Κριτική της πρώτης ταινίας του Aneesh Chaganty "Searching"

Κριτική της πρώτης ταινίας του Aneesh Chaganty "Searching"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της πρώτης ταινίας του Aneesh Chaganty
«Searching»
7/10

Καλύτερα να μη γίνει αναφορά στο αφηγηματικό εύρημα της ταινίας, για να μη χαθεί το στοιχείο της έκπληξης του ανυποψίαστου θεατή. Ας ειπωθεί μόνο ότι η ίδια ιδέα χρησιμοποιήθηκε σε ένα επεισόδιο της κωμικής τηλεοπτικής σειράς Modern Family. Το νέο, που φέρνει το φιλμ, είναι επίσης οι κυρίως ασιατικής καταγωγής πρωταγωνιστές του. Μακάρι η διαφορετικότητα και η αποδοχή, που τόσο διαφημίζει το Hollywood, να γίνουν ο κανόνας, αφού η αμερικάνικη τηλεόραση το έχει ήδη καταφέρει εδώ και χρόνια, κάνοντας την Μέκκα του κινηματογράφου να φαντάζει οπισθοδρομική.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλαβαίνεις για πότε τελειώνει η ταινία και αυτό είναι καλό. Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του ο 27χρονος - με ινδικές ρίζες - Aneesh Chaganty διηγείται το σενάριο, που συνέγραψε με τον Αρμένιο Sev Ohanian (συμπαραγωγό του Fruitvale Station) και αφορά στην αναζήτηση ενός εξαφανισμένου κοριτσιού ονόματι Margot (Michelle La) από τον πατέρα του David (John Cho) με την συνδρομή της αρχιφύλακα Vick (η Debra Messing του Will & Grace).

Ο σκηνοθέτης δούλευε για λογαριασμό της Google στην Νέα Υόρκη, όπου δημιουργούσε περιεχόμενο, για να προωθήσει ένα προϊόν της Google ως κινηματογραφικό εργαλείο (prototyping). Στο prototyping, δημιουργείς μία εκδοχή της ταινίας σου πριν το γύρισμα, με προσωρινό υλικό, που συγκεντρώνεται από την Google. Αυτή η προϋπηρεσία καθώς και διάφορες δουλειές στην διαφήμιση, του έδωσαν την εμπειρία για να σκηνοθετήσει αυτή την πρωτοποριακή ταινία που βασίζεται στην χρήση της τεχνολογίας. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα οφείλει πολλά στο μοντάζ των Will Merrick και Nickolas D. Johnson, οι οποίοι ευθύνονται και για την φωτογραφία μαζί με τον Juan Sebastian Baron.
Δεν υπάρχουν ξεχωριστές ερμηνείες. Οι ηθοποιοί κάνουν την δουλειά τους, χωρίς εξάρσεις ή υπερβολές. Το επίκεντρο της ταινίας δεν είναι η ανάλυση χαρακτήρων, όσο η εξυπηρέτηση της πρωτότυπης σκηνοθετικής ιδέας. Οι δύο σεναριογράφοι ήδη ετοιμάζουν το νέο τους έργο, επίσης θρίλερ (Run).

Trivia: Γίνεται αναφορά στο 7ο επεισόδιο του The Voice του προηγούμενου έτους

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 από την Feelgood.