23 Ιουνίου του 1989 - Κυκλοφορεί το Batman του Tim Burton

23 Ιουνίου του 1989 - Κυκλοφορεί το Batman του Tim Burton

Μία από τις καλύτερες ταινίες του ήρωα, αν όχι η καλύτερη, το φιλμ "Batman" βασισμένο στο χαρακτήρα Μπάτμαν της DC Comics, κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου του 1989 στην Αμερική...

Video Url

 

Στην σκηνοθεσία ο εξαιρετικός Tim Burton... Με τους Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl, Billy Dee Williams...

Video Url

 

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Pinewood Studios από τον Οκτώβριο του 1988 μέχρι τον Ιανουάριο του 1989. Ο προϋπολογισμός της ταινίας αυξήθηκε από 30 εκατομμύρια δολάρια σε 48 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Απεργία των Σεναριογράφων το 1988 ανάγκασε τον Χαμ να αποχωρήσει.

Αλλαγές στο σενάριο έγιναν από τους Γουόρεν Σκάαρεν, Τσαρλς ΜακΚίον και Τζόναθαν Τζεμς. Το Μπάτμαν αποδείχθηκε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 411,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. 

Έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου Κωμωδία/Μιούζικαλ για την ερμηνεία του Νίκολσον[3] και βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Το Μπάτμαν σηματοδότησε την αρχή της σειράς ταινιών με τρεις συνέχειες.

Το 1992 κυκλοφόρησε η συνέχεια 'Ο Μπάτμαν Επιστρέφει' (Batman Returns) με τους Κίτον και Μπάρτον να επιστρέφουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σκηνοθεσία αντίστοιχα, το 1995 κυκλοφόρησε το Μπάτμαν για Πάντα (Batman Forever) και το 1997 το Μπάτμαν & Ρόμπιν (Batman & Robin) σε σκηνοθεσία Τζόελ Σουμάχερ. Το 2005 η σειρά επαναπροσδιορίστηκε με το Batman Begins σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ να υποδύεται τον Μπάτμαν. Το Batman Begins ξεκίνησε τη δική του τριλογία με τις συνέχειες Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008) και Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (The Dark Knight Rises, 2012), όλες με τη συμμετοχή των Νόλαν και Μπέιλ στη σκηνοθεσία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο αντίστοιχα.