Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνίστρια την Natalie Portman «Vox Lux»

Κριτική της νέας ταινίας με πρωταγωνίστρια την Natalie Portman «Vox Lux»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Vox Lux»
6/10

Το δεύτερο φιλμ μεγάλου μήκους του 30χρονου ηθοποιού Brady Corbet είναι δυστυχώς επίκαιρο μετά το μακελειό σε σχολείο της Βραζιλίας, αλλά και τις δολοφονικές επιθέσεις σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Κεντρική θέση στο σενάριό του καταλαμβάνει η Celeste, την οποία υποδύεται σε νεαρά ηλικία η 16χρονη Raffey Cassidy (The Killing of a Sacred Deer, 2017) και σε πιο ώριμη φάση η Natalie Portman (σε ρόλο που αρχικά είχε αναλάβει η Rooney Mara). Ένα τραγικό συμβάν στο σχολείο της Celeste καθορίζει την μετέπειτα ζωή αυτής και της ενός έτους μεγαλύτερης αδερφής της Eleanor (η 28χρονη Stacy Martin, που πρωτοεμφανίστηκε στο Nymphomaniac, 2013). Η - από χόμπι -ενασχόληση των μαθητριών με την μουσική αποκτά πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, όταν ερμηνεύουν ζωντανά ένα τραγούδι τους στις κηδείες των συμμαθητών τους, τυγχάνοντας ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης. Από κει και πέρα οι ζωές τους αλλάζουν και ο σκηνοθέτης καλύπτει την ιστορία, χωρίζοντάς την σε κεφάλαια, με βοήθεια στην αφήγηση από την φωνή του Willem Dafoe.

Ο Brady Corbet ως ηθοποιός έχει παρουσία που μένει. Ξεκίνησε στο Thirteen του 2003 και έκτοτε σημειώνει χαρακτηριστικές εμφανίσεις στα Funny Games, 2007, Martha Marcy May Marlene και Melancholia, 2011, Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή, Force Majeure, Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία, 2014, Olive Kitteridge, Χαμένος παράδεισος, 2014. Επιλέγει να παίζει σε καλές, ανεξάρτητες ταινίες και μια τέτοια επιχειρεί να κινηματογραφήσει, έχοντας στο πλάι του την καταξιωμένη πρωταγωνίστρια Natalie Portman. Το ιδιαίτερο γούστο του αποτυπώνεται στην δημιουργία του, αλλά το φιλμ δεν του βγαίνει. Διαπραγματεύεται μεν το σοβαρό θέμα της οπλοκατοχής και αξίζει συγχαρητηρίων το ότι επιθυμεί να καταδείξει ότι τα προβλήματα των Η.Π.Α. δεν έρχονται από έξω, αλλά είναι κυρίως εσωτερικά. Το φιλμ έχει ως παραγωγό και τον Jude Law, που συμμετέχει στο καστ, ενώ την μουσική έχει συνθέσει ο Scott Walker των The Walker Brothers, που συνεργάστηκε με τον Corbet και στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία (The Childhood of a Leader, 2015). Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να παρουσιάσει μια μουσική ταινία, με τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της Sia, ακολουθώντας με την κάμερά του κατά πόδας το γυναικείο καστ. Το κεντρικό θέμα του σεναρίου όμως δείχνει να χάνεται μεταξύ τραγικών ιστορικών γεγονότων και της παράλληλης ιστορίας δημιουργίας ενός ποπ ειδώλου. Η αποτύπωση της κατάστασης στην δισκογραφία πριν και μετά την επίθεση στους Δύο Πύργους φαντάζει αληθοφανής. Απλά όλα μπλέκονται με τρόπο ακατανόητο, ενώ η αφήγηση υπονοεί ότι κάποια κεφάλαια σκοπίμως παραλείπονται.

Η υποκριτική της Portman στηρίζει την ταινία. Η ηθοποιός καταφέρνει να θυμίζει κάτι από Britney Spears, Lady Gaga και Ariana Grande. Παραμένει η αγέλαστη ερμηνεύτρια που γνωρίζει το κοινό, αλλά προσφέρει κάποιες απολαυστικές σκηνές λόγω της απόδοσής της. Η Φωνή του Φωτός όμως εκεί που σε κερδίζει, εκεί σε χάνει. Θες να δεις μια άποψη περί τρομοκρατίας από έναν νέο άνθρωπο, αλλά ξαφνικά παρασύρεσαι από τα στρας της τραγουδίστριας. Αποφασίζεις τότε να απολαύσεις τα παρασκήνια μιας συναυλίας και ο σκηνοθέτης σε προσγειώνει απότομα στις νευρώσεις μιας αντιπαθητικής ύπαρξης. Το ότι τελικά δεν μπορείς να ταυτιστείς με τον κεντρικό χαρακτήρα σε απογοητεύει. Ούτε συμπάσχεις με το εφηβικό δράμα, ούτε μπορείς να δείξεις συγκατάβαση για την επηρμένη προσωπικότητα. Την απώλεια της αθωότητας των Η.Π.Α. εκφράζει καλύτερα ο λόγος της 18χρονης Emma Gonzalez

πριν έναν χρόνο, μετά την δολοφονική επίθεση στο σχολείο της. Τέτοιοι νέοι μακάρι να γίνουν οι ηγέτες του αύριο

Trivia: - Συμπαραγωγός της ταινίας είναι η Ελληνικής καταγωγής Cassandra Kulukundis (Inherent Vice, There Will Be Blood, Magnolia, The Master, Her). Η Κασσάνδρα Κουλουκούντις προέρχεται από Ελληνική εφοπλιστική και καλλιτεχνική οικογένεια. Η μητέρα της είναι η ηθοποιός Τάρα Τάισον-Κουλουκούντις και πατέρας της ο Μανουέλ-Μάικλ Κουλουκούντις (1934-2010).

Το φιλμ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του σκηνοθέτη Jonathan Demme (1944-2017), ο οποίος ευθύνεται για το βραβείο σκηνοθεσίας του Corbet στο Φεστιβάλ Βενετίας για την πρώτη του ταινία.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Μαρτίου 2019 από την Seven Films.