Berlinale: Χρυσή Άρκτος για το «Touch Me Not» της Αντίνα Πιντίλιε

Berlinale: Χρυσή Άρκτος για το «Touch Me Not» της Αντίνα Πιντίλιε

Η ταινία «Touch Me Not», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ρουμάνας σκηνοθέτιδας Αντίνα Πιντίλιε, μία ταινία για την οικειότητα, το σεξ και τη σύγχρονη μοναξιά απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ταινία που αφηγείται την ιστορία μίας γυναίκας που δεν αντέχει να την αγγίζουν, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 19 ταινίες που διαγωνίστηκαν για το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης από την εξαμελή διεθνή επιτροπή, με επικεφαλής τον Γερμανό σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ.

«Touch Me Not»
«Δεν το περιμέναμε καθόλου», δήλωσε η 38χρονη σκηνοθέτιδα παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Θα θέλαμε ο διάλογος που ξεκινά η ταινία να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει όλους τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε. Το “Touch Me Not” ήταν για όλη την ομάδα μας ένα πρότζεκτ αρκετά τολμηρό, εμείς όμως το ονομάσαμε έργο αγάπης, γιατί νιώσαμε ότι είμαστε ένας στρατός αγάπης».

Ο 48χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης Γουές Άντερσον απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας για τη δεύτερη stop motion ταινία του, με τίτλο «Isle of Dogs». Τοποθετημένη σε μια δυστοπική Ιαπωνία του κοντινού μέλλοντος, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ατάρι, ενός 12χρονου αγοριού, που ξεκινά μια περιπετειώδη αναζήτηση του αγαπημένου του σκύλου Σποτς, ο οποίος εξαιτίας μια επιδημίας που κάνει τα σκυλιά ιδιαίτερα επιθετικά έχει εξοριστεί από τις αρχές της πόλης σε ένα γειτονικό νησί-σκουπιδότοπο. Ένα σπουδαίο καστ δίνει φωνή στους απίθανους χαρακτήρες της ταινίας, και περιλαμβάνει από τον Έντουαρντ Νόρτον , τον Μπράιαν Κράνστον και τον Μπιλ Μάρεϊ, μέχρι τη Σκάρλετ Γιοχάνσον, τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ και την Γκρέτα Γκέργουικ .

Μπιλ Μάρεϊ
Ο Άντερσον δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή και το βραβείο στη θέση του παρέλαβε ο Μπιλ Μάρεϊ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πήγαινα σε μια δουλειά ως σκύλος και θα επέστρεφα σπίτι με δώρο μια αρκούδα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρέθηκα ως εκπρόσωπος της ταινίας σε αυτή την αίθουσα, απόψε. Είναι εξαιρετικό να είσαι ανάμεσα σε νέους κινηματογραφιστές και είναι σημαντικό για μένα γιατί αγαπώ το σινεμά», είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Άνα Μπρουν
Ερμηνείες
Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Άντονι Μπαζόν για τον ρόλο του στην ταινία «Προσευχή» (The Prayer) του Γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού δόθηκε στην Άνα Μπρουν για τις «Κληρονόμους» (The Heiress) του Μαρτσέλο Μαρτινέσι από την Παραγουάη.

Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στους Μανουέλ Αλκάλα και Αλόνσο Ρουιθπαλάσιος για το «Museo», ενώ το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στην Έλενα Οκοπνάγια για τα κοστούμια και τα σκηνικά στο «Dovlatov» του Αλεξέι Γκερμάν. Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, η Αργυρή Άρκτος, δόθηκε στην Πολωνή σκηνοθέτιδα Μαγκοζάτα Σιμόφσκα για την ταινία της με τίτλο «Μug».

Ελληνική διάκριση
Το ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη διακρίθηκε στα βραβεία Teddy του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο που απονέμονται παραδοσιακά εδώ και 31 χρόνια σε ταινίες που αφορούν στην queer κουλτούρα αλλά και ευρύτερα στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ταυτότητας.

Ευαγγελία Κρανιώτη
Η δημιουργία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα του Πανοράματος της 68ης διοργάνωσης απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής των φετινών Teddy Awards. «H ταινία μάς μεταφέρει σε μία πόλη ζωντανή και σουρεαλιστική, σε ένα καρναβάλι γεμάτο όνειρα και εφιάλτες, που βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός queer συμβόλου. Το εντυπωσιακό και μοναδικό όραμα της δημιουργού του σε γοητεύει μέσω της αξιοσημείωτης φωτογραφίας και του ηχητικού σχεδιασμού, καθιστώντας το μοναδικά ποιητικό και οικείο, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα», σημείωσε η Επιτροπή για την απόφασή της να βραβεύσει το «Obscuro Barroco».

Το νέο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη περιλαμβάνει στοιχεία μυθοπλασίας και έχει θέμα τη μεταμόρφωση σε μία πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Ελληνίδα δημιουργός επικεντρώνεται σε μια τρανς της Βραζιλίας, τη Λουάνα Μουνίζ (1961-2017), μια εμβληματική προσωπικότητα της κουλτούρας του Ρίο, που βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις, την παραζάλη του καρναβαλιού και μιας μεταμόρφωσης που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου. Η ταινία αναζητά απαντήσεις για την ταυτότητά μας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία μεταμόρφωσης του σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τα βραβεία
Χρυσή Άρκτος
«Touch me Not» - Αντίνα Πιντίλιε

Αργυρή Άρκτος-Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Μug» - Μαγκοζάτα Σιμόφσκα

Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας
«Κληρονόμοι» - Μαρτσέλο Μαρτινέσι

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Γουές Άντερσον για το «Isle of Dogs»

Καλύτερη Ηθοποιός
Άνα Μπρουν για την ερμηνεία της στους «Κληρονόμους» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι

Καλύτερος Ηθοποιός
Άντονι Μπαζόν για την ερμηνεία του στην «Προσευχή» του Σεντρίκ Καν

Βραβείο Σεναρίου
Μανουέλ Αλκάλα και Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος για το «Museo»

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος
Έλενα Οκοπνάγια για τα κοστούμια και τα σκηνικά στο «Dovlatov» του Αλεξέι Γκερμάν

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
«Waldheims Walzer» - Ρουθ Μπέκμαν (Αυστρία)
Ειδική Μνεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
«Ex Paje» - Λουίζ Μπολονιέζι (Βραζιλία)

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας
«Touch me Not»

Ειδική Μνεία Καλύτερης Πρώτης Ταινίας
«An Elephant Sitting Still» - Χου Μπο
Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας
«The Men Behind the Wall» - Ινές Μολντάφσκι (Ισραήλ)

Αργυρή Άρκτος-Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας
«Imfura» - Σαμουέλ Ισιμγουέ (Ελβετία, Ρουάντα)
Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας
«Solar Walk» - Ρέκα Μπούτσι (Δανία)

Πηγή: naftemporiki.gr