Κριτική για το«Battle of the Sexes»του νέου φιλμ της Emma Stone

Κριτική για το«Battle of the Sexes»του νέου φιλμ της Emma Stone

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική για το«BATTLE OF THE SEXES»

7/10

Το σενάριο του Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire, 127 Hours, The Full Monty) αφορά στον αγώνα τένις μεταξύ της 29χρονης φεμινίστριας Billie JeanKing και του 55χρονου παλαίμαχου σοβινιστή τενίστα Bobby Riggs (Steve Carell)στις 20.09.1973. Όλη η αλήθεια της ταινίας των Jonathan Dayton και Valerie Faris (σκηνοθετών του βιντεοκλίπ Straight Up, αλλά και του Little Miss Sunshine)κρύβεται σε μία ατάκα που λέει ο gay ήρωας - που υποδύεται ο Alan Cumming -στην Billie Jean King, που υποδύεται η Emma Stone, αλλά και στον σκοπό, που έχει βάλει η ίδια η King για τον εαυτό της: να γίνει η καλύτερη, για να έχει φωνή.Η ατάκα του Cumming αποτελεί μία ευχή για την πολιτική αναγνώριση της ομόφυλης συμβίωσης, η οποία εδώ βρήκε αντίσταση και από ανίδεους, ρατσιστές ή θρησκόληπτους, όπως και το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 10.10.2017 για την διόρθωση φύλου, αν και κανείς δεν τους ρώτησε και δεν τους αφορά. Η υπόθεση του Battle of the Sexes παρουσιάζει τον αγώνα - και μισθολογικής -εξίσωσης αντρικού και γυναικείου τένις, θυμίζοντας το τηλεοπτικό Glow (2017), αλλά και τον λόγο της Patricia Arquette όταν παρέλαβε το Oscar το 2015, έναν χρόνο μετά την επίσημη αναγνώριση του Equal Pay Day.

Στην πρώτη της ταινία μετά το La La Land η Stone αποδεικνύει ότι είναι πολύ καλή ηθοποιός, καθώς δίνει βάθος και ουσία στον ρόλο της, σε αντίθεση με τον περσινό συμπρωταγωνιστή της Ryan Gosling, που στο Blade Runner 2049 (7/10)δεν εγκαταλείπει την έκφραση που παρουσιάζει σε όλους τους τελευταίους ρόλους του. Στο Battle of the Sexes η Stone ξανασυνεργάζεται με τον Steve Carell μετά το Crazy Stupid Love (2011). Ο Carell ξεσκονίζει τις αθλητικές φόρμες του βιογραφικού αθλητικού δράματος Foxcatcher (2014), αφού υποδύεται τον πρωταθλητή του τένις Riggs (1918-1995). Δεν κατορθώνει όμως ο ηθοποιός να κλέψει την παράσταση, παρά την πιστή αποτύπωση της εποχής - από τον φωτογράφο Linus Sandgren (La La Land) - και των ηρώων της, χάρη στα κοστούμια της Mary Zophres (La La Land, True Grit). Σημαντικό ρόλο στο φιλμ έχει η Andrea Riseborough ως κομμώτρια και ερωμένη της King. Οι δύο γυναίκες ξαναβρέθηκαν στο Birdman (2014), εδώ όμως η χημεία τους πετυχαίνει απόλυτα.Οι στιγμές της ερωτικής συνεύρεσης είναι από τις καλύτερες της ταινίας, αν και οι πανταχού παρόντες στις κινηματογραφικές αίθουσες κάγκουρες θα χασκογελάσουν. Ιδανική επιλογή στο καστ φαντάζει η Sarah Silverman, που ως ατζέντης των αθλητριών δίνει ρεσιτάλ σύγχρονου κωμικού παιξίματος. Η Silverman δεν έχει διστάσει να υποδυθεί την ομοφυλόφιλη στο τηλεοπτικό Masters of Sex, αλλά και να σοκάρει με το κείμενό της το κοινό του TED. Η ξεχασμένη Elisabeth Shue υποδύεται την συγκαταβατική σύζυγο του τζογαδόρουRiggs και ο Austin Stowell αναλαμβάνει τον ρόλο του συζύγου βιτρίνα της King.Τον ρατσισμό και τον συντηρητισμό εκπροσωπεί με τον ρόλο του ο Bill Pullman, ο οποίος έχωσε στο καστ και τον γιο του Lewis. Καθόλου συμπτωματικά οι ήρωες και των δύο αποχωρούν πάνω σε μία σκάλα σε διαφορετική χρονική στιγμή του έργου. Ο πατήρ Pullman ως Jack Kramer (1921-2009) ενσαρκώνει τον σεξισμό,που αντιμετώπισαν οι φεμινίστριες των ‘70’ς, αλλά και όσες γυναίκες είχαν ενδιαφέροντα άλλα από αυτά της μαγειρικής και του σιδερώματος.

Η πρωταθλήτρια Billie Jean King δεν εγκατέλειψε τον ρόλο της ακτιβίστριας. Αγκάλιασε την ομοφυλοφιλία της, ενώ πρόσφατα συμμετείχε στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ To Russia With Love (2014) μαζί με τους Martina Navratilova, Greg Louganis και Stephen Fry, το οποίο δεν της χαρίζεται στο φινάλε του, ενώ έχει τραγουδήσει προς τιμήν της και η Whitney Houston.

Trivia: Η μουσική είναι του Nicholas Britell (Moonlight, 2016), ενώ στο σάουντρακ περιλαμβάνεται και το τραγούδι του Elton John Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long Long Time)

Η ταινία κυκλοφορεί στις 12 Οκτωβρίου 2017 από την Odeon.