Thelma and Louise - 32 χρόνια από την πρεμιέρα

Thelma and Louise - 30 χρόνια από την πρεμιέρα

Το Αμερικάνικο δραματικό φιλμ 'Θέλμα & Λουίζ' παραγωγής 1991 σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, κυκλοφόρησε στις 24 Μαΐου του 1991 στην Αμερική... Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Θέλμα και της Λουίζ και της απόδρασής τους από τη φυλακισμένη και γεμάτη προβλήματα ζωή τους...

Πρωταγωνιστούν οι Τζίνα Ντέιβις στο ρόλο της Θέλμα και Σούζαν Σαράντον στο ρόλο της Λουίζ. Συμπρωταγωνιστούν οι Χάρβεϊ Καϊτέλ στο ρόλο του αστυνομικού και Μπραντ Πιτ στον πρώτο του ρόλο σε μεγάλη ταινία του Χόλυγουντ.

Η ταινία έγινε αμέσως μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, καταφέρνοντας να είναι μία από τις μεγαλύτερες σε εισπράξεις ταινίες του 1991 και έλαβε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου. Και οι δύο πρωταγωνίστριες ήταν υποψήφιες στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου αλλά έχασαν από την Τζόντι Φόστερ για το ρόλο της στην ταινία Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lambs, 1991).

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.