Κριτική για το νέο κωμικό stand-up της Κατερίνας Βρανά «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)»

Κριτική για το νέο κωμικό stand-up της Κατερίνας Βρανά «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)»

 

Κριτική για το νέο κωμικό stand-up της Κατερίνας Βρανά
«Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)»

Βαθμολογία: 8/10

 

Η Κατερίνα Βρανά, μία κωμικός με περγαμηνές (https://critics-point.gr/about-sex/), στο φετινό της comeback «διακωμωδεί την περιπέτεια της υγείας της με τον πιο αστείο τρόπο. Ήταν Απρίλιος του 2017 όταν η αγαπημένη stand-up κωμικός ήταν περιοδεία στην Μαλαισία για παραστάσεις και αρρώστησε τόσο βαριά που έφτασε σε σημείο να κινδυνέψει η ζωή της. Η Κατερίνα σώθηκε αλλά ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κίνηση, την όραση και την ομιλία της. Αυτό, όμως, δεν τη σταματά απ’ το ν’ ανέβει στη σκηνή.».

 

Η πανέμορφη Βρανά δίνει ένα μάθημα ζωής από σκηνής. Δεν θέλει να νοιώσεις οίκτο για αυτήν. Δεν θέλει να στενοχωρηθείς. Επιθυμεί απλά να σε κάνει να γελάσεις. Και το κάνει. Σε ένα κατάμεστο θέατρο, κυριεύει το κοινό άμα τη εμφανίσει. Και είναι άξια συγχαρητηρίων επειδή δεν πέφτει στην παγίδα της αυτολύπησης. Κατορθώνει να εκμαιεύσει το γέλιο όχι προσβάλλοντας κοινωνικές ομάδες, μειονότητες ή κοροϊδεύοντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Μακάρι οι δικές της παραστάσεις να μαγνητοσκοπούνται και να προβάλλονται στα ελληνικά κανάλια, αντί για τα ρατσιστικές επιθεωρήσεις του Μάρκου Σεφερλή.

 

Όλοι οι καλλιτέχνες απευθύνονται θεωρητικά στο ίδιο κοινό. Αυτοί θα το εκπαιδεύσουν στο με τι θα διασκεδάζει. Οφείλουν να μην χαϊδεύουν αυτιά και να μην απευθύνονται στα κατώτερα ένστικτα των θεατών. Η ελληνική επιθεώρηση από την δεκαετία του ’80 είχε αρχίσει να χάνει το μέτρο. Στην σημερινή εποχή όμως, παρόμοιας αισθητικής - με τότε - θεατρικά κείμενα είναι καταδικασμένα να τύχουν διαφορετικής κριτικής, που θα λαμβάνει υπόψιν της την αλλαγή στον τρόπο, που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία τα ατομικά δικαιώματα. Υπάρχουν πλέον νόμοι που προστατεύουν τις μειονότητες και οι θεατρικοί συγγραφείς πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ξεπεσμός - λόγω της οικονομικής κρίσης - της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και η στροφή του κόσμου στο διαδίκτυο των νέων επιλογών, μπορεί να γλύτωσε το φιλοθεάμον κοινό από την υποχρεωτική θέαση προσώπων, που αποτελούσαν κατασκευάσματα του διαπλεκόμενου Τύπου, των κουμπαριών, των δημοσίων σχέσεων με ιδιοκτήτες και διευθυντές καναλιών και προγραμμάτων, αλλά στο θέατρο μένουν ακόμα να γίνουν πολλά, αφού ο χώρος έχει αλωθεί από ακατάλληλους επαγγελματίες σε όλα τα είδη του.

 

StayingAlive2

Στα μείον της παράστασης: θα μπορούσε να τελειώνει 10-15 λεπτά νωρίτερα και να μειωθούν οι βωμολοχίες. Δεν τις χρειάζεται στο - κατά τα άλλα έξυπνο - κείμενό της η Βρανά.

Φωτογραφίες/αφίσα: Θοδωρής Βρανάς / Σάντρα Σωτηρίου. Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου.
«Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» Stand-Up κωμωδία από την Κατερίνα Βρανά.
• Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), Αθήνα. Διάρκεια: 120 λεπτά.