Fred & Ginger: Το ζευγάρι που λατρεύτηκε από τον κινηματογράφο...

Fred & Ginger: Το ζευγάρι που λατρεύτηκε από τον κινηματογράφο...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ήταν Δεκέμβριος όταν έκανε πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη η ταινία Flying Down to Rio, με το ημερολόγιο να δείχνει 1933. Πρωταγωνιστές ήταν η μεξικάνα σταρ του Hollywood, Dolores del Río με συμπρωταγωνιστή της τον Gene Raymond. Είναι όμως λόγω των δεύτερων ρόλων της ταινίας που τη θυμόμαστε, αφού σε αυτήν καταγράφεται στο σελιλόιντ η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση ενός ζευγαριού που λατρεύτηκε από τους σινεφίλ. Οι Fred Astaire και Ginger Rogers όταν πρωτοσυναντήθηκαν στη σκοτεινή αίθουσα ήταν 34 και 22 χρονών αντίστοιχα και οι καριέρες τους είχαν ήδη χρόνια που ξεκίνησαν περνώντας και οι δύο από Βοντβίλ παραστάσεις και Μπρόντγουεϊ. Μέσα όμως στις δέκα κοινές ταινίες τους θα κερδίσουν τις καρδιές μας με ένα σινεμά χάρης και ρυθμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Fred & Ginger

Flying Down to Rio – 1933 (χορεύοντας το The Carioca)

The Gay Divorcee – 1934 (υπό τους ήχους του μεγάλου Cole Porter και του Night and Day)

Roberta – 1935 (οι κλακέτες του Broadway στυλ στα καλύτερά του)

htt://youtu.be/bZ_G1RwPqTc

Top Hat – 1935 (η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ντουέτου, η σκηνή με τις ευλογίες του Irving Berlin στο υπέροχο, Cheek To Cheek. Σε αυτό συμφωνεί και ο Woody Allen)

Follow The Fleet – 1936 (η πρώτη από τις δύο συνεργασίες της χρονιάς για το κινηματογραφικό ζευγάρι. Το Let’s Face The Music and Dance ήταν μια ακόμη επιτυχία στον αμερικάνικο κατάλογο για τον Astaire που με την Ginger θα ορκιζόμουν ότι δεν πατάνε στη γη…)

Swing Time – 1936 (Οι κριτικοί το λάτρεψαν για τις ρουτίνες του χορού. Εδώ το χορευτικό μέρος του Never Gonna Dance ξεκινάει με την υπόκρουση του οσκαρικού The way you look tonight, η τέταρτη συνεύρεσή τους στην ταινία, στο. Αυτό που κρατάει μόλις τρία λεπτά στην οθόνη χρειάστηκε σχεδόν 50 λήψεις για να γίνει και οι δύο χορευτές μάτωσαν για να πετύχουν το τέλειο…η Ginger δε κυριολεκτικά.)

Shall We Dance – 1937 (Χορός πάνω σε ρόδες, με τους αδελφούς George και Ira Gershwin να μας δίνουν το Let’s Call The Whole Thing Off)

Carefree – 1938 (ονειρική κατάσταση με το τραγούδι I Used to Be Color Blind ξανά του Irving Berlin και τους δύο χορευτές σε αργή κίνηση για να προλαβαίνετε κάθε λεπτομέρεια της χορογραφίας του ελληνικής καταγωγής κατά το ήμισυ, από το Αίγιο της Πελοποννήσου, Hermes Pan)

The Story of Vernon and Irene Castle – 1939 (Στη βιογραφική ταινία για τη ζωή του πετυχημένου ζευγαριού της δεκαετίας του 1910, χορεύουν ένα medley τριών βαλς, Cecil Waltz - Night of Gladness - Missouri Waltz. Μετά από αυτό το ζευγάρι θα «σιωπήσει» για μια δεκαετία.)

The Barkleys of Broadway – 1949 (Στον κινηματογραφικό κοινό επίλογό τους το χρώμα μπήκε για πρώτη και τελευταία φορά. Το ντουέτο, που αρχικά δεν είχε σχεδιαστεί να επανενωθεί, αφού πρώτη επιλογή ήταν η Judy Garland, το απολαμβάνουμε εδώ στο γεμάτο τζαζ ρυθμό του τρις φορές βραβευμένο με όσκαρ, Harry Warren, Bouncin’ The Blues)

https://www.youtube.com/watch?v=R970ZgFlFsM