98 χρόνια από την κυκλοφορία του The Gold rush του Charles Chaplin

96 χρόνια από την κυκλοφορία του The Gold rush του Charles Chaplin

Στις 26 Ιουνίου του 1925 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αμερικής το φιλμ του Charles Chaplin "Ο χρυσοθήρας"... Με τους Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray κα...

Ο Χρυσοθήρας (The Gold Rush) είναι αμερικανική βωβή ταινία του 1925, σε σκηνοθεσία, παραγωγή και σενάριο Τσάρλι Τσάπλιν. Έγραψε και την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, ενώ πρωταγωνίστησε κιόλας, μαζί με τους Τζόρτζια Χέιλ και Μακ Σουέιν. Η ταινία πρόκειται για άλλη μία σειρά ταινιών που ο Τσάπλιν υποδύθηκε το εμβληματικό χαρακτήρα του Σαρλό. Επίσης συμμετέχουν οι Τομ Μιούρι, Χένρι Μπέργκμαν και Μάλκομ Γουέιτ.

Ο Τσάπλιν εμπνεύστηκε την ταινία του από τη μετανάστευση 10.000 ατόμων στην περιοχή Κλόνταϊκ (Γιούκον), ώστε να βρουν χρυσό. Έμπνευση δεν πήρε μόνο από αυτό το γεγονός, αλλά και από τους Donner Party, μία ομάδα Αμερικανών πρωτοπόρων, η οποία αποκλεισμένη στη χιονισμένη Σιέρα Νεβάδα τον χειμώνα του 1846 - 1847, κατέληξαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, φτάνοντας στο σημείο να τρώνε ακόμα και τα δέρματα των παπουτσιών τους.

Ο Τσάπλιν, που πίστευε ότι η κωμωδία και η τραγωδία, δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, πήρε αυτά τα δύο γεγονότα στέρησης και τρόμου και τα έκανε κωμωδία. Έτσι, ο γνωστός του ήρωας Σαρλό, στην ταινία αυτή γίνεται χρυσοθήρας και καταλήγει να λιμοκτονεί, να αρρωσταίνει, να πέφτει σε μοναξιά, μέχρι να δεχτεί επίθεση από αρκούδα.

Το φιλμ έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, στην επανακυκλοφορία της το 1942, στην κατηγορία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και Καλύτερου Ηχογραφημένου Ήχου. Πλέον θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Τσάπλιν. Ενώ και ο ίδιος έλεγε, ότι θα του άρεσε να τον μνημονεύουν για αυτό το έργο.Το 1953, η αυθεντική ταινία του 1925, μπήκε σε κατάσταση κοινού κτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι ποτέ δεν ανανεώθηκαν τα δικαιώματα της, κατά την 28η χρονιά μετά την κυκλοφορία της