Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε - Έντα (Hirokazu Kore-eda) ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του φετινού Φεστιβάλ Καννών αφού απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία του «Shoplifters», ενώ στον Σπάικ Λι απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «BlacKkKlansman».

Ο Χιροκάζου Κόρε Έντα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στις Κάννες ενώ το 2013 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία «After the Storm». Η νίκη του 55χρονου δημιουργού, εκτός από μια μεγάλη δική του επιτυχία, αποτελεί αναγνώριση της δυναμικής του Ασιατικού σινεμά, αρκετές ταινίες του οποίου έκαναν αίσθηση στην φετινή διοργάνωση.

Βαθιά εμπειρία για τις αισθήσεις

Η ταινία έχει θέμα μία οικογένεια μικροκλεφτών. Έπειτα από μία κλοπή που έκαναν, ο Οσάμου και ο γιός του βρίσκουν ένα μικρό κοριτσάκι μέσα στην παγωνιά. Η γυναίκα του Οσάμου, αν και αρχικά δίστασε, δέχτηκε να το φροντίσει αφού έμαθε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αν και η οικογένειά τους είναι φτωχή, καταφέρνοντας μετά βίας να επιβιώσουν από μικροκλοπές, φαίνεται να ζουν καλά όλοι μαζί. Μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός αποκαλύπτει μυστικά από το παρελθόν βάζοντας τους δεσμούς της οικογένειας σε δοκιμασία. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Lily Franky, Sakura Ando, Kengo Kora, Sosuke Ikematsu, Chizuru Ikewaki, Yuki Yamada, Yoko Moriguchi και Akira Emoto.

H απόφαση της κριτικής επιτροπής για την απονομή του Χρυσού Φοίνικα ήταν ομόφωνη, αφού, όπως αναφέρθηκε, η θέαση της ταινίας ήταν μια «βαθιά εμπειρία για τις αισθήσεις» της επιτροπής.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Η επιστροφή του Σπάικ Λι στις Κάννες σηματοδοτήθηκε με απονομή, καθώς ο 61χρονος σκηνοθέτης απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «BlacKkKlansman». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Ron Stallworth, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο Άφρο-Αμερικανό αστυνομικό του Colorado Springs και μαζί με τον συνεργάτη του Flip Zimmerman (Driver), διείσδυσαν στα άδυτα της Ku Klux Klan.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης καθώς παρέλαβε το βραβείο του δήλωσε πως το αποδέχεται εκ μέρους της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη», ενώ χαρακτήρισε τη δεδομένη στιγμή στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ως «τη χρονιά του να ζεις επικίνδυνα».

Ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Φόντε απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία «Dogman» του συμπατριώτη του Ματέρο Γκαρόνε. Η ηθοποιός από το Καζακστάν, Σαμάλ Εσλτζάμοβα κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της στην ταινία «Ayka» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι, όπου υποδύεται μια πρόσφυγα από το Κιργιστάν που ωθείται στα άκρα προκειμένου να επιβιώσει σε μια Μόσχα κάτω από το χιόνι.

Ο Ειδικός Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στο Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Le livre d'image».

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας
«Shoplifters» - Χιροκάζου Κόρε - Έντα

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«BlacKkKlansman» - Σπάικ Λι

Βραβείο της Επιτροπής
«Καπερναούμ» - Ναντίν Λαμπακι

Ειδικός Χρυσός Φοίνικας
«Le livre d'image» - Ζαν Λικ Γκοντάρ

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου
Μαρτσέλο Φόντε - «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου
Σαμάλ Γεσλάμοβα για το «Ayka»

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάβελ Παβλικόφσκι - «Ψυχρός Πόλεμος»

Βραβείο Σεναρίου
Εξ ημισείας στο «Lazzaro Felice» της Αλίτσια Ρορβάχερ και στο «Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί

Camera D' Or - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Girl» του Λούκας Ντόν

Πηγή: Ναυτεμπορική

Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους
«All These Creatures».