Midnight Cowboy (1969), από τις ταινίες που δεν ξεχνιούνται... πέρασε μισός+ αιώνας

Midnight Cowboy (1969), από τις ταινίες που δεν ξεχνιούνται... πέρασε μισός+ αιώνας

Πέρασε μισός+ αιώνας από την πρεμιέρα του φιλμ στις 25 Μαΐου του 1969, το βλέπεις και νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά αν έζησες εκείνη την εποχή...O Jon Voight γεννήθηκε 29 Δεκεμβρίου 1938.

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη «αυστηρώς ακατάλληλη» που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο. Τιμήθηκε επίσης με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τζον Σλέσιντζερ) και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (Γουόλντο Σολτ). Ενώ ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζον Βόιτ και η Σίλβια Μάιλς, ήταν Υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1965 του James Leo Herlihy. Η ταινία γράφτηκε από τον Waldo Salt, σε σκηνοθεσία John Schlesinger, και πρωταγωνιστούν οι Dustin Hoffman και Jon Voight, με αξιοσημείωτους μικρότερους ρόλους οι Sylvia Miles, John McGiver, Brenda Vaccaro, Bob Balaban, Jennifer Salt και Barnard Hughes. Γυρισμένο στη Νέα Υόρκη, Midnight Cowboyαπεικονίζει την απίθανη φιλία ανάμεσα σε δύο λάτρεις: τον αφελή σεξουαλικό λειτουργό Joe Buck (Voight) και τον άρρωστο απατεώνα Enrico "Ratso" Rizzo (Hoffman).

 Έκτοτε έχει τοποθετηθεί στην 36η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και 43η στην ενημερωμένη έκδοση του 2007.

Το 1994, το Midnight Cowboy κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.