107 χρόνια από τη γέννηση της Zsa Zsa Gabor

105 χρόνια από την γέννηση της  Zsa Zsa Gabor

Είχε γεννηθεί στην Ουγγαρία, έπαιξε περίπου σε 70 ταινίες με πιο σοβαρό ρόλο, αυτόν στο Moulin Rouge. Πέθανε το 2016.

Η Ζα Ζα Γκαμπόρ (6 Φεβρουαρίου 1917- 18 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και κοσμική ουγγρικής καταγωγής.

Υπήρξε μια από τις θρυλικές μορφές του Χόλυγουντ, περισσότερο για την κοσμική της δραστηριότητα και τους εννέα γάμους της, παρά για το υποκριτικό της ταλέντο. Η Σάρι Γκαμπόρ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της τότε Αυστρoουγγαρίας από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Ήταν η μεσαία από τις τρεις κόρες του Ούγγρου στρατιωτικού Βίλμος Γκαμπόρ και της Τζόλι Γκαμπόρ. Οι δύο αδελφές της, Εύα και Μάγδα Γκαμπόρ υπήρξαν επίσης ηθοποιοί.

Η καριέρα της στον χώρο του θεάματος ξεκίνησε το 1934, όντας ακόμη μαθήτρια σε μια παράσταση οπερέτας στην Βιέννη, ενώ το 1936 ανακηρύχθηκε Μις Ουγγαρία. Η γνωριμία της και ο γάμος της με τον βαθύπλουτο Κόνραντ Χίλτον (ιδιοκτήτη της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων), την βοήθησε καθοριστικά στην κινηματογραφική της καριέρα.

Έχτισε μια καριέρα από τις πρώτες της μέρες της παρουσίας στο Χόλυγουντ. Αν και σπάνια αναγνωρίστηκε για το υποκριτικό της ταλέντο, εν τούτοις πήρε θετικές κριτικές για τους ρόλους της στις ταινίες Μουλέν Ρουζ (1952) και Λίλι (1953).

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 30 ταινίες (ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η συμμετοχή της στην ταινία του Όρσον Γουέλς Το άγγιγμα του κακού), ενώ από την δεκαετία του 1970 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους.

 

Η φωνή ανήκει στην Muriel Smith

Η πρώην Μις Ουγγαρία πήγε με την μητέρα της και τις 2 αδελφές της σαν μετανάστες στην Αμερική, παντρεύτηκε για πρώτη φορά 20 ετών και τελευταία όταν ήταν 69.

Τραγούδια που την αναφέρουν