Κριτική για το φιλμ «Η Μεγάλη Υπόσχεση/The Promise» που αφηγείται την γενοκτονία των Αρμενίων

Κριτική για το φιλμ «Η Μεγάλη Υπόσχεση/The Promise» που αφηγείται την γενοκτονία των Αρμενίων

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ/THE PROMISE»

7/10

Στην πέμπτη του μόλις σκηνοθετική δουλειά για τον κινηματογράφο ο 65χρονος βραβευμένος Ιρλανδός σεναριογράφος Terry George (Hotel Rwanda) στρέφει το βλέμμα του στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Έχοντας βοήθεια στο σενάριο από την συνομήλικη του Robin Swicord (The Curious Case of Benjamin Button), διηγούνται το ιστορικό γεγονός, που ξεκίνησε στις 24.04.1915, μέσα από μία ερωτική σχέση. Το κομπολόι δίχως χάντρες αποτελούν οι Christian Bale (American Psycho, The Dark Knight), Oscar Isaac (Star Wars: The Force Awakens, Ex Machina) και Charlotte le Bon (Yves Saint Laurent), των οποίων η μοίρα τους φέρνει κοντά εξαιτίας όσων συνέβησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1914. Η Μεγάλη Υπόσχεση θες να σου αρέσει περισσότερο, μιας και αφορά στην απόπειρα εξάλειψης ενός έθνους με το οποίο η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Αρμενίας (21.9.1991), αλλά και την γενοκτονία των Αρμενίων, έχοντας ποινικοποιήσει και την άρνησή της. Την ίδια άλλωστε περίοδο (1914) ξεκίνησε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το φιλμ δεν κατορθώνει να σε συναρπάσει παρά τα καλά του στοιχεία. Δίνει την ευκαιρία να γίνεις μάρτυρας πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Κυρίως η ταινία εκπαιδεύει το κοινό για ένα γεγονός που αξίζει να αναγνωριστεί, να το θυμάσαι και να τιμάται σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ομολογούν πως δεν είχαν ιδέα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Bale επισημαίνει πως το φιλμ τον έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να θαφτούν συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας. Θα υπάρξει άραγε μία ανάλογη ταινία και για τους Έλληνες του Πόντου; Οι Αρμένιοι τα κατάφεραν. Σειρά τώρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα διασώζεται και λόγω της φωτογραφίας του Javier Aguirresarobe (The Road), του μοντάζ του Steven Roselblum (Blood Diamond, Braveheart, Glory) και των κοστουμιών του Pierre-Yves Gayraud (Cloud Atlas). Η επική μουσική είναι του Gabriel Yared (The English Patient, Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley).

Trivia:

- Σε δεύτερο ρόλο εμφανίζεται η Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog), ο Tom Hollander (Taboo, The Night Manager), αλλά και ο Marwan Kenzari (The Promise, What Happened to Monday, Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές). Συμμετέχουν επίσης οι παλαίμαχοι Jean Reno και James Cromwell, αλλά και ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής James Chanos (!) και ο Κύπριος ηθοποιός Anthony Rotsa.

- Τραγούδι για το φιλμ έγραψε ο, παντρεμένος με Ελληνίδα, Chris Cornell (1964-2017)

ενώ υπάρχει και συμμετοχή του Serj Tankian των System of A Down.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 12 Οκτωβρίου 2017 από την Feelgood.