Okja: Τέλος το χοιρινό εν Ελλάδι

 Okja: Τέλος το χοιρινό εν Ελλάδι

Για πρώτη φορά διάβασα για την ταινία Okja όταν προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Κανών δημιουργόντας μεγάλο θόρυβο κυρίως από τους φίλους του κινηματογράφου που θέλουν να βλέπουν τις ταινίες στις αίθουσες.

Κατηγόρησαν τους υπεύθυνους του φεστιβάλ ότι δεν πρέπει να προβάλλουν ταινίες που προορίζονται για πλατφόρμες όπως το Netflix και δεν παίρνουν τον δρόμο τους για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Μάλιστα στην αρχή της προβολής της ταινίας ακούστηκαν αποδοκιμασίες, που δεν αφορούσαν όμως την ταινία, αλλά την εμφάνιση στην οθόνη του λογότυπου του Netflix.

To φεστιβάλ τελικά αποφάσισε πως ταινίες που δεν είχαν προβληθεί στην μεγάλη οθόνη, δεν μπορούν να διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα.

Είδα το Okja και συμφωνώ με πολλούς Αμερικανούς κριτικούς που το θεωρούν ένα από τα καλύτερα φιλμ του Α' εξαμήνου του 2017.

Η ταινία αφορά μια παντοδύναμη πολυεθνική εταιρία που δημιουργεί τεράστια μεταλλαγμένα γουρούνια για να αποκομίσει περισσότερα κέρδη.

Τα στέλνει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και παρακολουθούμε την ιστορία της Okja και ενός μικρού κοριτσιού στην Νότια Κορέα που προσπαθεί να εμποδίσει την εταιρία να απαγάγει τον καλύτερο της φίλο που είναι η Okja.

Σκηνοθέτης είναι ο Νοτιοκορεάτης Bong Joon-ho και ένα εντυπωσιακό cast με επικεφαλής την έξοχη Tilda Swinton, σε ένα διαφορετικό ρόλο απ' ότι γνωρίζαμε τον Jake Gyllenhaal, την πολύ καλή Lily Collins, κόρη του Phil Collins, τον Giancarlo Esposito που μας έχει εντυπωσιάσει σε τόσες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές όπως Do The Right Thing και Breakin' Bad.

Επίσης θέλω να σταθώ στον Paul Dano που είχε παίξει εξαιρετικά δίπλα στον Daniel Day-Lewis στο φιλμ There Will Be Blood.

Μια τόσο καλή ταινία, οι παραγωγοί της θα ήθελαν να την δουν ίσως στα όσκαρ και όχι στα Emmy.

Οι κανονισμοί όμως των όσκαρ, όπως και το φεστιβάλ των Καννών δεν αποδέχονται ταινίες που δεν προβάλλονται στις αίθουσες.

Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν ίσως μια ενδιαφέρουσα ιστορία τους επόμενους μήνες.

Το ζήτημα είναι ότι στην βιομηχανία του κινηματογράφου, όπως και στην βιομηχανία της μουσικής, το διαδίκτυο, έφερε τα πάνω κάτω.

Για παράδειγμα βλέπουμε αυτήν την εβδομάδα Νο 1 στις ΗΠΑ, να είναι το άλμπουμ του Dj Khaled που έχει περισσότερα Streaming και όχι το άλμπουμ των Imagine Dragons που είχε περισσότερες πωλήσεις.

Οι μέτριες κινηματογραφικές ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες, εκτός από καμιά 15ρια που πράγματι είναι καλές και που είναι αυτές που βγαίνουν κυρίως προς το τέλος της χρονιάς για τις υποψηφιότητες των όσκαρ, η υποχώρηση των εισιτηρίων, στο φετινό καλοκαίρι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στα πολυδάπανα blockbuster ίσως να.
προμηνύουν αλλαγές στο μέλλον στους κανόνες των φεστιβάλ και των βραβείων, όπως έγιναν και στην δισκογραφία.

Βέβαια η τηλεόραση έχει τα δικάτης βραβεία που είναι τα Emmy, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετική η αίγλη των όσκαρ.

Γιάννης Πετρίδης