Κριτική για το «Ο Τερματισμός/Finish Line»

Κριτική για το «Ο Τερματισμός/Finish Line»

 

«Ο Τερματισμός/Finish Line»

7/10

 

Οι άνθρωποι που τρέχουν στον Μαραθώνιο ζουν για το αθλητικό ραντεβού τους με την κλασική διαδρομή κάθε Νοέμβριο. Το ρολόι μετρά αντίστροφα, καθώς η κάμερα της Ελιάνας Αµπραβανέλ παρακολουθεί τη σωματική και ψυχική προετοιμασία τριών αντρών της τρίτης ηλικίας. Η Ελιάνα Αµπραβανέλ είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και µαραθωνοδρόµος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει µεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. «Ο Τερµατισµός» είναι η δεύτερη µεγάλου µήκους δουλειά της. Στο ντοκιμαντέρ της καταγράφει την αγάπη για το αγώνισμα του Βορειοελλαδίτη Αντώνη Κάτανου, του Κρητικού Ιδομενέα Αβραμάκη και του Αθηναίου Στέλιου Πρασσά. Οι τρεις άντρες είναι διαφορετικοί, αλλά έχουν και κοινά γνωρίσματα. Βασικό χαρακτηριστικό: η αγάπη για τη φύση και τα πλάσματά της. Ο θεατής θα κρίνει αν είναι εκκεντρικοί ή απλά διαφορετικοί.

 

Η σκηνοθέτις, σεναριογράφος και παραγωγός Αμπραβανέλ αποδέχεται τους ήρωές της και τους περιγράφει. Ο 69χρονος Κάτανος ζει στην κωμόπολη Εράτυρα (Δήμος Ασκίου) της Κοζάνης. Ξεκίνησε να τρέχει στα 54 του και εργάζεται ως βοσκός. Προπονείται με τα κανονικά του ρούχα, οι κάτοικοι της Εράτυρας τον έχουν για τρελό («Με βλέπει ο κόσμος και γελάν»), αλλά αυτός δεν δίστασε να φτάσει µέχρι και τον µαραθώνιο του Ρότερνταµ, αφού αισθάνεται σαν 27 χρονών. Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις 1-2 φιλαράκια στην παρέα, που ασχολούνται με τον μαραθώνιο, τους αντιμετωπίζουν σαν εξωτικά φρούτα. Για τον Αντώνη Κάτανο κάθε μέρα της ζωής του κοντά στη φύση είναι σαν Πρωτομαγιά, ακόμα και αν χρειάζεται να περπατά με τα ζώα του 20 χιλιόμετρα ανά 24ωρο. Δεν θα το άλλαζε αυτό με τη ζωή στην πρωτεύουσα.

 

Ο Αβραμάκης είναι ένας 65χρονος Κρητικός, που τρέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος µε τη βαριά πανοπλία Αρχαίου Έλληνα οπλίτη. Η πανοπλία του είναι ένας φόρος τιµής στην πειθαρχία της Αρχαίας Ελλάδας. Ξεκίνησε συστηµατικά το τρέξιµο το 2006, όταν ανένηψε απρόσµενα από κώµα 22 ηµερών, ενώ η οικογένειά του είχε χάσει κάθε ελπίδα και είχε ξενοικιάσει το διαµέρισµά του. Όπως ο ίδιος λέει, πέθανε και ξεπέθανε. Ο µόνος λόγος που ήταν ακόµα ζωντανός, ήταν γιατί κανένας δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να τραβήξει την πρίζα. Ο Ιδοµενέας Αβραμάκης αισθάνεται ελεύθερος όταν τρέχει και αντιπαθεί τον ανταγωνισµό.

 

Ο 85χρονος Πρασσάς είναι ο γηραιότερος Έλληνας αθλητής που έλαβε ποτέ µέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και έχει τρέξει σε 22 χώρες. Ξεκίνησε στα 59 του, χωρίς να ξεχνά το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είμαστε περαστικοί, τρέχει σαν να πηγαίνει ενάντια στον χρόνο. Ο θάνατος ωστόσο δεν μοιάζει να τον φοβίζει. Ο Στέλιος Πρασσάς έχει πλέον σκοπό να µπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος µαραθωνοδρόµος του κόσµου.

 

Αξίζει να δεις τις ιστορίες αυτών των τριών ανδρών, που ξεχώρισε η σκηνοθέτις από τις χιλιάδες των συμμετεχόντων στο αγώνισμα. Σοφά η δημιουργός ασχολείται με το θέμα της όχι για παραπάνω από 70 λεπτά.

 

∆ιεύθυνση Φωτογραφίας και Ήχος: ∆ηµήτρης Κασιµάτης GSC. Μοντάζ: ∆ηµήτρης Πεπονής. Hχητικός Σχεδιασµός και Μίξη Ήχου: Λέανδρος Ντούνης. Associate Producer: ∆έσποινα Παυλάκη.

 

Trivia: Τα έσοδα από τις προβολές στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ θα διατεθούν στo MDA Hellas, το σωματείο φροντίδας ατόμων με νευρομυικές παθήσεις.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στον Δαναό στις 15 και 16/10/2016.