Πέθανε ο βρετανός σκηνοθέτης Nicolas Roeg

Πέθανε ο βρετανός σκηνοθέτης Nicolas Roeg

Αν ο όρος εργάτης του σινεμά μπορεί να αποδοθεί ολοκληρωτικά σε κάποιον άνθρωπο, αυτός είναι ο Νίκολας Ρεγκ που την περασμένη Παρασκευή απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Στην μακρόχρονη καριέρα του, ο Ρεγκ είχε δουλέψει σε πολλούς τομείς του κινηματογράφου (μοντάζ, κάμεραμαν, ηλεκτρολόγος, φωτιστής, βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής φωτογραφίας), προτού τελικά κάνει το ντεμπούτο του στην σκηνοθεσία με το ανορθόδοξο φιλμ «Performace» όπου πρωταγωνιστής είναι ο Μικ Τζάγκερ.

Ως σκηνοθέτης, ο Ρεγκ «τεμάχισε» με δεξιοτεχνία τον χρόνο, κάτι που έγινε σήμα κατατεθέν του. Θα το δούμε στο μεταφυσικό θρίλερ «Μετά τα μεσάνυχτα» (από το διήγημα της Δάφνης Ντε Μοριέ), στο ερωτικό δράμα «Η δύναμη της σάρκας» όπου γνώρισε την μούσα και δεύτερη γυναίκα του Τερέζα Ράσελ και ένας άλλος μουσικός, ο Αρτ Γκαρφάνκλ αλλά και στην πιο διάσημη ίσως ταινία του, «Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη», στην οποία ο Ντέιβιντ Μπάοουι παίζει αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος.

Ο Νίκολας Ρεγκ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1928 και από τα 19 του μπήκε στον χορό του σινεμά μαθαίνοντας αρχικώς την τέχνη του μοντάζ. Χωρίς να έχει πάει ποτέ σε κινηματογραφική σχολή, έγινε χειριστής κινηματογραφικής μηχανής και από εκεί εξελίχθηκε σε διευθυντή φωτογραφίας («Φαρενάιτ 451» του Φρανσουά Τριφό, «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος» του Τζον Σλέσιντζερ, «Πετούλια» του Ρίτσαρντ Λέστερ). Μάλιστα θα είχε κάνει την διεύθυνση φωτογραφίας του «Λόρενς της Αραβίας» αν δεν είχε δημιουργικές διαφωνίες με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν. Εν τέλει στην εν λόγω ταινία, ο Ρεγκ δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη.

Το σκηνοθετικό αποτύπωμα του Νίκολας Ρεγκ ήταν έντονο κυρίως στην δεκαετία του 1970. Στην αμέσως επόμενη, οι ταινίες του έγιναν ακόμα πιο απαιτητικές και παράξενες, δύσκολες να επικοινωνήσουν με το μεγάλο κοινό. Σε αρκετές («Εύρηκα», «Track 29», «Μια νύχτα με την Μέριλιν») πρωταγωνιστεί η Ράσελ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, ενώ είχε άλλα τέσσερα με την πρώτη γυναίκα του, την Βρετανίδα ηθοποιό Σούζαν Στέφεν. Τελευταία γυναίκα του ήταν η Βρετανίδα ηθοποιός Χάριετ Χάρπερ.

Δείτε ακόμη: https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/13246-10-nicolas-roeg