεκάτος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κεφαλλονιά, στα 28 του χρόνια είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στις Κάννες.

Έχοντας "μολυνθεί" με το μικρόβιο του κινηματογράφου από την προσχολική ηλικία που παρακολουθούσε ταινίες με του γονείς του στην Κινηματογραφική Λέσχη Κεφαλονιάς , με την ενηλικίωση του αποφάσισε να σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί αγαπάει τον τόπο που μεγάλωσε και τον ήλιο. Ενώνοντας την αγάπη του για το νησί του και το πάθος του για το σινεμά, ξεκίνησε το SeaNema Open Air Festival, ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό φεστιβάλ που μετατρέπει ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά.

Ο ταλαντούχος Βασίλης ξεκίνησε να αποσπά τα βλέμματα του καλλιτεχνικού χώρου με τον «Ανάδρομο» στο το Φεστιβάλ Δράμας, ενώ η πορεία του συνεχίστηκε με το «Zero Star Hotel» που διακριθηκε ανάμεσα στις 15 καλύτερες απ' όλον τον κόσμο στο διαγωνισμό Sundance Ignite. Ακολούθησε η διεθνής αναγνώριση με την ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», που βραβεύτηκε διπλά στο Φεστιβάλ της Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Sundance.

Η μεγάλη διάκριση ήρθε με την τέταρτη ταινία του που ξεχώρισε ανάμεσα σε 11 διαγωνιζόμενες ταινίες και σε σύνολο 4.240 ταινία που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο για το 72ο Φεστιβάλ Καννών.