Κριτική της νέας ταινίας του Steven Spielberg «The Post»

Κριτική της νέας ταινίας του Steven Spielberg «The Post»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του Steven Spielberg
«The Post»
8/10

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει το Hollywood σήμερα. Και Steven Spielberg (σκηνοθεσία) και Meryl Streep (πρωταγωνίστρια) και Tom Hanks (πρωταγωνιστής) και John Williams (μουσική) και Janusz Kaminski (φωτογραφία) και Ann Roth (κοστούμια) και Michael Kahn/Sarah Broshar (μοντάζ). Η απόφαση των ιθυνόντων της εφημερίδας The Washington Post εν έτει 1971 να δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών κυβερνήσεων της περιόδου 1945-1967, που αφορούσαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ είναι μια ιστορία, που μπορεί να εμπνεύσει και σήμερα, που η ελευθερία του ελληνικού τύπου στα χρόνια των μνημονίων έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα (88η θέση πέρυσι, με τις ΗΠΑ στην 43η, την Κύπρο στην 30η, την Τουρκία στην 155η θέση και την Ρωσία στην 148η θέση μεταξύ των 180 χωρών της λίστας). Αξιοσημείωτο ότι λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα η πρωταγωνίστρια μιλούσε στις περσινές Χρυσές Σφαίρες για την ανάγκη υπεράσπισης της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων https://www.youtube.com/watch?v=EV8tsnRFUZw (4:00-5:00). Η Streep δίνει ακόμα ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενη την εκδότρια της ως άνω εφημερίδας, σε έναν ρόλο που θυμίζει την εκδότρια της Καθημερινής Ελένη Βλάχου. Ίσως ο μοναδικός ρόλος, που δεν έπεισε η καταξιωμένη ερμηνεύτρια να είναι αυτός της ηθοποιού, που δεν γνώριζε τα πεπραγμένα του Harvey Weinstein…

Ως Kay Graham εξελίσσει με μαεστρία τον χαρακτήρα της. Ξεκινά ως το δειλό αφεντικό, που έχει αφήσει τα ηνία της επιχείρησης στους άντρες συνεργάτες της. Οι βοηθοί της είχαν το θράσος να μιλούν για αυτήν ενώπιόν της, λες και αυτή ήταν απούσα. Σιγά-σιγά η Kay γίνεται η Katharine, γεγονός που η Streep αποδίδει μέσα από καταπληκτικές σκηνές υποκριτικού μεγαλείου. Υπάρχει ένα ολόκληρο στιγμιότυπο, που σηκώνει ανάστημα, ενώ παίζει με τα κλειδιά της στο δεξί της χέρι. Ως εκδότρια Graham προσθέτει στον χαρακτήρα της αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, που χαρακτηρίζουν το παίξιμό της.

Ο τρόπος που χειρίζεται τα γυαλιά οράσεως του ρόλου της, τους φακέλους της, τον χαρτοφύλακά της, τα ρούχα της, είναι γοητευτικά αριστουργηματικός.

Το σενάριο ανήκει στην Liz Hannah και στον Josh Singer, που κέρδισε βραβείο Oscar πρωτότυπου σεναρίου για το παρόμοιας θεματικής Spotlight. Στο καστ απολαμβάνεις μία πλειάδα καταπληκτικών ηθοποιών (Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Alison Brie, Carrie Coon, Michael Stuhlbarg, και ο Jesse Plemons των Fargo, Black Mirror και Black Mass).
Trivia: Σε μικρό ρόλο εμφανίζεται η κόρη του σκηνοθέτη Sasha Spielberg, ο γιος του Sawyer και ο Ελληνογκανέζος Οδυσσέας Γεωργιάδης, που έχει πάει δύο φορές στο talent show The Voice.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Ιανουαρίου 2018 από την Odeon.

Σε χαρακτηριστικό ρόλο ο κακός από τους Βόρειους και Νότιους Philip Casnoff.