Κριτική για το «Al final del túnel» του Rodrigo Grande

Κριτική για το «Al final del túnel» του Rodrigo Grande

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«AL FINAL DEL TUNEL/ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ / AT THE END OF THE TUNNEL»
6/10

Το θρίλερ του 43χρονου Αργεντίνου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Rodrigo Grande διαθέτει πλοκή, ενδιαφέρον καστ και ένα αναληθοφανές φινάλε. Ένας τεχνικός υπολογιστών με κινητικά προβλήματα (Joaquin) βρίσκεται από την μια μέρα στην άλλη να συγκατοικεί με μία στριπτιζέζ (η Berta της Clara Lago) και την 6χρονη κόρη τηςBetty στο Μπουένος Άιρες. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι η όμορφη Berta αποτελεί μέλος μιας συμμορίας ριφιφίδων και οι ανατροπές θα συνεχιστούν ως την λύτρωση...

Μία χολιγουντιανή εκδοχή του φιλμ θα φρόντιζε ίσως να καταστήσει τουλάχιστον συμπαθή στο κοινό τον κεντρικό ήρωα της υπόθεσης, που υποδύεται ο Leonardo Sbaraglia. Ο Grande αδιαφορεί για κάτι τέτοιο. Οπότε ο καλός ηθοποιός Sbaraglia δημιουργεί για τον Joaquin μία προσωπικότητα αμφιλεγόμενη. Αποστασιοποιημένος μέχρι την ώρα που αποφασίζει να παρέμβει. Αψυχολόγητος μέχρι την μέρα, που αρχίζει να έχει συναισθήματα για την μισθώτριά του. Τον Sbaraglia θυμάται κάποιος από το πετυχημένο και στην Ελλάδα Ιστορίες για αγρίους (2014) και οι παλιότεροι από το διεστραμμένο θρίλερ Intacto (2001) με τον Maxvon Sydow.

Το αντίπαλο δέος (Galereto) ερμηνεύει ο Pablo Echarri, που έπαιζε και στην προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη A Matter of Principles/Cuestion deprincipios (2009). Ενώ ο ήρωάς του διατηρεί ένα σκληρό προφίλ σε όλη την διάρκεια της ταινίας, προς το τέλος ξαφνιάζει με την αφέλεια και την βολική ανοησία του. Μεταξύ των δύο ανδρών λάμπει η Ισπανίδα Clara Lago, η οποία του χρόνου θα εμφανιστεί στο πλευρό του Liam Neeson σε περιπέτεια(The Commuter) της σειράς των συνεργασιών πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη Jaume Collet-Serra.

Ακόμα ένας ηθοποιός από το Ιστορίες για αγρίους, ο Walter Donado, συμμετέχει στην συμμορία, υποδυόμενος τον επικίνδυνο Canario. Η δεύτερη γυναίκα της ταινίας είναι η Laura Faienza, που πείθει στον ρόλο της ομοφυλόφιλης Rene, που παθιάζεται με την αστρολογία. Πραγματοποιεί και αυτή το ντεμπούτο της στο σινεμά, μαζί με την ανήλικη που υποδύεται την Bettyκαι τον Facundo Nahuel Gimenez (Schwarzenegger). Το καστ συμπληρώνει ο Javier Godino (The Secret in Their Eyes, 2009)

Η φωτογραφία του Felix Monti (The Secretin Their Eyes) βασίζεται στο φως και το σκοτάδι, αντιπροσωπεύοντας την ατμόσφαιρα της ιστορίας και ενισχύοντας έτσι την καταπίεση του σπιτιού. Ο ήχος υποστηρίζει την αγωνία των κεντρικών χαρακτήρων. Η μουσική των Lucio Godoy (The Others, All About My Mother, Los Lunes al Sol, Intacto) και Federico Jusid (The Secret in Their Eyes)φαντάζει ξένη με τα τεκταινόμενα.

Trivia: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Θρίλερ/Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (BIFFF) 2017. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας/Σκηνοθεσίας/Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Σιάτλ 2017. Βραβείο Κοινού/Φεστιβάλ κινηματογράφου Ουάσινγκτον 2017.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 από την Seven Films