36 χρόνια από την πρεμιέρα του Full Metal Jacket από τον Stanley Kubrick

34 χρόνια από την πρεμιέρα του Full Metal Jacket από τον Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουνίου του 1987 κυκλοφόρησε στην Αμερική το φιλμ του Stanley Kubrick...

Το Full Metal Jacket είναι βρετανο-αμερικανική πολεμική ταινία του 1987 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Το σενάριο του Κιούμπρικ, του Μάικλ Χερ, και του Γκούσταβ Hasford βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Hasford το The Short-Timers (1979). Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μάθιου Μοντάιν, Άνταμ Μπάλντουιν, Βίντσεντ Ντ'Ονόφριο, Ρ. Λι Έρμι, Ντόριαν Χέργουντ, Άρλις Χάουαρντ, Kevyn Major Howard, και ο Εντ Όρος.

Η ιστορία ακολουθεί μια διμοιρία πεζοναυτών των ΗΠΑ μέσα από την εκπαίδευσή τους και τις εμπειρίες των δύο πεζοναυτών της διμοιρίας στην επιθετική επιχείρηση Τετ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στη σφαίρα αυτού του τύπου (full metal jacket bullet) που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του Βιετνάμ. Kυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 26 Ιουνίου 1987.

Η ταινία έλαβε την κρίσιμη αναγνώριση και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου του Κιούμπρικ, του Χερ, και του Hasford. Το 2001, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τοποθέτησε το Full Metal Jacket στο Νο 95 στα "100 Χρόνια AFI των...100 Thrills» σε δημοσκόπηση.