Και φτάνει εκείνη η στιγμή του χρόνου... Προβλέψεις για την 89η απονομή των όσκαρ

Και φτάνει εκείνη η στιγμή του χρόνου...  Προβλέψεις για την 89η απονομή των όσκαρ

Από τον Θανάση Λυσανδρόπουλο

Και φτάνει εκείνη η στιγμή του χρόνου, όπου λες πως ‘’αν δω ένα ακόμη άρθρο για τα Oscar θα κάνω χαρακίρι’’. Οπότε συνεχίζεις να διαβάζεις με δική σου ευθύνη..

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που περιμένουν όλο το χρόνο για αυτή τη στιγμή, άλλοι που σνομπάρουν επιδεικτικά τα βραβεία αυτά και άλλοι που απλά αδιαφορούν. Η πλειοψηφία πάντως αναμένει τα αποτελέσματα έτσι ώστε να μπορεί μετά να κατακλύσει τα social media με memes και gifs ή απλά να κράξει νικητές, χαμένους, εμφανίσεις κλπ – ανάλογα με τι τον ενδιαφέρει τον καθένα περισσότερο-. Γιατί ως γνωστόν, για να κράξουμε ελεύθερα, δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί επί του θέματος. Αρκεί να προσποιηθούμε πως είμαστε.

oscars 2017 provlepseis

Είμαστε λοιπόν και εμείς οι.. λίγο σινεφίλ να το πω, λίγο..καθόλου ειδικοί, λίγο κρασί λίγο πάπλωμα και το pc μου, που παρακολουθούμε αρκετές ταινίες γενικά, και από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες μέχρι τη βραδιά της απονομής κάνουμε έναν αγώνα δρόμου καθώς μας πιάνει ο ψυχαναγκασμός μας να προλάβουμε να δούμε όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες, έτσι ώστε να μπούμε στο γκρουπ αυτών των ‘’ειδικών’’ που προαναφέραμε. Όπως καταλαβαίνετε, κινούμαστε και εμείς στην ίδια λογική του κραξίματος, και το απολαμβάνουμε.

Και παρόλο που τα βραβεία είναι κάθε χρόνο λίγο πολύ αναμενόμενα, πάντα θα υπάρχουν οι μικρές εκπλήξεις που θα δώσουν το ανάλογο ενδιαφέρον στη βραδιά. Δεν θα ξεχάσουμε την περσινή περίπτωση του Spotlight, που πήρε ένα βραβείο σεναρίου, έτσι, για τη συμμετοχή και στη συνέχεια έκατσε στη γωνιά του, χωρίς να βγάλει κιχ όλο το βράδυ, ξεχασμένο απ’ το θεό. Μέχρι που , λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, ανεβαίνει ο Morgan Freeman για να ανακοινώσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας:

‘’And the Oscar goes to…Spotlight’’.

Τι είπε?! Είπε ‘’Spotlight’’?? Ω ναι, όντως το είπε…

Ας προσπαθήσουμε να προβλέψουμε, λοιπόν, τους νικητές των φετινών βραβείων χρησιμοποιώντας λίγη λογική, περισσότερο συναίσθημα ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο και όσο το δυνατόν λιγότερη επιρροή από όσα ακούγονται αυτές τις μέρες.

Δεν θα παραθέσουμε τις κατηγορίες βραβείων με φθίνουσα σειρά σημαντικότητας, καθώς ΟΛΑ είναι σημαντικά, αλλά θα τα χωρίσουμε σε 5 μεγάλες ομάδες:

Τα ‘’All the outstanding performances of this year’’:

1) Α’ Ανδρικός ρόλος: Casey Affleck –Manchester by the sea

1234567 009234 03438

Όπως μια μάνα στην Ελλάδα που καμαρώνει όταν και τα δυο της παιδιά το έβγαλαν με 19 & 2, έτσι ίσως και η μαμά Affleck θα έχει να καμαρώνει που και οι δύο γιοι της θα έχουν από ένα Oscar.

‘’Μισό λεπτό! Casey, honey, ο αδερφός σου, ο Μπεν, έχει δύο βραβεία όμως. Τι μας λέει αυτό; Πως δεν προσπάθησες αρκετά. Ναι. Αυτό συμβαίνει, Casey. Πήγαινε σε παρακαλώ και μην γυρίσεις σπίτι αν δε φέρεις ένα Oscar ακόμη.’’

Και παρά το ότι, όντως, ο Ben Affleck έχει 2 Oscar, μόνο ο Casey θα έχει Oscar για τις υποκριτικές του ικανότητες. Γιατί μόνο εκείνος το αξίζει κιόλας μέχρι στιγμής. Ο Ryan Gosling θα το χάσει εκτός και αν θέλουν τόσο πολύ να δώσουν και τα 14 στο La la land. Ο Denzel Washington το αξίζει επίσης, όμως κακά τα ψέματα, το Fences δεν είναι μια ταινία τόσο ικανή ώστε να δώσει πάνω από ένα Oscar ερμηνείας. Ο υπέροχος Viggo Mortensent (Captain Fantastic) και ο νεαρός Andrew Garfield (Hacksaw Ridge) θα αρκεστούν στο να χειροκροτήσουν χαμογελαστοί τον Casey όταν θα σηκώνεται για να πει τον ευχαριστήριο λόγο του με αυτή τη σιγανή, σχεδόν μουρμουριστή φωνή του.

2) Α’ Γυναικείος ρόλος: Emma Stone – La la land

emma stone globes 09jan17 15

Δεν την είχα σε τρομερή εκτίμηση πριν το La la land. Από τα The help και Birdman φάνηκε πως είναι μια ηθοποιός χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, αλλά με αρκετές προοπτικές.

Εδώ, όμως, μας μάγεψε! Καταφέρνει να ανατρέψει και να μετατρέψει σε αξιολάτρευτα χαρακτηριστικά της, τα μικρά μειονεκτήματα της φωνής της στο τραγούδι καθώς και το ελαφρό της ψεύδισμα. Πόσες κοπέλες δεν θα ταυτιστούν με το κορίτσι της διπλανής πόρτας που καταφέρνει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και θα τους θυμίσει πως εκείνες θα παραμείνουν για πάντα στη διπλανή πόρτα..

Οι Ruth Negga(Loving) και Natalie Portman(Jackie) είναι οι ήρεμες δυνάμεις της κατηγορίας, ενώ βλέπω ήδη τη Meryl Streep να χτυπά το ποπουδίνι της Emma καθώς προχωρά να παραλάβει το βραβείο της λέγοντάς της ‘’Go girl, εγώ θα περιμένω να το πάρω του χρόνου πάλι’’

Η ισχυρή αντίπαλος της Emma είναι η Isabelle Huppert. Παίρνοντας ήδη τη χρυσή σφαίρα για τον τόσο αμφιλεγόμενο χαρακτήρα που υποδύεται στο Elle, έρχεται στα Oscar για να κερδίσει. Όμως, αν η ακαδημία το δώσει στην Isabelle, τότε θα ναι σαν να παραδέχεται το λάθος της. Μιας και το Elle δεν έφτασε καν ως τη λίστα των 9 φιναλίστ για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας.

3) Β’ Γυναικείος ρόλος: Viola Davis -Fences

Viola Davis Fences

Όπως και πέρυσι με το Danish Girl, έτσι και φέτος με το Fences, οι παραγωγοί μιας ταινίας αποφάσισαν να προωθήσουν στην κατηγορία Β’ γυναικείου, έναν ξεκάθαρα Α’ γυναικείο ρόλο. Ο λόγος που το κάνουν είναι σαφώς για να εξασφαλίσουν τη νίκη της ηθοποιού. Ύπουλο, άδικο, αλλά έξυπνο. Και διάολε, είναι η Viola! Την έχουμε αγαπήσει μέσα από το σινεμά (The help, Prisoners κ.α.) αλλά για να λέμε την αλήθεια, τη λατρέψαμε πραγματικά μέσα από το How to get away with murder.

Την απειλεί κάποια? Μάλλον όχι. Η Nicole Kidman(Lion), δεν είναι και ο Anthony Hopkins (Silence of the lambs) για να πάρει Oscar με τόσο λίγα λεπτά εμφάνισης σε ταινία. Η Michelle Williams το ίδιο, αν και μας συγκίνησε ιδιαίτερα στο πλευρό του Casey Affleck. Η πρώην νικήτρια Octavia Spencer (να δεις που φέτος κάνουν reunion του The help) απλά συμπληρώνει την πεντάδα. Εκείνη που θα το έπαιρνε αν η Viola ήταν στη σωστή κατηγορία, θα ήταν η Naomie Harris για την ΕΡΜΗΝΕΙΑ της στο Mοonlight.

4) Β’ Ανδρικός ρόλος: Mahershala Ali – Moonlight

Moonlight001

Για τα λίγα λεπτά του στο Moonlight. Τα οποία, εδώ, είναι παραπάνω από αρκετά για να του χαρίσουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Ίσως να γίνει μια έκπληξη εδώ και να πάει στον βετεράνο Jeff Bridges (Hell or high water). Αναμένουμε λοιπόν.

Τα ‘’Παπούτσι από τον τόπο μας’’:

5) Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: 4.1 miles

Απλά:

6) Πρωτότυπο σενάριο: La la land

Πόσο θα θέλαμε να το πάρει ο Λάνθιμος με τον Φιλίππου για τον Αστακό. Και πόσο το αξίζουν και πόσο δίκαιο θα είναι. Το The Lobster αποτελεί τον ορισμό του πρωτότυπου σεναρίου. Όμως, πότε ήταν αντικειμενικά τα Oscar για να γίνουν τώρα;

Για μια ανατροπή όμως ζούμε..’’θέλεις ή δε θέλεις ακαδημία -να κάνεις το σωστό- θα μας πεις απόψε’’..δηλαδή την Κυριακή.

Τα ‘’Υπόλοιπα La la land’’:

la la land ryan gosling emma stone

Ήδη δώσαμε στην Emma Stone και στο πρωτότυπο σενάριο, που δεν είναι τόσο πρωτότυπο. Το La la land έχει όμως 14 υποψηφιότητες φέτος. Περιμένουμε λοιπόν να πάρει και άλλα. Και θα πάρει. Ας δούμε ποια θα είναι αυτά, λογικά:

7) Μουσική επένδυση

Ποιος θα το έπαιρνε αν δεν υπήρχε το La la land:

8) Πρωτότυπο τραγούδι: City of stars

9) Σκηνοθεσία: Damien Chazelle

Πήρε φόρα μετά το Whiplash και απ’ ότι φαίνεται το μιούζικαλ του πάει πολύ. Τα πλάνα χωρίς cut, τα χρώματα, οι κινήσεις της κάμερας και όλα αυτά σε συνδυασμό με την τρομερή χημεία των πρωταγωνιστών, απογείωσαν το La la land. Καθότι ακόμα νέος, έχει πολλά να μας δείξει στο μέλλον και σίγουρα το πρώτο του Oscar θα τον βοηθήσει και με το παραπάνω.

Θα μπορούσε και θα έπρεπε να χάσει από τον εξαιρετικό Barry Jenkins. Το Arrival είναι κοντά και το Manchester by the sea δεν έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα στη σκηνοθεσία. Τέλος, ο Mel Gibson που επιστρέφει στις υποψηφιότητες μετά από 21 χρόνια δε φαίνεται να απειλεί τον Chazelle παρά την πολύ καλή δουλειά του στις σκηνές μάχης.

10) Μοντάζ, 11) Ήχου

Τα ‘’Όχι άλλο La la land’’:

Εντάξει τους δώσαμε αρκετά, αλλά ας πάρει κάτι και κανείς άλλος. Στις κατηγορίες που ακολουθούν το πετυχημένο μιούζικαλ είναι υποψήφιο αλλά εμείς προτείνουμε στην ακαδημία σε περίπτωση που μας ακούει να αλλάξει τα αποτελέσματα και να δώσει και κανένα αγαλματίδιο σε κάποιους που το αξίζουν εξίσου, αν όχι περισσότερο:

12) Ηχητικών εφέ: Hacksaw Ridge

Συνήθως αυτό το βραβείο πάει μαζί με το βραβείο ήχου απλά εμείς είπαμε να τα χωρίσουμε μπας και πιάσουμε ένα στα δύο τουλάχιστον.

13) Ενδυματολογία: Jackie

Jackie

Δε λέω, εκπληκτικά τα φορέματα της Emma Stone. Αλλά σαν το ροζ σύνολο της Natalie Portman δεν έχει.

14) Σκηνικά: Hail, Ceasar.

15) Φωτογραφίας: Moonlight

Να μια κατηγορία στην οποία δεν υπάρχει outsider. Όλα είναι πιθανοί νικητές. Από το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα του La la land μέχρι τις άγριες θάλασσες του Silence (η μόνη υποψηφιότητα της ταινίας του Scorsese). Απλά επιλέγουμε το Moonlight, επειδή ‘’in moonlight, black boys look blue’’…

Τα ‘’Αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη’’:

16) Ξενόγλωσση ταινία: Toni Erdmann-Γερμανία

Αφήνοντας εκτός τα Elle και Neruda θα πίστευε κανείς πως ο δρόμος για το Toni Erdmann στρώνεται με ροδοπέταλα. Δημιουργήθηκε μεγάλο hype γύρω από αυτή την ταινία. Τέτοιο που οι Αμερικάνοι τρέχουν ως συνήθως να αποδείξουν πως μπορούν το κάνουν καλύτερα επιστρατεύοντας τον ίδιο τον Jack Nicolson. Βλέποντας, όμως, κανείς και τις υπόλοιπες ξενόγλωσσες ταινίες, θα καταλάβει πως μιλάμε για πραγματικά διαμάντια.

Ο ένας αντίπαλος που είναι πολύ πιθανό να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο μέσα από τα χέρια των Γερμανών είναι το Ίραν με το The Salesman. Δεν είναι διόλου απίθανο, ο Asghar Farhadi να επαναλάβει την επιτυχία του 2011 με το A Seperation.

Ο άλλος εξίσου σημαντικός αντίπαλος είναι η Δανία με το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Land of mine. Καταπληκτική φωτογραφία, απλές αλλά ωμές και αληθινές σκηνές, ρεαλιστικές ερμηνείες από όλα τα νέα παιδιά που εμφανίζονται αλλά και από τον Roland Møller στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Σουηδία (A man called Ove) καταφέρνει να συγκινήσει, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις υπόλοιπες. Τέλος, φιλική η συμμετοχή της Αυστραλίας (Tanna), η οποία έφτιαξε μια ταινία στη γλώσσα Nauvhal για να καταφέρει να τρυπώσει, εκτός από τη Eurovision, σε όλους τους διαγωνισμούς που δεν είχε θέση μέχρι πρότινος.

17) Ταινία κινουμένων σχεδίων: My life as a courgette.

Ναι ναι, λογικά θα πάει στο Zootopia αλλά δεν το δέχομαι. Το My life as a courgette είναι η ταινία που υπόβαλε η Ελβετία ως ξενόγλωσση. Έχασε μια θέση σε εκείνη την κατηγορία όμως όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη πόρτα ανοίγει. Το ιδανικό βέβαια, θα ήταν να πάει στο ξεχωριστό The Red Turtle, το οποίο απολαύσαμε τον Σεπτέμβρη στις Νύχτες Πρεμιέρας.

18) Διασκευασμένο σενάριο: Arrival

Γιατί, απλά το Arrival δεν αξίζει να φύγει χωρίς κανένα Oscar.

19) Ντοκιμαντέρ: Fire at sea

Το σωστό θα ήταν να γράψουμε ‘’έλα μου, ντε’’. Είναι και τα 5 εκπληκτικά και καλό θα ήταν να τα δείτε όλα. Απλά επιλέγουμε αυτό καθώς καταπιάνεται με το προσφυγικό θέμα όπως και το 4.1 miles και τουλάχιστον ένα από τα δύο πρέπει να κερδίσει.

Τα υπόλοιπα υποψήφια ντοκιμαντέρ είναι τα εξής: I am not your negro, Life, animated, O.J. Made in America, 13th.

20) Μακιγιάζ : Star Trek beyond

Αν και.. πραγματικά σκεφτείτε πόσο τέλειο θα είναι να λέμε από τη Δευτέρα: ‘’Το βραβευμένο με Oscar, Suicide Squad..’’

21) Ταινία μικρού μήκους: La femme et le TGV

Μαντεύουμε απ’ τα τρέιλερ, καθώς δεν μπορούμε να τις βρούμε πουθενά.

22) Ταινία κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους: Borrowed Time

23) Οπτικά εφέ: The jungle book

Ισχυρός αντίπαλος το Doctor Strange.

24) Καλύτερη ταινία: Moonlight

324567 234560012

Τελευταία ανακοινώνεται πάντα αυτή η κατηγορία κατά την βραδιά της τελετής. Τελευταία την άφησα και εγώ. Όχι για να σας αναγκάσω να διαβάσετε μέχρι εδώ, αλλά γιατί πραγματικά όσο γράφω αυτές τις γραμμές αλλάζω συνεχώς γνώμη. Δεν ξέρω ποιο θα κερδίσει. Το αναμενόμενο La la land, το πρώτο στις καρδιές μας Moonlight ή θα βγει πάλι κανένας Freeman να το δώσει στο Hidden Figures, ξέρω γω.

Θα πάω με την καρδιά αν και ξέρω πως δε ζούμε σε ένα δίκαιο κόσμο και θα πω: Moonlight!!

Γιατί για να φτιάξεις ένα αριστούργημα δε χρειάζεσαι πολλά χρήματα. Χρειάζεσαι μόνο έναν τρόπο για να πεις μια δυνατή ιστορία. Και ο Barry Jenkins τον βρήκε αυτόν τον τρόπο.

O Jimmy Kimmel θα μας υποδεχτεί τα ξημερώματα της Κυριακής στο Dolby Theatre του Los Angeles καθώς είναι ο οικοδεσπότης της 89ης τελετής απονομής των μεγάλων βραβείου του κινηματογράφου. Ελπίζουμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μας χαρίσει στιγμές έξυπνου χιούμορ όπως αρκετοί προκάτοχοι του (βλ. Ellen Degeneres, James Franco..εντάξει αστειεύομαι).

Νικητές και αδικημένοι θα είναι εκεί. Χαμένοι δεν θα υπάρχουν καθώς έχουμε ακούσει για τα δώρα που παίρνουν όσοι δε βρεθούν με το χρυσό αγαλματίδιο στο χέρι. Και αν θέλετε να παίξετε σε στοίχημα τις προβλέψεις σας για τα βραβεία, μη συμβουλευτείτε όσα διαβάσατε σε αυτό το κείμενο γιατί το πιθανότερο είναι..κουβάς.