Κριτική της ταινίας που χάρισε την Χρυσή Σφαίρα στον Gary Oldman «Darkest Hour»

Κριτική της ταινίας που χάρισε την Χρυσή Σφαίρα στον Gary Oldman «Darkest Hour»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική για το «Darkest Hour»
8/10

Στα 60 του ο Gary Oldman προβάλλει ως βασικός διεκδικητής του φετινού Oscar ερμηνείας με κύριο αντίπαλο τον συμπατριώτη του Daniel Day-Lewis. Θα μπορεί να ειπωθεί κάτι με μεγαλύτερη σιγουριά, όταν προβληθεί και εδώ το Phantom Thread, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Day-Lewis. Πάντως ο Oldman στο Darkest Hour είναι αγνώριστος, θυμίζοντας απόλυτα τον ήρωα που υποδύεται, ήτοι τον Winston Churcill (1874-1965), που υπήρξε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τις περιόδους (1940-1945 και 1951-1955). Το φιλμ του Joe Wright (Black Mirror/Nosedive, Anna Karenina, Atonement, Pride & Prejudice) ασχολείται με τις πρώτες ημέρες ανάληψης του πρωθυπουργικού θώκου από τον Churcill, ο οποίος κλήθηκε να αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης της ναζιστικής απειλής. Με την δεύτερη θητεία του Winston Churcill στο ανώτερο πόστο αιρετού άρχοντα της χώρας του ασχολείται ο πρώτος κύκλος επεισοδίων του σίριαλ The Crown του Netflix, με τον ήρωα να υποδύεται ο John Lithgow, κερδίζοντας το βραβείο Screen Actors Guild, αλλά και το βραβείο Emmy. Το Darkest Hour θυμίζει απότοκο του The Crown και του Λόγου του Βασιλιά (2010), όπου ο Timothy Spall υποδύθηκε τον Churcill, χωρίς να κερδίζει κάποιο βασικό βραβείο ερμηνείας, σε αντίθεση με τον Albert Finney, που για τον ίδιο ρόλο στο τηλεοπτικό The Gathering Storm (2002) [ριμέικ του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου με τον Richard Burton] απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ενώ στο σίκουελ Into the Storm (2009) ο Brendan Gleeson έλαβε την αντίστοιχη υποψηφιότητα.

darkest hour 324

Και ενώ O Λόγος του Βασιλιά επικεντρώνεται σε μία ομιλία, το Darkest Hour βρίθει ιστορικών πολιτικών λόγων του Churcill, δίνοντας την ευκαιρία στον Oldman να ξεδιπλώσει την τέχνη του. Χάρη και στο σενάριο του συμπαραγωγού Anthony McCarten (The Theory of Everything), ο οποίος υπογράφει ατάκες υποδειγματικού φλεγματικού χιούμορ για τον ρόλο του Oldman, ο πρωταγωνιστής σβήνει οποιονδήποτε στέκεται δίπλα του στην ταινία. Ως υποκριτικός οδοστρωτήρας σαρώνει τα πάντα, σηκώνοντας στους ώμους του όλο το φιλμ. Από το ξεκίνημα της ιστορίας ο σκηνοθέτης δημιουργεί αναμονή κοινού, ενώ εμπλουτίζει το φιλμ με «εξ ουρανού» πλάνα. Διακρίνεται στον ρόλο της συζύγου του Churcill η Kristin Scott Thomas, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ben Mendelsohn (ξεχωριστός ως Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος), Lily James (στον ρόλο της προσωπικής γραμματέως του Churcill Elizabeth Layton, 1917-2007), Ronald Pickup και Stephen Dillane (που παίζουν και στο The Crown). Στον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ Roosevelt ακούγεται η φωνή του David Strathairn (Good night, and good luck). Συμμετέχει ο γιος του Alun Armstrong (Braveheart) Joe Armstrong (Black Mirror, Happy Valley) και ο Δημήτρης Γκορίτσας (Black Mirror/Nosedive).

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εξυψώνουν η μουσική του Dario Marianelli, τα σκηνικά της Sarah Greenwood [με την συνδρομή της Katie Spencer (Black Mirror/Nosedive, Anna Karenina, Atonement, Pride & Prejudice)], τα κοστούμια της Jacqueline Durran (και οι τρεις συνεργάτες στα Anna Karenina, Atonement, Pride & Prejudice), το μοντάζ του Valerio Bonelli και η φωτογραφία του Bruno Delbonnel, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στο τμήμα του μακιγιάζ και των κομμώσεων (David Malinowski, Ivana Primorac, Flora Moody, Lucy Sibbick, Kazuhiro Tsuji).

Στα θετικά: το φιλμ περιλαμβάνει μέρος των πολιτικών διεργασιών που προηγήθηκαν της επιχείρησης Dynamo, για την διάσωση χιλιάδων μελών του βρετανικού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων από τις ακτές της Δουνκέρκης. Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα, που παραλείπει η ταινία Dunkirk του Christopher Nolan και που για αυτό δεν ξεπερνά σε μεγαλείο την ομώνυμη δημιουργία του 1958.

Στα αρνητικά: Δεν λείπει η απόπειρα αγιογραφίας του Churcill, κάτι που δεν αποφεύγει και το The Crown όσον αφορά στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Ευτυχώς υπάρχουν ταινίες όπως το A United Kingdom, που θυμίζουν ότι δεν υπάρχει τελειότητα.

Trivia: Η ταινία δεν πρέπει να συγχέεται με το The Darkest Hour, ακόμα και αν στην προβολή του φιλμ του 2011 γνωρίσατε την αγάπη της ζωής σας.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 18 Ιανουαρίου 2018 από την UIP.