Κριτική για το Ghostbusters

Κριτική για το Ghostbusters

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«GHOSTBUSTERS»

6/10

Η επαναφορά (reboot) - σε θηλυκή εκδοχή αυτή τη φορά - του blockbusterτων νικητών των φαντασμάτων (Ghostbusters) φέρνει μνήμες παρακολούθησης της πρώτης ταινίας σε ηλικία 12 ετών σε κινηματογράφο της Καρδίτσας με καμιά 15αριά φίλους. Η εισπρακτική επιτυχία της ταινίας του 1984 οδήγησε σε σίκουελ το 1989, αλλά και σε κινούμενο σχέδιο. Με νοσταλγική διάθεση θα προστρέξει ένας 40άρης να παρακολουθήσει το ομώνυμο φιλμ του 2016, το οποίο προσπάθησε - όσο μπορούσε - να σεβαστεί το παρελθόν.

Το σενάριο του σκηνοθέτη Paul Feig(Spy, The Heat, Bridesmaids, Knocked Up) και της Katie Dippold(TheHeat), που εμφανίζεται στο φιλμ, βασίζεται στην αρχική ιδέα των Ivan Reitman, Dan Aykroyd και Harold Ramisκαι θέλει τις Έριν Γκίλμπερτ (Kristen Wiig) και Άμπι (Άμπιγκειλ) Γέιτς (Melissa McCarthy) να έχουν υπάρξει κάποτε ένα άσημο συγγραφικό δίδυμο, με μοναδικό δείγμα δουλειάς ένα βιβλίο, το οποίο υποστήριζε ότι τα φαντάσματα ήταν υπαρκτά. Μερικά χρόνια αργότερα η πρώτη καταφέρνει να γίνει καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, αλλά το βιβλίο της έρχεται στην επιφάνεια και την κάνει τον περίγελο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όταν όμως τα φαντάσματα εισβάλλουν στο Μανχάταν, είναι η παρέα των δύο παλιών φιλενάδων, που θα αναλάβει δράση!

Το φιλμ τιμά το σύνθημα GirlPower, ειρωνευόμενο απολαυστικά τα αρνητικά σχόλια, που ακούστηκαν, όταν μαθεύτηκε ότι γυναίκες θα κυνηγήσουν φαντάσματα. Αν εξαιρέσεις το υπαρξιακό ερώτημα «είναι για τα σκουπίδια ο κόσμος μας ή τα φαντάσματα;», η ταινία στόχο έχει μόνο τη διασκέδαση. Η πρωταγωνίστρια Melissa McCarthy σύντομα θα επιδείξει ξανά τα φωνητικά της προσόντα, μετά το «Identity Thief»,

αφού ηχογράφησε ντουέτο («Anything you can do» από το «Annie Get Your Gun»)

στον επερχόμενο Broadway δίσκο της Barbra Streisand «Encore» (3:28-6:12).

Η Leslie Jones

κλέβει την παράσταση με την ξεχωριστή περσόνα της και ας ενοχλεί τους ρατσιστές altsantiri, που αποτελεί συνδυασμό της Queen Latifah στο Mad Money και της Woopie Goldberg στο Ghost. Πλην των πρωταγωνιστών, που τίμησαν το Saturday Night Live(Melissa McCarthy, Leslie Jones, η «ανοιχτά» λεσβία Kate McKinnon, Kristen Wiig, Neil Casey), το καστ περιλαμβάνει τους Zach Woods, Ed Begley Jr., Matt Walsh, Sam Richardson από τα τηλεοπτικά Veep και The Office, τον Charles Dance του Game of Thrones, τον Andy Garcia, το ghostbuster του 1984 Bill Murray και τον Nate Corddry, που έπαιζαν με τη Melissa McCarthy στο St. Vincent https://www.apotis4stis5.com/filmtv/7042-o-makarthismos-epanakamptei-st-vincent. Cameo εμφανίσεις πραγματοποιεί ο Ozzy Osbourne και το παλιό καστ (είτε φτύνει αίμα είτε φτύνει εκτόπλασμα) μέχρι και στους τίτλους τέλους. Οι τέσσερις γυναίκες αποκτούν το γραμματέα, που τους αξίζει. Τον πανέμορφο Chris Hemsworth, που περισσότερο διασκεδάζει ως αρσενική bimbo, παρά παίζει. Προφανώς ο σκηνοθέτης αναζήτησε και βρήκε καλλιτέχνες, που - πλην του ταλέντου τους - έχουν την ικανότητα να συνεργαστούν και να διαπρέψουν και σαν ομάδα.

Ο παραγωγός της αρχικής ταινίας Ivan Reitman ανήκει και στη φετινή ομάδα παραγωγών. Τα οπτικά εφέ του Peter G. Travers απογειώνουν τη δράση. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Robert Yeoman, ASC (The Grand Budapest Hotel, αλλά και Bridesmaids). Φίλοι του σκηνοθέτη και στο μοντάζ: Brent White, ACE και Melissa Bretherton.

Trivia:

Who you gonna call?