Κριτική για το "Star Trek Beyond"

Κριτική για το "Star Trek Beyond"

«Star Trek Beyond»

8/10 (άλλως: ****)

 

Στην ταινία «Star Trek Beyond» το πλήρωμα του Enterprise με επικεφαλής τον ατρόμητο κυβερνήτη James Τ. Kirk εξερευνά τις πιο απόμακρες περιοχές του αχαρτογράφητου διαστήματος και έρχεται αντιμέτωπο με ένα νέο, μυστηριώδη εχθρό, που απειλεί να αφανίσει τα μέλη του, την ίδια στιγμή που τους κάνει να αμφισβητήσουν όλα όσα γνωρίζουν για την Ομοσπονδία και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει.

 

Καλύτερα ας μην ειπωθεί κάτι πλέον του δελτίου τύπου. Θα ήταν κρίμα να χάσει κάποιος τις στιγμές αγωνίες, που προσφέρει το φιλμ, σκηνοθεσίας του 43χρονου Ταϊβανέζου Justin Lin, ο οποίος συνεχίζει το όραμα του Gene Roddenberry (1921-1991). Ο Justin Lin σκηνοθέτησε πέρυσι τα δύο πρώτα επεισόδια του 2ου κύκλου του τηλεοπτικού «True Detective», ενώ πριν περάσει πίσω από την κάμερα για ταινίες Fast & Furious, ανέλαβε για πρώτη φορά ταινία μεγάλου μήκους για το Hollywood με το «Annapolis». Με θητεία στην περιπέτεια ο Lin γεμίζει με μετρημένη δράση το «Star Trek Beyond» και δημιουργεί ένα καλό φιλμ, που θα ικανοποιήσει τους νεώτερους, αλλά και τους fans της τηλεοπτικής σειράς.

 

Η έκπληξη βρίσκεται στο σενάριο, το οποίο συνυπογράφει ο Βρετανός ηθοποιός του καστ Simon Pegg. Μαζί με το Doug Jung (που συμμετέχει και αυτός στο καστ) αντιμετωπίζουν με χιούμορ τη ρουτίνα του Αστροστόλου και εισάγουν νέα ηρωίδα, που φαίνεται ότι θα εμφανιστεί και σε μελλοντική ταινία του franchise. Πρόκειται για τη Jaylah της Αλγερινής ηθοποιού Sofia Boutella («Kingsman-The Secret Service») με μακιγιάζ και συνολική εμφάνιση αλά Darth Maul στο λευκό του, για το οποίο ευθύνονται οι Colleen Conroy, Sarah Graham, Caitlin Groves, Sandy Lindala («Warcraft: The Beginning») και Robert A. Pandini («The Revenant»). Ας μην αποκαλυφθεί ποιος υποδύεται τον κακό φέτος, αν και είναι αγνώριστος ως το τέλος περίπου της ταινίας. Δεξί χέρι του κακού ο Ινδονήσιος Joe Taslim (Manas). Μοίραρχος η Ιρανή Shohreh Aghdashloo (υποψήφια για Όσκαρ στο «House of Sand and Fog»).

 

Στο πόστο τους ο Zachary Quinto, ο Νεοζηλανδός Karl Urban, η Zoe Saldana, ο Ινδός Deep Roy, ο Greg Grunberg και ο Νοτιοκορεάτης John Cho, όπου μάλιστα εδώ παρουσιάζεται ο σύντροφός του και το παιδί τους, γεγονός, που ενόχλησε τον παλιό Sulu (George Takei). Σύντομα ο LGBT activist «τα μάζεψε».

 

Ο πανέμορφος πρωταγωνιστής Chris Pine (Captain James Tiberius Kirk) είναι πιο ώριμος, προερχόμενος από μία άλλη φετινή περιπέτεια («The Finest Hours»). Σύντομα θα επιδείξει ξανά τα φωνητικά του προσόντα, μετά το «Into the Woods»,

 

 

αφού ηχογράφησε ντουέτο («I’ll be seeing you»/«Ι’ve grown accustomed to your face» από τα «Right This Way»/«My Fair Lady»

 

 

+

 

 

στον επερχόμενο Broadway δίσκο της Barbra Streisand «Encore». Γιος και εγγονός ηθοποιών,

 

 

οι γονείς του έπαιζαν στο τηλεοπτικό «Chips» και έβαλαν και την κόρη τους στο «Chips» του 1998, ο Pine καταφέρνει να ξεπεράσει το babyface και να παρουσιάσει ένα σκληραγωγημένο αρχηγό.

 

Στην καρέκλα του παραγωγού οι ειδικοί του είδους J. J. Abrams, Bryan Burk και Roberto Orci [«Star Trek» (2009), «Star Trek Into Darkness» (2013), ενώ οι δύο πρώτοι ευθύνονται και για το «Star Wars: The Force Awakens» (2015)]. Ο συνθέτης Michael Giacchino [«Star Trek» (2009), «Star Trek Into Darkness» (2013)] ξεχωρίζει με τη μουσική του κατά τη σκηνή της εισόδου του Enterprise στη βάση ανεφοδιασμού Yorktown, κατά τη σκηνή της καταστροφής και στη σκηνή της τελικής μάχης. Η ταινία οφείλει πολλά στα σκηνικά του Thomas E. Sanders («Saving Private Ryan», «Braveheart», «Apocalypto») και της Lin MacDonald («Tron»), στα κοστούμια της Sanja Milkovic Hays και στα ηχητικά εφέ της.

 

Trivia:

• Σε cameoεμφάνιση ο JeffBezosτης Amazon.com, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, αφού παραγωγός είναι η κινέζικη Alibaba Pictures θυγατρική της ανταγωνιστικής AlibabaGroup.

•Ακούγονταιτα «Fight the Power» των Public Enemy και «Sabotage» των Beastie Boys σερόλο «Indian Love Call» του Slim Whitman…

•Ακούγεταιτο «Sledgehammer» (τραγούδι Rihanna, σύνθεση Sia) στουςτίτλουςτέλους, αλλάκαιτοθέματηςτηλεοπτικήςσειράς, του Alexander Courage («Doctor Dolittle») μεταφωνητικάτης Elin Carlson,

 

 

ηοποίααντικατέστησεαυτάτης Loulie Jean Norman.

 

 

• Οι δημιουργοί αποτίουν φόρο τιμής στους τίτλους τέλους στους Leonard Nimoy (Mr. Spock) (1931-2015) και Anton Yelchin (Pavel Chekov) (1989-2016).

Το φιλμ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 21 Ιουλίου από τη UIP.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό