Κριτική της νέας ταινίας του Luca Guadagnino «Call Me By Your Name»

Κριτική της νέας ταινίας του Luca Guadagnino «Call Me By Your Name»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Call Me By Your Name»
8/10

Ο ανοιχτά gay 46χρονος σκηνοθέτης και παραγωγός Luca Guadagnino μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του 2007 του γεννημένου στην Αίγυπτο συγγραφέα Andre Aciman (1951) με την βοήθεια του σεναρίου του συμπαραγωγού James Ivory (1928), ο οποίος υπήρξε ζευγάρι για περισσότερα από 40 χρόνια στην δουλειά και στην ζωή με τον Ismail Merchant (1936-2005) μέχρι τον θάνατο του τελευταίου. Ο συγγραφέας μάλιστα εμφανίζεται στο φιλμ σε έναν σύντομο ρόλο (Mounir), υποδυόμενος το gay ζευγάρι με τον συμπαραγωγό Peter Spears (Isaac). Ο έρωτας του 17χρονου Elio (Timothee Chalamet) και του 24χρονου Oliver (Armie Hammer) δεν πρέπει να τρομάζει τους συντηρητικούς. Άλλωστε στην Ιταλία του 1983, όπου τοποθετείται η ιστορία, η ηλικία μετά την οποία η σεξουαλική επαφή είναι νόμιμη ήταν τα 14 χρόνια. Οπότε μόνο ρατσιστική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατακραυγή του James Woods προς το φιλμ. Η ομοφοβική συμπεριφορά του ξεσήκωσε τον πρωταγωνιστή Armie Hammer, που του θύμισε ότι στα 60 του σχετίστηκε με μία 19χρονη, ενώ η συνάδελφός του Amber Tamblyn αποκάλυψε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο στα 16 της.

Παραμερίζοντας τους υποκριτές πρέπει να ειπωθεί ότι το φιλμ αφηγείται με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι ενηλικίωσης ενός 17χρονου, οι γονείς του οποίου δείχνουν να αναγνωρίζουν την σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού τους. Ο τρόπος που αυτό αποτυπώνεται στην οθόνη είναι μοναδικός και αληθινός. Ο νέος Elio θαυμάζει τον μεγαλύτερο άντρα που φιλοξενείται στην Ιταλία από τους γονείς του για εκπαιδευτικούς λόγους. Σιγά-σιγά αποζητά την παρουσία του, μέχρι που αισθήματα αρχίζουν να γεννιούνται. Το ερωτικό παιχνίδι αναπτύσσεται μέσα από αδέξια αγγίγματα. Ο σκηνοθέτης αποδίδει με μαεστρία το καλοκαίρι μιας ανέμελης ηλικίας, που φαντάζει οικείο παρελθόν. Αυτό που ίσως σκανδαλίσει είναι ότι ο Chalamet εμφανισιακά δείχνει νεότερος από 17 και ο Hammer μεγαλύτερος από 24. Και οι δύο είναι καταπληκτικοί στους ρόλους τους. Την παράσταση κλέβει ο Chalamet (Ladybird, Christmas with the Coopers, Interstellar, Homeland), που παίζει φυσικά, πείθοντας για την τρυφερή ηλικία του ήρωά του και για τις αμφιταλαντεύσεις του. Είναι πραγματικά μοναδικός.

Μοναδική ένσταση το ότι ο καταπιεσμένος σεξουαλικά πατέρας εν έτει 1983 δείχνει να διάγει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, ενώ εν έτει 2018 που προβάλλεται το φιλμ, γνωρίζεις ότι η καταπίεση της σεξουαλικότητας του ανθρώπου, μόνο να τον αρρωστήσει μπορεί. Ο σκηνοθέτης βέβαια υπενθυμίζει σε χαρακτηριστική σκηνή ότι η σύζυγος δεν γνωρίζει τα πάντα για τον άντρα της, που σημαίνει ότι αν και χρόνια παντρεμένοι, εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ τους μια μυστικοπάθεια.

Trivia:

-Ο Guadagnino έχει έτοιμο το ριμέικ του Suspiria, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε το σίκουελ του Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου για το 2020.
-Μεταξύ άλλων τραγουδιών ακούγεται και το Paris Latino https://www.apotis4stis5.com/lists-f/27467-80-3.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 8 Φεβρουαρίου 2018 από την Feelgood.