Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg «Instant Family/Στιγμιαία οικογένεια»

Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg «Instant Family/Στιγμιαία οικογένεια»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Instant Family/Στιγμιαία οικογένεια»
8/10

Ο σεναριογράφος Sean Anders (Αφεντικά για Σκότωμα 2, Οικογένεια Μίλερ) και o πρωταγωνιστής και συμπαραγωγός του Mark Wahlberg συνεργάστηκαν και στις δύο τελευταίες σκηνοθεσίες του Anders (Daddy’s Home, Daddy’s Home Two). Ο Anders εδώ γράφει το σενάριο με την βοήθεια ξανά του John Morris, εμπνεόμενος όμως από την ίδια του την ζωή, αφού και ο ίδιος υιοθέτησε τρία ανήλικα τέκνα, έχοντας πρώτα αποτελέσει με την σύζυγό του Beth για αυτά μία ανάδοχη οικογένεια. Με το καθεστώς να αλλάζει προς το καλύτερο πρόσφατα και στην Ελλάδα, η θέαση της επίκαιρης ταινίας τυγχάνει επιτακτική.

Οι Mark Wahlberg και Rose Byrne υποδύονται τους 40άρηδες, άκληρους και ευκατάστατους Pete και Ellie, οι οποίοι σε μια στιγμή αυθορμητισμού αποφασίζουν να θέσουν υποψηφιότητα ως ανάδοχη οικογένεια ενός ανήλικου τέκνου. Η ζωή τους έτσι λαμβάνει μία απρόσμενη τροπή, αφού βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δεν ανέμεναν, ενώ και το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον θα επηρεαστεί από την επιλογή τους.

Το φιλμ εξετάζει ένα σημαντικό θέμα χωρίς σοβαροφάνεια, αλλά ουσιαστικά. Αυτό είναι που ξεχωρίζει αυτήν την αμερικάνικη κομεντί από άλλες. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά τελικά η δουλειά όλων άξιζε τον κόπο. Η υπόθεση δεν είναι κενή περιεχομένου και παρακολουθείς την ταινία με ένα χαμόγελο στα χείλη επί δύο ώρες. Οι συντελεστές επιθυμούσαν να κινηματογραφήσουν ρεαλιστικές καταστάσεις και για αυτό μία εκ των συμβούλων του σεναρίου υπήρξε η Maraide Green, η οποία υιοθετήθηκε στα 13 της και πλέον σπουδάζει στο UCLA.

Στο πλευρό του πρωταγωνιστικού ζεύγους οι Octavia Spencer και Tig Notaro υποδύονται τις κοινωνικές λειτουργούς, οι Margo Martindale, Michael O’Keefe (Sneaky Pete, 2017), και Julie Hagerty υποδύονται τους παππούδες, τα τρία παιδιά Isabela Moner, Gustavo Quiroz και Julianna Gamiz παίζουν εξαιρετικά, η stand-up κωμικός Iliza Shlesinger διαπρέπει σε μία παρωδία του ρόλου που χάρισε το Όσκαρ στην Sandra Bullock, ενώ μικρή εμφάνιση πραγματοποιεί η αγαπημένη Joan Cusack.

Trivia: Στο φιλμ, πλην των μουσικών θεμάτων που συνέθεσε ο Michael Andrews, ακούγονται τα τραγούδια Let’ Em In (Wings), It don’t matter to the sun του Garth Brooks (Rosie Thomas), Nothing’s gonna stop us now (Starship),

We’re going home (Vance Joy) και I’ll Stay, το οποίο ερμηνεύει η 17χρονη πρωταγωνίστρια του φιλμ Isabela Moner

με την οποία ο Wahlberg συνεργάστηκε και στο Transformers: The Last Knight (2017).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 28 Μαρτίου 2019 από την Odeon.