Ο απολογισμός στις χρυσές σφαίρες από τον Κωστή Μπίτσιο

Lady Gaga  I'll Never Love Again.

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Χρυσές Σφαίρες 2019

Δύο καλοί Βρετανοί άνδρες ηθοποιοί κατάφεραν να αποσπάσουν την πρώτη τους Χρυσή Σφαίρα πριν από λίγες ώρες. Ο 32χρονος Σκωτσέζος Richard Madden, που απέκτησε φήμη από το τηλεοπτικό έπος Game of Thrones, για το Bodyguard και ο 38χρονος Ben Whishaw, που έγινε γνωστός το 2006 με το Perfume: The Story of A Murderer, για το A Very English Scandal. Δόθηκε για πρώτη φορά το βραβείο Carol Burnett στον αειθαλή θρύλο, που κέρδισε την προηγούμενη, πέμπτη της Σφαίρα πριν σαράντα χρόνια. Η Carol Burnett μίλησε μέσα από την καρδιά της, χωρίς γλυκανάλατες αναφορές. Νωρίτερα ο 74χρονος Michael Douglas κέρδισε για την σειρά του Netflix The Kominsky Method (το αφιέρωσε στον 102 ετών πατέρα του Kirk Douglas) και ο φετινός Spider-Man ήταν το καλύτερο animated φιλμ. Το The Kominsky Method του Netflix αναδείχθηκε και καλύτερη κωμική σειρά. Η φοβερή Patricia Arquette κέρδισε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τηλεοπτικό Escape at Dannemora, που σκηνοθέτησε ο Ben Stiller.

Οι Idris Elba και Taylor Swift παρέδωσαν το βραβείο καλύτερης μουσικής στον 33χρονο Justin Hurwitz για το First Man και καλύτερου τραγουδιού στους Lady Gaga (32 ετών), Mark Ronson Anthony Rossomando και Andrew Wyatt για το Shallow από το A Star Is Born (υποψήφιο στις κατηγορίες Δράμα). Η Lady Gaga είχε κερδίσει και το 2011 για την ερμηνεία της στο American Horror Story. Το A Star Is Born είχε κερδίσει το 1977 5 στις 5 Χρυσές Σφαίρες (2 για την Barbra Streisand) στην κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας-Μιούζικαλ (ταινία, πρώτους ρόλους, μουσική και τραγούδι). Η Regina King (If Beale Street Could Talk) κατάφερε να κερδίσει τις συνυποψήφιές της στην κατηγορία β’ γυναικείου ρόλου. Η πολύ καλή Καναδή ηθοποιός Sandra Oh, συμπαρουσιάστρια της βραδιάς (με τον Andy Samberg του Brooklyn Nine-Nine), κέρδισε δίκαια την Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο Killing Eve της 35χρονης Phoebe Waller-Bridge. Δικαιώνεται για την απόφασή της να εγκαταλείψει την σειρά, που της χάρισε την πρώτη της Σφαίρα, το αγαπημένο Grey’s Anatomy. Είχε καλεσμένους τους Νοτιοκορεάτες γονείς της. Ο Mahershala Ali κέρδισε για το Green Book. Η ταινία πήρε και το βραβείο καλύτερου σεναρίου. Όλοι ευχαρίστησαν την πρωταγωνίστρια του έργου Linda Cardellini (Mad Men, Brokeback Mountain), που φέτος παίζει και στα Hunter Killer και A Simple Favour.

thumbnail 1

Στην φετινή δύσκολη κατηγορία β’ γυναικείου ρόλου για mini-series κέρδισε την πρώτη της Σφαίρα η θεάρα! στα 59 της Patricia Clarkson, που υποδύθηκε την ραδιούργα νοικοκυρά του Νότου στο Sharp Objects της Marti Noxon. Υπήρξε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Έπαιζε μόνο με το βλέμμα της, μόνο με το πως κινείτο. Συγκινημένη αφιέρωσε το βραβείο στους γονείς της. Καλύτερος ηθοποιός στην κατηγορία κωμωδίας-μιούζικαλ αναδείχθηκε ο Christian Bale (Vice). Σε Sharp Objects και Vice συμπρωταγωνιστεί η υποψήφια φέτος και για τις δύο ερμηνείες της σε αυτά Amy Adams.

Το Roma (Μεξικό) κατέκτησε το βραβείο καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ. Παρέλαβε ο Alfonso Cuaron, που λίγο αργότερα κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας. Ο 31χρονος Darren Criss (Glee), αδιαφιλονίκητο φαβορί, κερδίζει για το American Crime Story και το αφιερώνει στην Φιλιππινέζα μητέρα του, με αφορμή τον σάλο που ξεσήκωσε η δήλωσή του ότι μοιάζει Καυκάσιος παρά τις ασιατικές ρίζες του. Η σειρά βραβεύθηκε και ως καλύτερη limited-series. Ο συμπρωταγωνιστής του 69χρονου Jeff Bridges στο Hell or High Water Chris Pine (γιος και εγγονός ηθοποιών) παρουσιάζει το βραβείο Cecile B. DeMille για τον ηθοποιό, που ξεκίνησε να παίζει πριν 60 χρόνια στο πλευρό του πατέρα του. Στο πλάι του τα αδέρφια του (επίσης ηθοποιοί) Beau και Cindy Bridges. Χαρούμενος ο ηθοποιός αναφέρθηκε στον προ 20ετίας θανόντα πατέρα του Lloyd, μιας και φορούσε τα μανικετόκουμπά του, αλλά και στην επίσης ηθοποιό (προ 10ετίας θανούσα) μητέρα του Dorothy Dean. Ο ηθοποιός θυμήθηκε -μεταξύ άλλων- και τον σκηνοθέτη Michael Cimino, αφού έπαιξε σε δύο ταινίες του (Heaven’s Gate, 1980, Thunderbolt and Lightfoot, 1974).

Καλύτερη τηλεοπτική κωμική ηθοποιός ψηφίστηκε η Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel), μιας και υποδύεται με αληθοφάνεια μία stand-up κωμικό. Κέρδισε για 2η χρονιά σε μία σειρά της Amazon, που στηρίζεται στο ζευγάρι των δημιουργών Amy Sherman-Palladino και Daniel Palladino. Ο πατέρας της σεναριογράφου ήταν ο stand-up κωμικός Don Sherman και σαφώς η Palladino γνωρίζει πολλά από τα παρασκήνια της τέχνης του. Όρθιο το κοινό υποδέχθηκε τους Dick Van Dyke (93 ετών) και Emily Blunt του Mary Poppins Returns. Νωρίτερα η Maya Rudolph είχε προλάβει να κάνει μία αστεία πρόταση γάμου στην Amy Poehler.

Η αγαπημένη Olivia Colman (Broadchurch, The Night Manager) κέρδισε στην κατηγορία πρώτου γυναικείου ρόλου για το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, που ήταν φυσικά παρών. Η ηθοποιός ευχαρίστησε τον Γκιώργκος και τις συμπρωταγωνίστριες bitches της (Emma Stone και Rachel Weisz). Το Green Book κέρδισε στην κατηγορία Κωμωδίας-Μιούζικαλ τον Λάνθιμο. Ο σκηνοθέτης της Peter Farrelly (There’s Something About Mary, Dumb and Dumber) έκλεψε χρόνο, για να αναφερθεί στην ανάγκη συνεννόησης στην διηρεμένη χώρα του. Καλύτερη ηθοποιός στην κατηγορία Δράμα η Glenn Close (The Wife), που συγκινημένη, ανεβαίνοντας στην σκηνή, χαιρέτησε την Lady Gaga. Δεν το περίμενε και σίγουρα τώρα θα αναμένει με αγωνία τις οσκαρικές υποψηφιότητες, που 6 φορές δεν της χαρίστηκαν. Είναι η πρώτη Σφαίρα που κερδίζει για κινηματογραφικό ρόλο. Ευχήθηκε να στεκόταν στην σκηνή με όλες τις συνυποψήφιές της και αστειεύτηκε, λέγοντας πως η ταινία πήρε σχεδόν 15 χρόνια για να γίνει λόγω του τίτλου της. Όλοι την χειροκρότησαν όρθιοι για την αναφορά της στις γυναίκες, που αγωνίζονται και που πρέπει να κυνηγούν τα όνειρά τους. Στην ίδια κατηγορία καλύτερος άνδρας υπήρξε για τους ψηφοφόρους των βραβείων ο Rami Malek του Mr. Robot για το Bohemian Rhapsody. Ευχαρίστησε τα παρόντα μέλη των Queen Brian May και Roger Taylor και τέλος αναφέρθηκε στον Freddie Mercury. Η ταινία κέρδισε και το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Δράμα.

Αν πιστεύετε στην φιλοσοφία της σελίδας μας ενισχύστε την προσπάθεια μας και θα παίρνετε τακτικά αποκλειστικές πληροφορίες και λίστες.