Κριτική της ταινίας-τέλους της τριλογίας «How to train your dragon: The Hidden World/Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 3»

Κριτική της ταινίας-τέλους της τριλογίας «How to train your dragon: The Hidden World/Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 3»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«How to train your dragon: The Hidden World/Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 3»
8/10

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώνεται η σειρά ταινιών How To Train Your Dragon της DreamWorks, αφού το τρίτο φιλμ διακρίνεται από ένα καλό σενάριο, γεμάτο δράση, αλλά και θετικά μηνύματα για την διαφορετικότητα. Σκηνοθετεί και γράφει ξανά ο Καναδός Dean DeBlois (Lilo & Stich, 2002), βασισμένος στα ομώνυμα βιβλία της Λονδρέζας Cressida Cowell.
Υπάρχει πια ερωτικό ενδιαφέρον για τον μαυριδερό δράκο, ένας κακός (με την φωνή του F. Murray Abraham) ισάξιος του Άδη από το animation Ηρακλής (1997) και μία καθόλου παρεμβατική μάνα, που ερμηνεύει η Cate Blancett. Οι λοιποί πρωταγωνιστές επανέρχονται, όπως οι Jay Baruchel (Hiccup) και America Ferrera (Astrid). Την παράσταση όμως κλέβει η Ruffnut της κωμικού Kristen Wiig, η οποία μεταφέρει στον ρόλο της κωμικά ευρήματα, που χρησιμοποίησε στο SNLως Dooneese.

Τον δυναμικό Eret υποδύεται ο Kit – Jon Snow – Harington, που παράλληλα εμφανίζεται στην τελευταία σεζόν του Game of Thrones ως σύμμαχος της μητέρας των δράκων Daenerys.
Το φιλμ προοιωνίζεται ενδιαφέρον στο 3D, λόγω του φαντασμαγορικού κόσμου του Berk, που ονειρεύτηκαν οι δημιουργοί του «μετά από σκληρή δουλειά σε επίπεδο σχεδιασμού». Η Γη της Επαγγελίας των δράκων και το πέρασμα σε αυτήν εμπνέεται από την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και την διαδρομή προς την Χαναάν. Αντί για τον Φαραώ τώρα στο κατόπι τους βρίσκεται ο δολοφόνος Grimmel, ενώ η κατασκήνωση των δράκων και των φίλων τους στο μέσο του ταξιδιού θυμίζει την στρατοπέδευση των Ισραηλιτών στους πρόποδες του όρους Σινά.

Trivia: Πλην της μουσικής του John Powell (υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ για το soundtrack της πρώτης ταινίας της σειράς), που ηχογραφήθηκε με μια εκατονταμελή ορχήστρα στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, ακούγεται το τραγούδι του συνεργάτη της τριλογίας Jonsi (των Sigur Ros) Together from Afar.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Απριλίου 2019 από την Tulip μεταγλωττισμένη και σε 3D.