Κριτική της νέας ταινίας της Annette Bening "Film Stars Don't Die in Liverpool"

Κριτική της νέας ταινίας της Annette Bening "Film Stars Don't Die in Liverpool"

«Film Stars Don’t Die in Liverpool»
7,5/10

Η Gloria Grahame (1923-1981) υπήρξε ηθοποιός, κόρη και αδελφή ηθοποιού, βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας (The Bad and the Beautiful, 1952), σύζυγος του σκηνοθέτη Nicholas Ray (2ος σύζυγός της), που το 1960 νυμφεύθηκε και τον γιο του Anthony (4ος σύζυγός της), αποκτώντας παιδιά και από τους δύο. Το 1979 ούσα 56 ετών έκανε σχέση με τον Βρετανό ηθοποιό - και 30 χρόνια περίπου νεότερό της - Peter Turner. Η ταινία του Paul McGuigan σε σενάριο του MattGreenhalgh αφηγείται τον έρωτά τους, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Turner, που εμφανίζεται και στο φιλμ.

 

Η δημιουργία αντιμετωπίζει με ευαισθησία την ανασφαλή χολιγουντιανή σταρ, που δεν δέχεται ότι μεγαλώνει. Η Annette Bening συνεχίζει το σερί φανταστικών ερμηνειών (20th Century Women, The Kids Are All Right, Being Julia, American Beauty, Bugsy), αποδεικνύοντας ότι είναι ηθοποιός με διάρκεια, αφού ξεχώρισε το 1990 με την συμμετοχή της στο The Grifters του Stephen Frears. Ως Gloria Grahame επιδεικνύει απίστευτη υποκριτική δεινότητα. Στην σκηνή που υποστηρίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει την ασθένεια, ξεχωρίζει με το καθηλωτικό βλέμμα, που υπονοεί πολλά. Στο πλάι της ο Jamie Bell, έχοντας την ανάλογη διαφορά ηλικίας που απαιτεί ο ρόλος, χτίζει με επιτυχία τον ρόλο του ερωτευμένου συναδέλφου της Grahame, που σφύζει από ζωή και ταιριάζει απόλυτα με το ταπεραμέντο της μεγαλύτερης γυναίκας. Η Bening χόρεψε σε μία σκηνή του 20th Century Women και δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει το ίδιο με τον συμπρωταγωνιστή της στο Film Stars Don’t Die in Liverpool, θυμίζοντας ότι ο Bell πρωτοκέρδισε το κοινό στο Billy Elliot το 2000. Με τον Jamie Bell τότε έπαιζε η Julie Walters, που εδώ πια υποδύεται την μητέρα του, προσφέροντας αίγλη στο φιλμ, όπως και η Vanessa Redgrave στον σύντομο ρόλο της μάνας της Grahame. Τον αδελφό του Peter Turner αναλαμβάνει να παίξει ο Stephen Graham (Taboo) και την αδελφή της Gloria Grahame η France Barber. Το ιδανικό καστ συντελεί ώστε το φιλμ δύσκολα να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

 

Trivia: Στην ταινία - πλην της μουσικής του J. Ralph - ακούγεται το νέο τραγούδι του Elvis Costello You Shouldn’t Look At Me That Way.

 

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 1 Φεβρουαρίου 2018 από την Odeon.