Κριτική για το "The Dark Tower"

Κριτική για το "The Dark Tower"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Ο Μαύρος Πύργος/The Dark Tower»
5/10

Αν συνεχίσουν οι παραγωγοί του Hollywood να σκέφτονται τηλεοπτικά τόσο θα διώχνουν το κοινό από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία Ο Μαύρος Πύργος βασίζεται στον κόσμο μιας σειράς βιβλίων και υποτίθεται ότι αποτελεί την συνέχειά τους. Η πρόθεση όμως των εμπνευστών του φιλμ να δημιουργήσουν στο μέλλον μία τηλεοπτική σειρά φαίνεται ότι απορρόφησε την οπτική τους. Ο Μαύρος Πύργος δεν θυμίζει σινεμά. Νομίζεις ότι παρακολουθείς τα δύο πρώτα επεισόδια ενός νέου sitcom και μάλιστα όχι τόσο καλού. Πιο πετυχημένη είναι η χημεία του αδικοχαμένου Jon-Erik Hexum και του Meeno Peluce στο Voyagers! (1982-1983) όταν ταξίδευαν στον χρόνο, παρά αυτή μεταξύ Idris Elba και Tom Taylor (Taboo), που – βάσει σεναρίου – αντιμετωπίζουν και οι δύο θέμα με την πατρική φιγούρα.

Είναι κρίμα γιατί το φιλμ βασίζεται στις ιστορίες του Stephen King, γεγονός που εξηγεί τις αναφορές στο σύμπαν του Pennywise και της Λάμψης. Κρίμα επίσης για το σενάριο των Akiva Goldsman (A Beautiful Mind), Jeff Pinkner (Zoo) και Anders Thomas Jensen (In a Better World, After the Wedding), που σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Nikolaj Arcel (The Girl with the Dragon Tattoo, A Royal Affair) δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν χαρακτήρες, να ολοκληρώσουν προσωπικότητες, να χτίσουν ήρωες. Ίσως τους πήρε στον λαιμό του ο παραγωγός Ron Howard (A Beautiful Mind), που έχει καιρό να εντυπωσιάσει. Ίσως το πράγμα να ξεφούσκωσε μετά από μία δεκαετία προσπαθειών μεταφοράς των βιβλίων σε σινεμά και τηλεόραση με επιθυμητό πρωταγωνιστή τον στενό συνεργάτη των δημιουργών Russell Crowe.

dark tower 1

Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι με πορδές δεν βάφεις αυγά. Ενώ η ιστορία ξεκινά με το μότο ότι η φαντασία των παιδιών μπορεί να σώσει τον κόσμο, δεν υπάρχει αποτύπωσή του στο φιλμ. Ούτε οι παιδικοί εφιάλτες εντυπωσιάζουν με τον τρόπο, που κινηματογραφούνται. Έτσι παρακολουθείς για 90 λεπτά μια ταινία-τσιχλόφουσκα, η οποία δεν περιέχει κάποια εξέλιξη χαρακτήρων. Οι Idris Elba και Matthew McConaughey αποτελούν σκιά του καλού εαυτού τους. Ο Elba μάλιστα θυμίζει την γραφική ερμηνεία του στο Pacific Rim. Απορείς γιατί σπαταλούν το ταλέντο τους οι παλαιότεροι Jackie Earle Haley και Dennis Haysbert και οι νεώτεροι Abbey Lee (The Neon Demon) και Michael Barbieri (Spider-Man: Homecoming, Little Men).

Trivia: Στα σχέδια των παραγωγών είναι, εκτός από επόμενες ταινίες, να δημιουργηθεί και μία τηλεοπτική σειρά, που θα συμπληρώνει τις ιστορίες της μεγάλης οθόνης.
Η ταινία κυκλοφορεί στις 3 Αυγούστου 2017 από την Feelgood