26 χρόνια από την πρεμιέρα του 'The Fifth Element'

22 χρόνια από την πρεμιέρα του 'The Fifth Element'

Το Πέμπτο Στοιχείο (Le Cinquième Élément) έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαΐου του 1997 στο φεστιβάλ των Καννών στην Γαλλία.... Η γαλλική ταινία επιστημονικής φαντασίας και δράσης είναι σε σκηνοθεσία και σεναρίου του Λικ Μπεσόν. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Μίλα Γιόβοβιτς και Γκάρι Όλντμαν...

Η πλοκή της εκτυλίσσεται κυρίως στον 23ο αιώνα και αφορά στην επιβίωση της Γης από μια εξωγήινη απειλή. Τη σωτηρία του πλανήτη αναλαμβάνει σχεδόν άθελά του ο Κόρμπεν Ντάλλας (Γουίλις), οδηγός ταξί και πρώην ταγματάρχης, που εμπλέκεται στην υπόθεση όταν μια νεαρή γυναίκα, η Λίλου (Γιόβοβιτς) πέφτει στο ταξί του από τον ουρανό. Ο Ντάλλας τη βοηθά να εντοπίσει τέσσερις μυστικιστικές πέτρες, που θα ενεργοποιήσουν ένα όπλο ενάντια στο απόλυτο κακό που απειλεί τη ζωή στη Γη.

Στην Ελλάδα βγήκε στους κινηματογράφους στις 30 Οκτωβρίου του 1997...

Απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές, παρόλο που δίχασε τους κριτικούς. Έχει χαρακτηριστεί τόσο ως το καλύτερο όσο και ως το χειρότερο καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ όλων των εποχών. Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τρία Βραβεία Σεζάρ, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και παραγωγής. Η ταινία αποτέλεσε εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας πάνω από 260 εκατομμύρια δολάρια. Με προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν, την εποχή που κυκλοφόρησε, η ακριβότερη ευρωπαϊκή ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Ήταν, επίσης, η γαλλική ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στο εξωτερικό μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας Άθικτοι το 2011.