Κριτική της νέας ταινίας του Jordan Peele «Us/Εμείς»

Κριτική της νέας ταινίας του Jordan Peele «Us/Εμείς»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Us/Εμείς»
7/10

Στα 40 του ο Αμερικανός ηθοποιός (Little Fockers, 2010, Fargo, 2014), παραγωγός (BlacKkKlansman, 2018), σκηνοθέτης και σεναριογράφος Jordan Peele παρουσιάζει την δεύτερη ταινία του, που μοιάζει αρκετά με την πρώτη (Get Out), αν και παρουσιάζει και εδώ μια πρωτότυπη ιδέα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου ηθοποιός για το Get Out ασχολείται με τις διακοπές μιας οικογένειας μαύρων και μιας οικογένειας λευκών στην Santa Cruz της California. Πρωταγωνίστρια είναι η βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας Lupita Nyong’o, η οποία κυριεύει το φιλμ με την ερμηνεία της και ίσως τσιμπήσει μια νέα υποψηφιότητα, όπως έκανε και ο Daniel Kaluuya του Get Out. Η ιστορία της ηρωίδας ξεκινά το 1986. Το σήμερα την βρίσκει με σύζυγο (ο Winston Duke του Black Panther), δύο ανήλικα τέκνα (η Shahadi Wright Joseph του The Lion King και ο Evan Alex) και ένα καλά θαμμένο τραύμα.

Την ηρεμία των εφησυχασμένων Wilsons ταράσσει η εισβολή στο σπίτι τους μιας άλλης οικογένειας και όσα ακολουθούν θυμίζουν αρκετά το Funny Games (1997) του Michael Haneke. Υπάρχει ακόμα και η αναζήτηση καταφύγιου σε φιλικό περιβάλλον, στην οικογένεια των Tylers, που αποτελούν οι Elisabeth Moss, Tim Heidecker και οι δίδυμες Cali και Noelle Sheldon (η κόρη των Rachel και Ross στα Φιλαράκια). Και ενώ το κόκκινο χρώμα στο The Handmaid’s Tale, που πρωταγωνιστεί η Moss, συμβολίζει το αίμα της εμμηνορρυσίας, στο Us υπονοεί την απειλή. Στους λοιπούς συμβολισμούς του φιλμ περιλαμβάνονται γάντια, μάσκες, ψαλίδια (θυμίζοντας το The Fourth Man, 1983 του Paul Verhoeven), λευκά κουνέλια, σήραγγες, ανθρώπινες αλυσίδες, ο κατά τον Ιερεμία λόγος του Κυρίου (Θα τους φέρω τέτοια καταστροφή, που να μην μπορούν να ξεφύγουν. Θα μου φωνάζουν για βοήθεια, αλλά δε θα τους ακούω.) και ο Michael -DrJekyllMrHyde- Jackson του Thriller. Όλα αυτά υπάρχουν, για να φανερώσει ο σεναριογράφος στους Αμερικανούς το σύγχρονο πρόσωπό τους, που χαρακτηρίζεται από τον φόβο στο ξένο, ενώ ο χειρότερός τους εαυτός αποτελεί την πραγματική απειλή. Τους ίδιους προβληματισμούς έχει και ο σκηνοθέτης του Vox Lux Brady Corbet https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/37185-natalie-portman-vox-lux. Ο τίτλος του θρίλερ του Peele εξάλλου αποτελεί συντομογραφία των Η.Π.Α..

Η τελική τροπή των γεγονότων είναι επηρεασμένη από την Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών (1968) του George A. Romero, και το plot-twist είναι προβλέψιμο για τους θιασώτες του Twilight Zone, στην νέα έκδοση του οποίου ο Peele κρατά τον ρόλο του αφηγητή και του παραγωγού. Το ευφάνταστο soundtrack του Michael Abels (Get Out, Detroit) συμπληρώνουν οι Beach Boys, οι Luniz και οι N.W.A.. Η σκοτεινή φωτογραφία είναι του Mike Gioulakis (It Follows, 2014). O Γιουλάκης έχει πατέρα από την Νίκαια και μάνα Νεοϋορκέζα. Τα κλειστοφοβικά σκηνικά σχεδίασε η Ruth De Jong (Manchester by the Sea, 2016) και τα κουστούμια η Kym Barrett (The Matrix).

Trivia: - Ο σκηνοθέτης κάνει cameo με την φωνή του (όπως και στο Get Out). Είναι ειδικευμένος στο dubbing. Πρόσφατα υποδύθηκε το φάντασμα του Duke Ellington στην σειρά κινουμένων σχεδίων Big Mouth. Στις λοιπές σινεφίλ αναφορές του σεναρίου τα φιλμς Jaws και Home Alone.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Μαρτίου 2019 από την Tulip.