Κριτική για το «Contratiempo/The invisible Guest/Αόρατος Επισκέπτης»

Κριτική για το «Contratiempo/The invisible Guest/Αόρατος Επισκέπτης»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«CONTRATIEMPO/THE INVISIBLE GUEST/ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ»
8/10

Αν είδατε το θρίλερ μυστηρί¬ου El Cuerpo (7/10) του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Oriol Paulo, τότε είστε εξοικειωμένοι με το ύφος του. Γιατί ναι, ο Καταλανός δημιουργός έχει το προσωπικό του στυλ, το οποίο ακολουθεί και στην νέα του ταινία, Αόρατος Επισκέπτης (Contratiempo).

Ο επιχειρηματίας Adrian Doria (Mario Casas) ξυπνά κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ δίπλα του βρίσκεται το νεκρό σώμα της ερωμένης του, Laura Vidal (Barbara Lennie). Χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πως βρέθηκε εκεί, αλλά και να βρει άλλοθι για το έγκλημα, ο μπίζνεσμαν προσλαμβάνει την Virginia Goodman (Ana Wagener), διακεκριμένη νομικό, για να τον προετοιμάσει για την επικείμενη ανάκριση.

Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκονται οι Mercedes Gamero, Mikel Lejarza και Sofia Fabregas του El Cuerpo, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Balter Gallart (El Cuerpo), αφού ομάδα που πετυχαίνει, δεν την αλλάζεις. Μάλιστα ο τίτλος του προηγούμενου φιλμ του Paulo ακούγεται και στους τωρινούς διαλόγους. Δημιουργός, παραγωγή και συντελεστές στήνουν το κατάλληλο περιβάλλον μυστηρίου. Ιδανικά ψυχρή η φωτογραφία του Xavi Gimenez (Agora). Λόγω υπόθεσης, καθοριστικό το μακιγιάζ και τα μαλλιά του Ruben Marmol (Agora). Καθόλου φλύαρο το μοντάζ του Jaume Marti (The Impossible). Ραφινάτα τα ρούχα, που σχεδίασε ο Miguel Cervera (Το δέρμα που κατοικώ).

Ο πρωταγωνιστής Mario Casas (Toro) είναι κούκλος, αλλά και καλός ηθοποιός στον ρόλο του αδίστακτου καριερίστα. Φέτος πρωταγωνιστεί και στο Μπαρ. Η Ana Wagener (Biutiful, El Bola) κρατά με δυναμισμό τον καίριο ρόλο της. Ο Jose Coronado (El Cuerpo) δείχνει να χαίρει της εκτίμησης του σκηνοθέτη του, και του το ανταποδίδει. Η πανέμορφη Barbara Lennie (Το δέρμα που κατοικώ, El Nino), λόγω υποκριτικής δεινότητας, καταφέρνει να μπερδέψει αρκούντως τον θεατή ως προς τις προθέσεις της. Ο ισπανικός κινηματογράφος αποδεικνύει την τελευταία 20ετία πως αγαπά τις ταινίες μυστηρίου και τα αστυνομικά φιλμ, αν και το Χόλιγουντ κοντεύει να πνίξει τις αίθουσες με ταινίες τρόμου.
Trivia: Στους τίτλους τέλους ακούγεται το τραγούδι Nadie va a venir a buscarte με την Zahara και τον συνθέτη Fernando Velazquez (The Impossible) στο πιάνο.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 20 Ιουλίου 2017 από την Tanweer.