Κριτική της νέας αντιναζιστικής ταινίας «The Man With The Iron Heart (/HHhH)»

Κριτική της νέας αντιναζιστικής ταινίας «The Man With The Iron Heart (/HHhH)»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας αντιναζιστικής ταινίας
«The Man With The Iron Heart (/HHhH)»
7/10

Ο γαλλικός τίτλος του φιλμ αναφέρεται στα αρχικά της φράσης Himmlers Hirnheißt Heydrich(: ο εγκέφαλος του Himmler ονομάζεται Heydrich), που διαδιδόταν την περίοδο 1933-1945 στην ναζιστική Γερμανία. Η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο (2010) του Γάλλου συγγραφέα Laurent Binet (1972), το οποίο αναφέρεται στην επιχείρηση δολοφονίας του Reinhard Heydrich (1904-1942). Η πλοκή, όπως μεταφέρθηκε στο σινεμά από τους σεναριογράφους Audrey Diwan (La French/The Connection), David Farr (The Night Manager) και Cedric Jimenez(La French/The Connection), που εδώ επίσης σκηνοθετεί, δεν εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ακόμα μία ακαδημαϊκή προσέγγιση ενός θέματος, που δεν εγκαταλείπει την επικαιρότητα. Άξιο το μάθημα ιστορίας, ειδικά για μία ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν αρνητές του Ολοκαυτώματος, αλλά και για όσους ψάχνουν επιχειρήματα, για να τους αντιμετωπίσουν. Τελευταία και καταϊδρωμένη η Ελλάδα προβάλλει την ταινία, αφού την διανομή του 2016 ανέλαβε για τις ΗΠΑ η εταιρεία του Harvey Weinstein εν έτει 2015.

Ότι αξίζει στο φιλμ είναι το ταλαντούχο καστ του. Το ζευγάρι των καλών δολοφόνων του Heydrich υποδύονται οι σταθερά ανερχόμενοι Jack O’Connell(Tulip Fever) και Jack Reynor (Detroit, Sing Street). Το διαβολικό ζευγάρι αποτελούν οι Jason Clarke και Rosamund Pike. Ο Clarke βάζει την σφραγίδα του σε ακόμα έναν ρόλο αντιπαθούς ήρωα, όπως έκανε φέτος και στο Mudbound (7/10). Η Pike (Gone Girl) καθηλώνει ως αδίστακτη σύζυγος του Heydrich, ενώ πρόσφατα ήταν η εύθραυστη σύζυγος του David Oyelowo στο Ένα Ενωμένο Βασίλειο(7/10). Οι δύο ζεν πρεμιέ ονόματι Jack έρχονται με φόρα και καταφέρνουν να σταθούν ως ισοδύναμοι συνάδελφοι των πιο έμπειρων συμπρωταγωνιστών τους. Στους δεύτερους ρόλους εμφανίζονται η Mia Wasikowska με πλατινέ μαλλί, ο Thomas M. Wright, που γοήτευσε στο τηλεοπτικό Top of the Lakeκαι ο Gilles Lellouche.

Η υπόθεση αναδεικνύει το πως αναδύθηκαν στην εξουσία, εκμεταλλευόμενοι μία οικονομική κρίση, ξεπεσμένοι και κομπλεξικοί αξιωματικοί.

Trivia:Τα γυρίσματα έγιναν σε αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ελλήνων (Πράγα και Βουδαπέστη).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Δεκεμβρίου 2017 από την Spentzos.