Γιάννης Πετρίδης: o Αλεξάντερ Νιέφσκι και οι χάρτινοι ήρωες της Μαρβέλ

Γιάννης Πετρίδης: o Αλεξάντερ Νιέφσκι και οι χάρτινοι ήρωες της Μαρβέλ

Εκατομμύρια συζητούν στο διαδίκτυο και αλλού γι'αυτήν την περίφημη μάχη στον τελευταίο κύκλο του Game Of Thrones.

Πράγματι ήταν εντυπωσιακή και εγώ την απήλαυσα και οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή εξέλιξη δημιουργεί ακόμα πιο φανταχτερά αποτελέσματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Εκδικητές ή με τις άλλες ταινίες με τους χάρτινους ήρωες της Μαρβέλ.

Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι ένας άλλος κινηματογράφος που έξυπνα προετοίμασαν τις νεότερες γενιές μέσω των βίντεο games για να σπάνε τα ρεκόρ των εισιτηρίων, ακόμα και σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Όταν βγήκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους ο Αλεξάντερ Νιέφσκι, εγώ δεν είχα γεννηθεί και ήταν η εποχή που η ναζιστική Γερμανία άπλωνε τα πλοκάμια της στην Ευρώπη.

Την ταινία την είδα αργότερα, στην δεκαετία του '60, μεγαλωμένος και εγώ με ένα διαφορετικό κινηματογράφο, από σκηνοθέτες όμως που ευτυχώς ακόμα ήταν πρωτοπόροι στην εποχή τους, είτε Ευρωπαίοι όπως ο Fellini, o David Lean και ο Bergman, ή Αμερικανοί όπως o Nicholas Ray ή ο Sidney Lumet και Γιαπωνέζοι όπως ο Kurosawa και άλλοι.

Κι όμως θυμάμαι πως βγήκα συγκλονισμένος από τον κινηματογράφο όταν είδα τον Αλεξάντερ Νιέφσκι. Τόσο είχε καρφωθεί στο μυαλό μου αυτό το φιλμ που το είδα ξανά μετά από 10 μέρες με το χαρτζηλήκι μου που ήταν ελάχιστο και με το οποίο θα μπορούσαν να δω μία άλλη ταινία.

Γιατί άραγε εγώ και άλλοι έφηβοι συνομίληκοι μου τότε, πηγαίναμε σε ταινίες που δεν ήταν της εποχής μας, ενώ αν την προτείνεις το 2019 σε ένα έφηβο θα σε κοιτάει σαν UFO.

Οι μάχες στο Games Of Thrones και στο Avengers είναι ένα τίποτα, είναι δημιούργημα των εφέ και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την τελική μάχη στους πάγους, σ'αυτό το αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάϊν.

Είμαι σχεδόν σίγουρος, αν κάποιος που μεγάλωσε με τον ψηφιακό κινηματογράφο και την τηλεόραση, δει σήμερα την ταινία, θα την προσπεράσει, μόνο όσοι νέοι- ευτυχώς υπάρχουν ακόμα- έχουν ανάγκη να δουν ένα φιλμ από πραγματικό σκηνοθέτη θα την απολαύσουν.

Ο Αϊζενστάϊν είχε ζητήσει από τον περίφημο συνθέτη Sergei Prokoviev να γράψει ένα αριστουργηματικό σκορ για την ταινία.

Οι δύο ταινίες του Αϊζενστάϊν, Θωρηκτό Ποτέμκιν και Αλεξάντερ Νιέφσκι παραμένουν στην λίστα μου με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών

Γιάννης Πετρίδης