Ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε κάτι σπάνιο για Έλληνα σκηνοθέτη...

Ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε κάτι σπάνιο για Έλληνα σκηνοθέτη...

Από τον Λεωνίδα Φραγκιά

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει,αλλά πέρυσι ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε κάτι σπάνιο για ¨Ελληνα σκηνοθέτη. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία του "The Lobster" ανέβηκε μέχρι το Νο.11 του Αμερικάνικου Box Office. Ο μοναδικός Ελληνας σκηνοθέτης που έχει καταφέρει να κάνει μεγαλύτερη επιτυχία στο US Box Office είναι ο Κώστας Γαβράς που είχε καταφέρει να ανέβει στο Νο.1 με την ταινία "Z" το 1970. Το φιλμ κυκλοφόρησε το 1969 και βρέθηκε στην κορυφή του Top 50 Grossing Films chart του περιοδικού Variety τον Αύγουστο του 1970 μετά από 34 εβδομάδες παραμονής στο chart. Σας επισυνάπτω το σκανάρισμα της αυθεντικής σελίδας του Variety chart (από το προσωπικό μου αρχείο). Οπως βλέπετε, η ταινία ήταν την ίδια εβδομάδα στο Τοπ 50 με blockbusters όπως το "Patton" (που χάρισε το Οσκαρ στον George C. Scott), το "M.A.S.H" το "Airport", το "Woodstock" αλλά και μικρότερα φιλμς όπως το "Strawberry Statement" μεταξύ άλλων. Ο Γαβράς βρέθηκε ξανά στο top ten, το 1982 με το θαυμάσιο "Missing" που πήγε μέχρι το Νο.3 (με τους εξαιρετικούς Jack Lemmon και Sissy Spacek). Σκηνοθέτες όπως ο Κακογιάννης ή ο Αγγελόπουλος δεν έχουν κάνει ποτέ την εμφάνισή τους στα US Box Office Charts.

Ψάχνοντας τα παλιά κινηματογραφικά trade publications της Αμερικής διαπιστώνουμε ότι κάποιοι Ελληνες ηθοποιοί έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή του box office, αλλά παίζοντας σε δευτερεύοντες ρόλους, όπως η Κατίνα Παξινού το 1943, και η Ειρήνη Παππά το 1961. Η Μελίνα Μερκούρη (σε πρωταγωνιστικό ρόλο) βρέθηκε στο Νο.1 του National Box Office Survey (chart) του Variety στις 21 Οκτωβρίου του 1964 με το φιλμ "Topkapi". Αν και το "Never On Sunday" έκανε μεγαλύτερες εισπράξεις, σταμάτησε στο Νο.6 στο ίδιο chart το 1960.

NATIONAL BOX OFFICE SURVEY - VARIETY (21/10/1964)

1 NE 5 TOPKAPI Melina Mercouri, Peter Ustinov 2 NE 8 MARY POPPINS Julie Andrews, Dick Van Dyke 3 NE 4 LILITH Warren Beatty, Jean Seberg 4 NE 1 WHERE LOVE HAS GONE Bette Davis, Susan Hayward 5 3 50 IT'S A MAD, MAD, MAD, MAD WORLD Spencer Tracy, Milton Berle 6 NE 2 FAIL-SAFE Henry Fonda, Walter Matthau 7 1 17 A SHOT IN THE DARK Peter Sellers, Elke Sommer 8 4 32 BECKET Richard Burton, Peter O'Toole 9 7 12 ONE POTATO, TWO POTATO Barbara Barrie, Bernie Hamilton 10 10 2 FATE IS THE HUNTER Glenn Ford, Nancy Kwan

Variety Top 50 5 August 1970