Κριτική για το "GOLD"

Κριτική για το "GOLD"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Gold»

6/10

Ο Matthew McConaughey φέτος δούλεψε πολύ (Kubo and the Two Strings, Sing), προσφέροντας καλές ερμηνείες (Free State of Jones). Το εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα Gold του δίνει την ευκαιρία να προσθέσει ακόμα μία ερμηνευτική επιτυχία στο ενεργητικό του, συνεχίζοντας μία σειρά καλών ρόλων, που ξεκίνησε το 2012 (The Paperboy, Mud, Magic Mike). Σκηνοθετεί ο Stephen Gaghan (Syriana, Traffic), βασισμένος στο σενάριο των συμπαραγωγών του πρωταγωνιστή Patrick Massett (που βάζει και την σύζυγό του να παίξει) και John Zinman.

Η ιστορία παρακολουθεί την περιπέτεια του χρυσοθήρα David Walsh (Mathew McConaughey) και του γεωλόγου Michael Acosta (Édgar Ramírez) στην ινδονησιακή ζούγκλα, καθώς αναζητούν τον θησαυρό, που θα αλλάξει την ζωή τους για πάντα. Η ιστορία του ερασιτέχνη χρυσοθήρα και του γεωλόγου πήρε σάρκα και οστά το 2009, έναν χρόνο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι Massett και Zinman δεν χαρίζονται στο κείμενό τους, κατακρίνοντας διεφθαρμένους πολιτικούς (Gerald Ford), ξετσίπωτους χρηματιστές, νεόπλουτους επενδυτές, τις χρηματιστηριακές «φούσκες», τις υποτελείς απολυταρχικές κυβερνήσεις. Η ταινία όμως αργεί να τελειώσει (θα μπορούσε να διαρκεί 15 λεπτά λιγότερο) και κάπου βαριέσαι.

Το φιλμ κρατά στους ώμους του ο Matthew McConaughey, που δεν δίστασε μέσα σε δύο μήνες να πάρει για τον ρόλο περίπου 100 κιλά, να ξυρίσει το κεφάλι του, να φορέσει ψεύτικη φαλάκρα και δόντια. Συνοδοιπόρος του ο Edgar Ramirez (Carlos), που στον ρόλο του Mice Acosta συμπιέστηκαν στην πραγματικότητα δύο πραγματικοί ήρωες. Την κοπέλα του McConaughey υποδύεται η Bryce Dallas Howard (Jurassic World, The Help), που δικαίως φέτος ήταν υποψήφια για βραβείο SAG για την καταπληκτική ερμηνεία της στο 1ο επεισόδιο του 3ου κύκλου του τηλεοπτικού Black Mirror. Το καλό καστ συμπληρώνουν ο πανταχού παρών Corey Stoll, ο Toby Kebbell (Warcraft), που επίσης πρωταγωνίστησε στο Black Mirror και υποδύθηκε το junkie Johnny Quid στο RocknRolla του 2008, o Bruce Greenwood, ο Bill Camp (The Night Of), ο Timothy Simons (Veep) και οι βετεράνοι Stacy Keach και Craig T. Nelson.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Robert Elswit (The Night Of, There Will Be Blood) εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Ταϊλάνδη και προσφέρει εικόνες του μεγαλείου της φύσης. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού [«Gold» - Iggy Pop, Danger Mouse, Stephen Gaghan, Daniel Pemberton]. Ο Pemberton έγραψε ένα ωραίο σάουντρακ, που ανεβάζει γκάζια εκεί που δεν το περιμένεις μέσα στο φιλμ.

Trivia:

- Ο ήρωας γίνεται εξώφυλλο με τον τίτλο Fool’s Gold, που παραπέμπει στην ομώνυμη ταινία του πρωταγωνιστή του 2008.

- Υπάρχει αναφορά στον Έλληνα θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά (1536-1602).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 2 Φεβρουαρίου 2017 από την Feelgood.