Τα Κόκκινα φανάρια στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Τα Κόκκινα φανάρια στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Τα κόκκινα φανάρια ανέβηκαν για πρώτη φορά το 1962 ως πρόζα στο θέατρο "Πορεία", με σκηνοθέτη τον Αλέξη Δαμιανό, σκηνικό του Στέλιου Ορφανίδη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Σημείωσαν πρωτοφανή για την εποχή εκείνη επιτυχία και παίζονταν με κοσμοσυρροή επί τρεις συνεχείς σεζόν.

Η μουσική και τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στην Columbia με ερμηνεύτρια την Πόλυ Πάνου και μπουζούκι τον Γιώργο Ζαμπέτα και εκδόθηκαν σε δίσκο 45 στροφών extended play.

01 ΤΑΞΙΜΙ Γιώργος Ζαμπέτας (0:00)
02 ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ (Αλέκου Γαλανού) Πόλυ Πάνου (1:25)
03 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ πιάνο ο Στάυρος Ξαρχάκος (4:37)
04 ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ (Αλέκου Γαλανού) Πόλυ Πάνου (7:23)
05 ΦΙΝΑΛΕ ορχήστρα (10:58)

Ενα χρόνο αργότερα, το 1963, ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου Βασίλης Γεωργιάδης το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη. Τη μουσική υπέγραφε και πάλι ο Σταύρος Ξαρχάκος!

Το θέατρο «Πορεία» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου του 1961 με το έργο του Ιωάννη Παπαβασιλείου "Το άλλο κύμα". Η παράσταση χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο εντυπωσιακό σκηνικό του Γιώργου Βακαλό.

Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία που σημειώθηκε στη σκηνή του θεάτρου "Πορεία" ήταν "Τα κόκκινα φανάρια" του Αλέκου Γαλανού με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Χρονοπούλου, παράσταση η οποία για δύο θεατρικές περιόδους (1962-63 και 1963-64) απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από τον Τύπο, που ανέδειξε την παράσταση ως το κορυφαίο θεατρικό γεγονός της χρονιάς.