Κριτική της πρώτης διαδραστικής ταινίας «Black Mirror: Bandersnatch»

Κριτική της πρώτης διαδραστικής ταινίας «Black Mirror: Bandersnatch»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Black Mirror: Bandersnatch»
8/10

Η διαδραστική τηλεόραση είναι εδώ. Με τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν. Δεν πρόκειται για το Εσύ αποφασίζεις του Αντέννα εν έτει 1993. Πρόκειται για το νέο επεισόδιο της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς Black Mirror με τίτλο Bandersnatch. Το καλοκαίρι του 1984 ο Stefan (ο Fionn Whitehead των Dunkirk και The Children Act) επιχειρεί να μεταφέρει σε videogame ένα αγαπημένο του βιβλίο. Για να το καταφέρει προσπαθεί πουλήσει το project του σε μία μεγάλη εταιρεία. Εκεί γνωρίζει έναν διάσημο προγραμματιστή, τον οποίο υποδύεται ο Will Poulter (των ταινιών Maze Runner). Παλεύοντας με τα προσωπικά του προβλήματα και αγωνιώντας για την ολοκλήρωση του κώδικα, ο Stefan θα κάνει επιλογές, που ίσως αποβούν μοιραίες.

Το επεισόδιο σκηνοθετεί ο David Slade του τηλεοπτικού American Gods, αλλά και του κινηματογραφικού Hard Candy (2005). Το σενάριο ανήκει στον Charlie Brooker, που έχει κερδίσει τα 4 από τα συνολικά 6 βραβεία Emmy της σειράς Black Mirror. Η όλη πρωτοτυπία έγκειται στο ότι ουσιαστικά ο θεατής καθίσταται πρωταγωνιστής, καθώς καλείται να λάβει ασήμαντες και σημαντικές αποφάσεις από τον καναπέ του σπιτιού του, με την βοήθεια των δυνατοτήτων, που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Ίσως κάποιοι πουν πως πρόκειται για ψευδοεπιλογές, καθώς αν η απόφασή σου είναι αρκετά δραστική για την εξέλιξη του έργου, θα οδηγηθείς σύντομα στο τέλος. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να γυρίσεις πίσω και να επιλέξεις κάτι άλλο. Ουσιαστικά σου δημιουργείται βαθμιαία η επιθυμία να κάνεις και τις λοιπές επιλογές, ώστε να παρακολουθήσεις όλες τις σκηνές, που γύρισε το συνεργείο και η ταινία να μην τελειώσει σε μία ώρα, αλλά σε 90 λεπτά. Η ανθρώπινη περιέργεια σε κατευθύνει να πάρεις τις αποφάσεις, που θα κάνουν το φιλμ να διαρκέσει περισσότερο. Έτσι ο Stefan κάπου προς το τέλος διαπιστώνεις ότι γίνεται μία σύγχρονη εκδοχή του προ 20ετίας Truman Burbank (Jim Carrey) της πρωτότυπης ταινίας The Truman Show.

Η σημασία αυτού του επεισοδίου δεν αφορά τόσο στην ίδια την υπόθεση, όσο στο ότι αποτελεί την αφορμή, για να δεις το τηλεοπτικό μέσο - και ίσως και εν γένει το σινεμά - με άλλο μάτι. Πρόκειται για ιστορική στιγμή και μακάρι να την ζήσουν πολλοί.

Trivia:

- Ο τίτλος του βιβλίου και ο αγαπημένος συγγραφέας του ήρωα είναι φανταστικά. Η λέξη Bandersnatch (λυσσαρκούδα) είναι ένα από τα πλάσματα του βιβλίου Through the Looking-Glass, and What Alice Found There του Lewis Carroll, αλλά και ονομασία ενός videogame, που η Imagine Software αποφάσισε τελικά να μην κυκλοφορήσει το 1984.

- Η ταινία βρίθει μουσικών αναφορών της εποχής, στην οποία εκτυλίσσεται η δράση της

Frankie Goes To Hollywood, Thompson Twins

Kajagoogoo

Tangerine Dreams, XTC, Eurythmics

Το φιλμ κυκλοφορεί από τις 28 Δεκεμβρίου 2018 στο Netflix.