432589305698086904878

 

Η βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody φέρνει τη ζωή του Freddie Mercury και των Queen στη μεγάλη οθόνη. Αλλά πόσα από αυτά που βλέπουμε στην ταινία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πόσα είναι προϊόντα μυθοπλασίας; Το βίντεο του Flicks And The City προσπαθεί να βρει την απάντηση.

 

 

 

Να έξι πράγματα από την πραγματική ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος που αγνόησε η ταινία:

 

1. Η δημιουργία του συγκροτήματος

 

Σύμφωνα με την ταινία ο Freddie Mercury, ή Farrokh Bulsara όπως λεγόταν τότε, γνώρισε τον Brian May και τον Roger Taylor ένα βράδυ που έπαιζαν στην μπάντα Smile. Εκείνο το βράδυ ο τραγουδιστής Tim Staffell αποφασίζει να εγκαταλείψει την μπάντα και έτσι ο Mercury τους δίνει το υλικό του και ένα ντέμο με τη φωνή του. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα έγιναν διαφορετικά: Ο Mercury κι ο Staffell γνωρίζονταν ήδη από το Ealing Art College όπου σπούδαζαν και οι δύο και ήταν αυτός που τον σύστησε στον May και τον Taylor στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Οι δημιουργοί έφτιαξαν μια μάλλον σύντομη εκδοχή καθώς δεν ήθελαν να μπουν σε λεπτομέρειες για την δημιουργία του συγκροτήματος.

 

2. We will rock you

 

Στην ταινία βλέπουμε τον Brian May να «ρίχνει» στα υπόλοιπα μέλη την ιδέα για την δημιουργία του κλασικού πλέον ροκ ύμνου «We will rock you» σε ένα στούντιο ηχογράφησης γύρω στο 1980 και αμέσως μετά βλέπουμε τους Queen να ερμηνεύουν το νέο τραγούδι στη συναυλία τους στο Madison Square Garden. Ενώ αυτό όντως συνέβη, ο May έγραψε στην πραγματικότητα το τραγούδι αρκετά χρόνια πριν και είχε μάλιστα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του 1977 News of the World. Η πιο εμφανής διαφορά σε αυτή την σκηνή είναι ότι όταν πρωτοπαίχτηκε το τραγούδι το 1977 ο Mercury δεν είχε μουστάκι.

 

 

via GIPHY

 

3. Η διάλυση του συγκροτήματος

 

Η ταινία ασχολείται εκτενώς με την απόφαση του Mercury να εγκαταλείψει την μπάντα για ν’ ακολουθήσει σόλο καριέρα. Ωστόσο σύμφωνα με τον Brian May, όλα τα μέλη βρέθηκαν πολλές φορές κοντά στο να αφήσουν την μπάντα και στην πραγματικότητα δεν ήταν καν ο Mercury ο πρώτος που κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ, αλλά ο Roger Taylor του οποίου το άλμπουμ Fun in Space, κυκλοφόρησε το 1981. Ενώ το 1983 κυκλοφόρησε το δεύτερο σόλο άλμπουμ του όπως και ο Brian May που έβγαλε το μίνι άλμπουμ Star Fleet Project.

 

4. Το Reunion για το Live Aid

 

Στην ταινία, μετά την επανένωση οι πρωταγωνιστές συζητούν για το ότι δεν έχουν παίξει μαζί για πολλά χρόνια και ότι μια τέτοια εμφάνισή τους μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό θα ήταν καταστροφική. Όπως γνωρίζουμε όμως το Live Aid πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1985 και οι Queen ήταν σε περιοδεία από τον Αύγουστο του 1984 ως τον Μάϊο του 1985 με το άλμπουμ The Works. Προφανώς αυτό έγινε για τη δημιουργία κλίματος για την σημαντική αυτή εμφάνιση. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής ήταν ότι απέκρυψε κάποιες αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του συγκροτήματος όπως την συναυλία στην Νότιο Αφρική την εποχή που υπήρχε εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα λόγω του Άπαρχαιντ.

 

 

via GIPHY

 

5. Η Διάγνωση του Aids

 

Στην ταινία ο Mercury ανακοινώνει στα υπόλοιπα μέλη ότι πάσχει από την ασθένεια λίγο πριν τη συναυλία για το Live Aid. Στην πραγματικότητα όμως διαγνώστηκε το 1987, δύο χρόνια αργότερα. Αυτό έγινε για να παρουσιασθεί η σκηνή με την εμφάνιση στο Live Aid ως το αποκορύφωμα της ταινίας και να ταιριάξουν οι στίχοι των τραγουδιών με την πλοκή. Ωστόσο η σύμπτυξη τόσων πολλών σημαντικών γεγονότων σε μια σκηνή την κάνει να φαίνεται υπερβολικά δραματική.

 

6. Το χρώμα ματιών

 

Περούκες, ψεύτικα μουστάκια και προσθετικά δόντια ήταν μερικά μόνο από τα τρικ που χρησιμοποιήθηκαν για να μοιάζει ο Rami Malek στον Mercury. Κάτι που παρέλειψαν να χρησιμοποιήσουν όμως ήταν οι χρωματιστοί φακοί για να αλλάξουν το ανοιχτό χρώμα των ματιών του Malek στο πιο σκοτεινό καφέ του Mercury. Ίσως οι παραγωγοί να μην το θεώρησαν τόσο αναγκαίο αφού το πιο σημαντικό γι’ αυτούς ήταν να αναπαραστήσουν με ακρίβεια κυρίως την σκηνική παρουσία του Mercury, κάτι που ο Malek κατάφερε με επιτυχία.

 

 

 

via